Bulgur
Co je bulgur pšenice?
Následují tvrzení podpořená vědeckými experimenty a výsledky testů publikovaných na internetu, ale nejedná se o závěry vyvozené z testování našich produktů.
Bulgur je celozrnné zrno bohaté na živiny, které se dobře hodí k mnoha potravinám. Jeho přidání do vaší stravy může zlepšit kontrolu hladiny cukru v krvi, zdraví srdce a trávení.
Bulgur je neuvěřitelně univerzální celozrnné zrno s prastarými kořeny v kuchyni Středního východu, Středomoří a Západní Asie – a to z dobrého důvodu.
Tradičně se výživné obilí používá v široké škále jídel, včetně salátů tabbouleh a kisir, bulgur pilavi (pilaf), masových placiček kibbeh, kishk s fermentovaným jogurtem a kheer pudinku.
Jemná chuť bulguru ho nejen činí všestranným, ale také se snadno připravuje a má mnoho zdravotních výhod.
Co je bulgur pšenice?
BulgurBulgur je jedlé zrno vyrobené ze sušené, rozdrcené pšenice. Nejčastěji se používá tvrdá pšenice, ale používají se i jiné druhy tvrdé pšenice, jako je einkorn.
Při vaření má lepkavou strukturu podobnou kuskusu nebo quinoi. Chuť je zemitá a ořechová, podobná quinoi. Přestože je chuť jemná, je silnější než chuť rýže nebo kuskusu.
Bulgur lze snadno zaměnit s krakovanou pšenicí, protože oba jsou vyrobeny z drcené pšenice. Rozdíl je v tom, že bulgur se před mletím vaří a suší, zatímco rozdrcená pšenice nikoli.
Protože je bulgur předvařený nebo částečně uvařený, lze jej připravit poměrně rychle – mnohem rychleji než mnoho jiných celých zrn. Bulgur se vlastně ani nemusí úplně rozvařit. Místo toho ji jednoduše namočte do teplé vody. Poté je připraven k použití, i když příprava bude trvat trochu déle. Procesy předvaření také prodlužují její trvanlivost, což znamená, že vydrží déle než některé jiné obiloviny.
Bulgur je jedlé zrno vyrobené z předvařené nalámané pšenice, s texturou podobnou quinoe nebo kuskusu, s jemnou chutí, obvykle ořechovou nebo zemitou
Bulgur ve výživě
Bulgur je nejen chutný a rychlý na přípravu, ale také velmi výživný.
Považuje se za celozrnné, což znamená, že obsahuje celé pšeničné zrno, včetně klíčků, endospermu a otrub. Když budete jíst celá zrna, můžete získat všechny živiny, které rostlina nabízí. Ve srovnání s tím mají rafinované pšeničné produkty nižší nutriční hodnotu, protože jsou odstraněny klíčky a otruby bohaté na živiny a zůstává pouze endosperm bohatý na sacharidy.
Bulgur obsahuje různé vitamíny a minerály a také dostatečné množství bílkovin a vlákniny. Jedna porce šálku poskytuje téměř 30 % denní potřeby vlákniny (DV).
Celozrnný bulgur je obzvláště dobrým zdrojem manganu, hořčíku a železa, přičemž má o něco méně kalorií než podobné celozrnné produkty, jako je hnědá rýže nebo quinoa.
1 šálek vařeného bulguru nabízí:
- Kalorie: 151
- Sacharidy: 34 gramů
- Bílkoviny: 6 gramů
- Tuk: méně než 1 gram
- Vláknina: 8 gramů
- Vitamin B6: 8 % DV
- Kyselina pantothenová: 13 % DV
- Mangan: 48 % DV
- Měď: 15 % DV
- Horčík: 14 % DN
- Železo: 10 % DV
- Niacin: 9 % DV
- Thiamin: 9 % DV
- Zinek: 9 % DV
- Kyselina listová: 8 % DV
Bulgur pšenice je nízkokalorické celé zrno, které poskytuje řadu živin a je zvláště dobrým zdrojem manganu, hořčíku, železa, bílkovin a vlákniny
Výroba bulguru
Příprava bulguru je velmi snadná.
