Amarant
Amarant: starověké obilí s působivými zdravotními přínosy
Následují tvrzení podpořená vědeckými experimenty a výsledky testů publikovaných na internetu, ale nejedná se o závěry vyvozené z testování našich produktů.
Přestože se amarant stal populárním jako zdravá potravina teprve nedávno, toto starověké obilí je v některých částech světa základním jídelníčkem po tisíce let. Má působivý nutriční profil a je spojena s řadou působivých zdravotních výhod.
Co je amarant?
Rostlina amarantuAmarant je skupina více než 60 různých druhů obilí, které se pěstují asi 8 000 let. Tato zrna byla kdysi považována za základní potravinu v civilizacích Inků, Mayů a Aztéků.
Amarant je klasifikován jako pseudozrno, což znamená, že technicky to není zrno jako pšenice nebo oves, ale má podobnou sadu živin a používá se podobným způsobem. Jeho zemitá, ořechová chuť se dá dobře využít v mnoha pokrmech.
Kromě toho, že je toto výživné zrno neuvěřitelně všestranné, je přirozeně bezlepkové a bohaté na bílkoviny, vlákninu, mikroživiny a antioxidanty.
Amarant je všestranná a výživná skupina obilí, která se pěstuje po tisíce let
Amarant je extrémně výživný
Toto staré obilí je bohaté na vlákninu, bílkoviny a mnoho důležitých mikroživin. Amarant je zvláště dobrým zdrojem manganu, hořčíku, fosforu a železa.
Amarant je plný manganu, jedna porce převyšuje denní potřebu živin. Mangan je zvláště důležitý pro funkci mozku a předpokládá se, že chrání před určitými neurologickými stavy.
Je také bohatý na hořčík, který je základní živinou. Podílí se na téměř 300 reakcích těla, včetně syntézy DNA a svalové kontrakce.
Amarant navíc obsahuje hodně fosforu, minerálu důležitého pro zdraví kostí. Je také bohatý na železo, které pomáhá tělu produkovat krev.
Amarant je dobrým zdrojem vlákniny, bílkovin, manganu, hořčíku, fosforu a železa a také mnoha dalších důležitých mikroživin
Obsahuje antioxidanty
Semeno amarantuAntioxidanty jsou přirozeně se vyskytující sloučeniny, které pomáhají chránit tělo před škodlivými volnými radikály. Volné radikály mohou poškodit buňky a přispět k rozvoji chronických onemocnění.
Amarant je dobrým zdrojem zdraví podporujících antioxidantů. Jedna recenze uvádí, že amarant má zvláště vysoký obsah fenolových kyselin, což jsou rostlinné sloučeniny, které fungují jako antioxidanty. Patří mezi ně kyselina gallová, kyselina p-hydroxybenzoová a kyselina vanilová, které všechny mohou pomoci předcházet nemocem, jako jsou srdeční choroby a rakovina. V experimentu na potkanech zjistili, že amarant zvyšuje aktivitu některých antioxidantů a pomáhá chránit játra před škodlivými účinky alkoholu.
Syrový amarant má nejvyšší obsah antioxidantů. Studie ukázaly, že namáčení a zpracování může snížit jeho antioxidační aktivitu.
Je zapotřebí dalších studií, aby se zjistilo, jak mohou antioxidanty v amarantu ovlivnit lidi.
Amarant je bohatý na mnoho antioxidantů, jako je kyselina gallová, kyselina p-hydroxybenzoová a kyselina vanilová, které mohou pomoci odvrátit nemoci
Jíst amarant může snížit zánět
Zánět je normální imunitní reakce určená k ochraně těla před zraněním a infekcí.
Chronický zánět však může přispívat k chronickým onemocněním a je spojen se stavy, jako je rakovina, cukrovka a autoimunitní onemocnění.
Četné studie prokázaly, že amarant může mít v těle protizánětlivý účinek. Ve studii ve zkumavce bylo zjištěno, že amarant snižuje několik markerů zánětu. Podobně studie na zvířatech ukázala, že amarant inhibuje produkci imunoglobulinu-E, protilátky účastnící se alergického zánětu.
Je však zapotřebí dalšího výzkumu na lidech, aby bylo možné změřit potenciální protizánětlivý účinek amarantu.
Testy na zvířatech a zkumavkách ukazují, že amarant může mít na tělo protizánětlivý účinek
Amarant může snížit hladinu cholesterolu
Cholesterol je látka podobná tuku, která se nachází v celém těle. Příliš mnoho cholesterolu se může hromadit v krvi a vést ke zúžení tepen.
