Acerola
Co je acerola?
Následují tvrzení podpořená vědeckými experimenty a výsledky testů publikovaných na internetu, ale nejedná se o závěry vyvozené z testování našich produktů.
Doplněk třešně Acerola
AcerolaTřešeň acerola je rostlina pocházející z tropických oblastí západní polokoule. Je také běžně známá jako západoindická třešeň, barbadoská třešeň nebo jednoduše „acerola“. Předpokládá se, že keřovitá rostlina pochází z jižního Mexika a Karibiku.
Acerola produkuje bobule, které vypadají jako třešně, ale nejsou to pravé třešně. Tyto bobule mají příjemnou chuť a používají se v moderní i lidové medicíně. Tradiční použití zahrnuje léčbu onemocnění jater, průjmu, úplavice, kašle a nachlazení.
V poslední době se zvýšil zájem o použití obsahu vitamínu C z aceroly jako doplňku. Existuje mnoho tvrzení o zdraví a zdraví o tomto doplňku, ale ne všechna jsou podložena výzkumem.
Proč lidé sbírají třešně acerola?
Acerola je nejlépe známá tím, že je extrémně bohatá na vitamín C, a proto se často používá k léčbě a prevenci nachlazení a chřipky. Je také známá jako antioxidační živina. Spolu s vitamínem C lze k posílení imunity užívat i acerolu.
Stejně jako lískové oříšky mají také třešně acerola adstringentní účinek. Může být užitečný při léčbě kožních skvrn, podporuje elasticitu pokožky a pomáhá při zažívacích potížích. Může být dokonce použit jako antimikrobiální ústní voda.
Další použití aceroly zahrnují: antidepresivum, antimykotikum, sportovní vytrvalost, průjem, úplavici, kožní adstringentní (krém)
Jak sbírat třešně acerola?
Jezte bobulovité nebo ovocné části rostliny acerola pro její zdravotní přínosy. Jeho chuť je obecně popisována jako sladká, voňavá a kyselá. Dá se snadno jíst syrové nebo vařené v jídle.
Nejlepší způsob, jak získat plody, je vypěstovat si je sami, protože třešně acerola podléhají zkáze. Čerstvé třešně acerola můžete uchovat zmrazením ihned po utržení.
Ovoce se nejčastěji vyskytuje ve formě doplňků. Bobule se totiž do pěti dnů po sklizni rozloží a ztratí většinu živin. I ovocné šťávy se snadno kazí, pokud do nich není přidán konzervant. Nejlepší způsob, jak získat třešně acerola, je jíst ovoce.
Doplňky jsou nabízeny v několika formách. Velmi oblíbené jsou práškové doplňky stravy. Dehydrovaná a prášková acerola se vyrábí z třešňové šťávy, používá se do nápojů, smoothies, džusů atd. lze míchat. Smoothie můžete připravit i z mražených bobulí.
Neexistuje žádný klinický výzkum, který by podpořil bezpečnou dávku aceroly. Dá se s jistotou říci, že při domácím užívání aceroly se můžete řídit pokyny pro suplementaci vitaminu C. Je to proto, že tento vitamín nejvíce přispívá k obsahu živin v aceroly.
Doporučení se mohou lišit v závislosti na zakoupeném dalším produktu. Pokud si nejste jisti, jaké množství užívat, postupujte podle pokynů k dávkování na štítku.
Jaké jsou prokázané výhody aceroly?
Příznivé účinky aceroly na zdraví jsou způsobeny především jejím bohatým obsahem vitamínu C. Čím více ovoce dozrává, tím více vitamínu C ztrácí – a acerola dozrává velmi rychle.
Při zkoumání různých druhů ovoce obsahujících vitamín C a jejich relativní množství předčila acerola všechny ostatní, zejména v případě ekologického pěstování. Ovoce prý obsahuje více vitamínu C než pomeranče a jahody. Tu předčí jen šípek. Ukázalo se, že bobule jsou také velmi důležitým zdrojem vitamínu A.
Vitamin C je ve vodě rozpustný vitamín a základní živina. V těle se neukládá, proto je nutné zdroj vitamínů rozpustných ve vodě přijímat denně. Spolu s vitamínem A je vitamín C známým antioxidantem, který pomáhá předcházet poškození volnými radikály a některým nemocem. Nedávné studie potvrzují, že acerola je poměrně bohatá na antioxidanty.
Vitamin C také vytváří kolagen, chrání sliznici a zabraňuje kurdějím. Vitamin C je důležitý pro udržení fungování imunitního systému a pomáhá tělu bojovat s infekcemi, viry a dokonce i rakovinou. I když je zapotřebí další výzkum, studie ukázala, že v laboratorních podmínkách mohou třešně s vysokým obsahem antioxidantů a vitamínu C pomoci tělu zastavit růst rakoviny tlustého střeva.
Z výzkumu třešní acerola jsou studie zaměřené na vitamín C nejdůkladnější. To upevňuje své místo jako zcela přírodní doplněk vitamínu C, který lze použít v boji proti nachlazení a chřipce. Pokud jde o jeho další přínosy pro zdraví, je zapotřebí další výzkum.
Při konzumaci jako potrava obsahuje acerola v přiměřeném množství také následující živiny: vápník, železo, niacin (vitamín B-3), fosfor, riboflavin (vitamín B-2), thiamin (vitamín B-1)
Existují nějaké vedlejší účinky třešní acerola?
Je možné, že konzumujeme příliš mnoho třešní acerola. Stejně jako u doplňků s vitamínem C můžete mít zažívací potíže, pokud si vezmete příliš mnoho. Abyste se vyhnuli problémům a nepohodlí, užívejte miligramové dávky aceroly jako jakýkoli doplněk vitamínu C. Pokud jsou na štítku nějaké pokyny, postupujte podle nich. Mějte na paměti, že Food and Drug Administration nekontroluje kvalitu, čistotu, balení nebo dávkování doplňků. Vždy vybírejte doplňky stravy od renomovaného výrobce.
Neužívejte velké dávky žádného produktu s vitamínem C a postupně snižujte množství, pokud zpočátku užíváte velké dávky. Opakované kurděje se mohou objevit, když je tělo zvyklé na větší dávky.
Pokud užijete příliš mnoho, můžete zaznamenat: průjem, trávicí křeče, závratě nebo mdloby, návaly horka, časté močení, bolest hlavy (včetně migrény), nevolnost, zvracení
Tyto příznaky obvykle nevyžadují lékařskou péči a jsou relativně vzácné. Jednoduše snižte dávku a příznaky pravděpodobně zmizí. Máte-li jakékoli obavy, promluvte si se svým lékařem.
Užívání velkého množství třešní acerola po dlouhou dobu může způsobit ledvinové kameny. Okamžitě navštivte svého lékaře, pokud zaznamenáte bolest v boku nebo dolní části zad.
Pokud pěstujete rostliny třešně acerola, může se během sklizně objevit kontaktní dermatitida. Bobule však nejsou jedovaté a lze je bezpečně konzumovat.
Shrnutí
Acerola se používá jako domácí lék na různé neduhy. Výzkumy, které jej podporují jako zdroj vitamínu C a přírodní doplněk, jsou silné. Acerola obsahuje také další důležité vitamíny a minerály a je významným zdrojem antioxidantů.
Konzumace jako jídlo nebo jako doplněk stravy může pomoci uspokojit potřeby vitamínu C. Může být také skvělým pomocníkem při nachlazení a chřipce. Pokud jde o další údajné přínosy – jako je podpora trávení, antidepresiva a sportovní vytrvalost – výzkum zatím není k dispozici a jsou zapotřebí další studie na podporu těchto použití.