Dodává se v jemné, střední nebo hrubé verzi a vaření trvá asi 5–20 minut v závislosti na typu a způsobu vaření. Čím hrubší zrno, tím delší doba vaření.
Chcete-li si doma připravit asi 3 šálky vařeného bulguru, postupujte takto:
Na sporáku
Proces vaření je podobný jako u rýže nebo kuskusu v tom, že ke změkčení zrna se používá vroucí voda. Poměr bulgur/tekutina je 1/2.
- Smíchejte 1 šálek bulguru se 2 šálky vody nebo vývaru a přiveďte k varu
- Jakmile se vaří, snižte teplotu a přikryjte
- Vařte 10–15 minut, dokud se voda neodpaří a bulgur nezměkne
V mikrovlnné troubě
Vaření bulguru v mikrovlnné troubě může být nejrychlejší způsob, jak ho uvařit. Nemá žádný negativní vliv na konečný produkt, i když se textura může mírně lišit od bulguru vařeného na sporáku.
- Smíchejte 1 šálek bulguru se 2 šálky vody v misce vhodné do mikrovlnné trouby
- Bulgur a tekutinu společně zahřejte v mikrovlnné troubě asi 3 minuty
- Vyjměte ji z mikrovlnné trouby a nechte dalších 5 minut odstát
- Upravte dobu vaření podle potřeby, hrubá zrna mohou vyžadovat delší dobu než střední nebo jemná zrna
S hydratací
Hydratace funguje obzvláště dobře u jemnozrnného bulguru. U středního a hrubého bulguru to může trvat déle.
- Do misky nebo servírovací misky vložte 1 šálek bulguru
- Bulgur pomalu zalijte 2 šálky teplé vody nebo vývaru a míchejte, aby se spojil
- Nechte odstát 45–60 minut, dokud se tekutina neodpaří
- Propláchněte vidličkou a použijte podle potřeby
Bulgur je částečně nebo úplně předvařený, takže jeho příprava netrvá příliš dlouho, můžete ho připravit na sporáku, v mikrovlnné troubě nebo hydratací
K čemu lze bulgur použít?
Bulgur je základem mnoha evropských a asijských kuchyní.
Často se používá do salátů a pilafů s bylinkami, zeleninou, kořením a někdy i jinými obilovinami. Je také skvělým pojivem pro masové kuličky a masové koláče.
Díky jeho lepkavé textuře můžete bulgur použít kromě mletého masa k přípravě veganských verzí klasických jídel, jako jsou tacos a chilli. Můžete ho použít téměř v každém receptu, který vyžaduje rýži, quinou, kuskus nebo podobná zrna.
Bulgur ve spojení s masem nebo bez něj poskytuje skvělý základ pro snídaňové ovesné nebo müsli pokrmy, stejně jako polévky a dušená jídla.
Bulgur je vynikající do salátů, polévek, pilafů a dokonce i k masu a lze jej použít jako náhradu rýže nebo kuskusu v téměř každém receptu
Zdravotní přínosy konzumace bulguru
Pravidelná konzumace celých zrn bohatých na vlákninu, jako je bulgur, má mnoho zdravotních výhod, včetně prevence nemocí a lepšího trávení.
Může podporovat zdraví srdce
Jíst potraviny bohaté na vlákninu, jako jsou celozrnné výrobky, ovoce a zelenina, může podpořit zdraví srdce.
Bulgur také. Několik studií spojuje celozrnné výrobky s nižším rizikem mrtvice, srdečních onemocnění a srdečního selhání, kromě jiných chronických onemocnění.
Studie na 400 lidech v Jordánsku také zjistila, že strava bohatá na vlákninu sestávající převážně z luštěnin a bulguru významně snižuje riziko srdečních onemocnění.
Může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi
Ve srovnání s rafinovanými obilovinami jsou celozrnné produkty spojovány s nižší hladinou krevního cukru a inzulínu.
Některé výzkumy ukazují, že celá zrna mohou také zlepšit celkovou citlivost na inzulín.