Je zajímavé, že některé studie na zvířatech ukázaly, že amarant má vlastnosti snižující cholesterol.
Studie na křečcích ukázala, že amarantový olej snižuje celkový a „špatný“ LDL cholesterol o 15 % a 22 %. Amarantové semínko navíc snižovalo „špatný“ LDL cholesterol a zároveň zvyšovalo „dobrý“ HDL cholesterol. Kromě toho studie na kuřatech uvedla, že strava obsahující amarant snížila celkový cholesterol až o 30 % a „špatný“ LDL cholesterol až o 70 %.
Navzdory těmto slibným výsledkům je zapotřebí dalšího výzkumu, abychom pochopili, jak amarant ovlivňuje hladinu cholesterolu u lidí.
Některé studie na zvířatech ukazují, že amarant může pomoci snížit celkový a „špatný“ LDL cholesterol
Může vám pomoci zhubnout
Pokud chcete shodit pár kilo navíc, měli byste zvážit přidání amarantu do svého jídelníčku.
Vysoký obsah bílkovin a vlákniny amarantu vám může pomoci zhubnout. V malé studii si všimli, že snídaně s vysokým obsahem bílkovin snižuje hladinu ghrelinu, hormonu, který stimuluje pocit hladu. Další studie zahrnující 19 lidí ukázala, že strava s vysokým obsahem bílkovin byla spojena se snížením chuti k jídlu a příjmem kalorií.
Mezitím se vlákna v amarantu mohou pohybovat nestrávená a pomalu v gastrointestinálním traktu, což podporuje pocit plnosti. Jedna studie sledovala 252 žen po dobu 20 měsíců a zjistila, že zvýšený příjem vlákniny byl spojen s nižším rizikem přibývání na váze a tělesného tuku.
Je však zapotřebí dalšího výzkumu, aby se zjistil účinek amarantu na hubnutí. Chcete-li maximalizovat hubnutí, nezapomeňte kombinovat amarant s celkově zdravou stravou a aktivním životním stylem.
Amarant má vysoký obsah bílkovin a vlákniny, které mohou snížit chuť k jídlu a zvýšit úbytek hmotnosti
Amarant je přirozeně bezlepkový
Lepek je typ proteinu, který se nachází v obilovinách, jako je pšenice, ječmen, špalda a žito.
U lidí s celiakií spouští konzumace lepku imunitní reakci v těle, která způsobuje poškození a zánět v trávicím systému. Lidé s citlivostí na lepek mohou také zaznamenat negativní příznaky, jako je průjem, nadýmání a plynatost.
Zatímco mnoho z nejčastěji konzumovaných obilovin obsahuje lepek, amarant je přirozeně bezlepkový, a proto jej mohou konzumovat ti, kteří dodržují bezlepkovou dietu.
Další přirozeně bezlepkové obiloviny zahrnují čirok, quinou, proso, oves, pohanku a hnědou rýži.
Amarant je výživné, bezlepkové obilí, které je vhodným doplňkem stravy pro lidi s celiakií nebo celiakií
Jak používat amarant
Amarant se snadno připravuje a lze jej použít v mnoha pokrmech.
Amarant můžete před vařením naklíčit tak, že jej namočíte do vody a poté necháte semena klíčit 1-3 dny. Klíčení usnadňuje trávení zrn a štěpí antinutriční látky, které mohou zhoršit vstřebávání minerálů.
Pro vaření amarantu smíchejte vodu s amarantem v poměru 3:1. Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte vařit asi 20 minut, dokud se voda nevstřebá.
Zde je několik jednoduchých způsobů, jak si vychutnat toto výživné obilí:
- • Přidejte amarant do smoothies, abyste v nich zvýšili obsah vlákniny a bílkovin
- • Používejte do pokrmů místo těstovin, rýže nebo kuskusu
- • Přimíchejte do polévek nebo dušených pokrmů, aby byly vydatnější
- • Smíchejte ovoce, ořechy nebo skořici a připravte si z nich snídaňové cereálie
Amarant lze naklíčit, aby se zlepšilo trávení a vstřebávání minerálů, vařený amarant lze použít v mnoha pokrmech
Shrnutí
Amarant je výživné, bezlepkové zrno, které obsahuje spoustu vlákniny, bílkovin a mikroživin.
Je také spojován s řadou zdravotních výhod, včetně snížení zánětu, snížení cholesterolu a zvýšeného úbytku hmotnosti.
Nejlepší na tom je, že toto obilí se snadno připravuje a lze jej přidat do různých pokrmů, takže je skvělým doplňkem vašeho jídelníčku.