Zatímco vláknina je často považována za zodpovědnou za tyto účinky, rostlinné sloučeniny v celých zrnech mohou také hrát důležitou roli.
Bulgur je bohatým zdrojem vlákniny a fytonutrientů, které mohou pomoci zlepšit kontrolu hladiny cukru v krvi.
Může podporovat trávení a zdraví střev
Pravidelná konzumace celých zrn, jako je bulgur, může podpořit růst zdravých střevních bakterií. Tyto bakterie produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA), které podporují zdraví střev a správnou funkci trávení.
Kromě toho může být konzumace potravin s vysokým obsahem vlákniny, jako je bulgur, účinná při léčbě a prevenci zažívacích problémů, jako je zácpa.
Může podporovat hubnutí
Přestože tělesnou hmotnost ovlivňuje mnoho faktorů, mnoho studií spojuje vysoký příjem vlákniny s úbytkem hmotnosti a sníženým přírůstkem hmotnosti. Celkově stále není jasné, jak přesně vláknina ovlivňuje váhu.
V některých případech se zdá, že jsou ovlivněny hladiny různých typů bakterií ve střevě, zatímco v jiných případech mohou být zapojeny jiné metabolické faktory.
U některých zvyšuje konzumace vlákniny pocit plnosti, a tím snižuje příjem kalorií, ale může také hrát roli v tom, kolik energie jejich tělo během dne spálí.
K úplnému pochopení vztahu mezi vlákninou a hubnutím jsou zapotřebí další studie.
Konzumace bulguru s dalšími potravinami bohatými na vlákninu jako součást vyvážené stravy však může přispět ke střední váze a optimálnímu zdraví.
Bulgur může mít pozitivní vliv na zdraví srdce, hubnutí, kontrolu hladiny cukru v krvi a zdraví trávení. Mnohé z jeho zdravotních přínosů jsou připisovány vláknině a rostlinným sloučeninám.
Má bulgur nějaké nevýhody?
Ačkoli je bulgur pro většinu lidí bezpečný, nemusí být tou nejlepší volbou pro každého.
Vzhledem k tomu, že bulgur je produkt vyrobený z pšenice, měli by se mu vyhýbat lidé s alergií na pšenici nebo s onemocněním lepek. Místo toho mohou jíst jiné výživné, bezlepkové obiloviny.
Někteří lidé s chronickými střevními onemocněními, jako je zánětlivé onemocnění střev (IBD) nebo syndrom dráždivého tračníku (IBS), nemohou bulgur tolerovat kvůli obsahu nerozpustné vlákniny. Pokud máte IBD nebo IBS a nejste si jisti, jak na to budete reagovat, začněte s malým množstvím, abyste viděli, jak vaše tělo reaguje.
Podobně platí, že pokud pociťujete akutní zažívací příznaky v důsledku infekce nebo nemoci, je nejlepší počkat, až vaše příznaky odezní, a teprve poté zavést potraviny s vysokým obsahem vlákniny.
Nakonec, pokud jíte hodně vlákniny a zjistíte, že špatně snášíte potraviny s vysokým obsahem vlákniny, může pomoci pomalé zavádění těchto potravin v menších množstvích, dokud se vaše tolerance nezlepší. Můžete zkusit pít více vody, abyste pomohli strávit vlákninu.
Někteří lidé, například lidé s alergií na lepek, bulgur jíst nemohou, jiní, kteří bulgur špatně snášejí a pociťují nepříznivé zažívací účinky, by se měli jeho konzumaci vyhnout nebo ji omezit
Shrnutí
Bulgur je celé zrno vyrobené z krakované pšenice. Je plná vitamínů, minerálů a vlákniny.
Potraviny bohaté na vlákninu, jako je bulgur, mohou snížit riziko chronických onemocnění, podpořit hubnutí a zlepšit trávení a zdraví střev.
Kromě toho se bulgur snadno vaří a lze jej přidat do mnoha jídel, včetně salátů, dušeného masa a chleba. Snažte se jíst vyváženou stravu, abyste svému tělu poskytli všechny živiny, které potřebuje.