Camu camu
7 zdravotních přínosů camu camu podložených důkazy
Následují tvrzení podpořená vědeckými experimenty a výsledky testů publikovaných na internetu, ale nejedná se o závěry vyvozené z testování našich produktů.
Camu camu neboli myrciaria dubia je kyselá bobule, která má barvu podobnou třešni. Pochází z amazonského deštného pralesa, ale celosvětově se stal populární pro své mnohé údajné zdravotní přínosy. Čerstvé bobule camu camu mají kyselou chuť, proto se obvykle prodávají jako doplněk ve formě prášků, tablet nebo šťávy.
Camu camu je považováno za superpotravinu – hlavně kvůli některým živinám a účinným rostlinným sloučeninám, včetně vysokého obsahu vitamínu C.
1. Vysoký obsah vitaminu C
Berry Camu camuCamu camu je bohaté na vitamín C. Vitamin C hraje v těle mnoho důležitých rolí. Například posiluje imunitní systém a je také potřebný pro tvorbu kolagenu, bílkoviny, která podporuje kůži, kosti a svaly.
A co víc, vitamin C působí jako silný antioxidant a chrání buňky před nestabilními molekulami nazývanými volné radikály. Přestože jsou volné radikály normálním vedlejším produktem buněčné funkce, příliš mnoho se jich může tvořit v důsledku stresu, špatné stravy a vystavení znečištění.
Když počet volných radikálů v těle převyšuje počet antioxidantů, vzniká oxidační stres, který je spojen s chronickými stavy, jako je cukrovka, srdeční choroby a rakovina.
Konzumace potravin bohatých na antioxidanty, jako je vitamín C, může zabránit rozvoji oxidačního stresu. Camu camu se odhaduje, že obsahuje asi 3 gramy vitamínu C na 100 gramů.
Pro svou silnou kyselou chuť se však zřídka konzumuje čerstvý a obvykle se prodává ve formě prášku. Protože je z prášku odstraněna veškerá voda, obsah vitamínu C je vyšší ve srovnání s čerstvými bobulemi.
Podle nutričních označení produktu může prášek camu camu obsahovat až 750 % RDI pro vitamín C na čajovou lžičku (5 g). Hladina vitaminu C se však může lišit například podle toho, kde bylo ovoce vypěstováno.
Camu camu je bohaté na vitamín C, který v těle působí jako silný antioxidant a je životně důležitý pro zdraví pokožky a imunitního systému
2. Obsahuje silné antioxidanty
Camu camu má působivou antioxidační kapacitu a spoustu vitamínu C. Antioxidanty jsou látky, které chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. V průběhu času může přebytek volných radikálů v těle vést k chronickým onemocněním, jako jsou srdeční choroby nebo rakovina.
Vysoký obsah antioxidantů v Camu camu může být zvláště prospěšný pro lidi, kteří kouří cigarety, protože kouření vytváří nadměrné množství volných radikálů, které vedou k oxidativnímu stresu.
V týdenní studii 20 mužských kuřáků, ti, kteří konzumovali 0,3 šálku (70 ml) šťávy camu camu obsahující 1050 mg vitamínu C denně, měli významné snížení oxidačního stresu a zánětlivých markerů, jako je C-reaktivní protein. (CRP). Navíc se tyto markery nezměnily ve skupině s placebem, která dostávala tablety vitamínu C. To naznačuje, že kombinace dalších antioxidantů z bobulí camu camu má silnější antioxidační účinek než samotný vitamín C
Camu camu obsahuje kombinaci antioxidantů, které bojují s reaktivními molekulami nazývanými volné radikály, což může být zvláště prospěšné pro zdraví kuřáků
3. Dokáže bojovat proti zánět
Camu camu může účinně snížit zánět v těle. Chronický zánět negativně ovlivňuje buněčné zdraví a je spojen se stavy, jako je rakovina, srdeční onemocnění a autoimunitní onemocnění. Dužina ovoce Camu camu obsahuje kyselinu ellagovou, antioxidant, u kterého bylo prokázáno, že inhibuje enzym aldóza reduktázu způsobující zánět.
Ve studii s mužskými kuřáky konzumace 0,3 šálku (70 ml) šťávy camu camu obsahující 1050 mg vitaminu C po dobu jednoho týdne významně snížila zánětlivé reakce interleukinu (IL-6) a vysoce citlivého C-reaktivního proteinu (hsCRP). markery. Stejné účinky nebyly pozorovány u kontrolní skupiny, která užívala stejné množství tablet vitamínu C. To naznačuje, že camu camu může obsahovat prospěšné sloučeniny, které pomáhají tělu bojovat se zánětem.
Semena ovoce camu camu obsahují také silné protizánětlivé sloučeniny. Extrakt ze semen potlačoval zánět ve studii na myších. Ačkoli jsou tyto výsledky slibné, je zapotřebí více výzkumu, abychom lépe porozuměli potenciálním protizánětlivým účinkům camu camu.
Bylo prokázáno, že Camu camu snižuje zánětlivé markery, ale k objasnění těchto zjištění je zapotřebí více výzkumu
4-7. Další možné výhody
Vědecký výzkum potenciálních zdravotních přínosů camu camu je omezený, ale některé studie naznačují, že camu camu může mít následující výhody:
- Snížení hmotnosti: Studie na zvířatech ukazují, že camu camu může snížit tělesnou hmotnost zvýšením počtu spálených kalorií a pozitivní změnou střevních bakterií.
- Zlepšená hladina cukru v krvi: Studie na 23 zdravých lidech ukázala, že camu camu může minimalizovat zvýšení hladiny cukru v krvi po jídle s vysokým obsahem sacharidů.
- Antimikrobiální vlastnosti: Ve studii zkumavky omezily slupky a semena camu camu růst potenciálně škodlivých bakterií Escherichia coli a Streptococcus mutans.
- Zdravější krevní tlak: Ve zkumavkách a studiích na lidech bylo pozorováno, že camu camu může pomoci normalizovat krevní tlak rozšířením krevních cév.
Je důležité si uvědomit, že výzkum v těchto oblastech je omezený a většina dostupného výzkumu camu camu pochází ze zkumavek a studií na zvířatech. K potvrzení potenciálních zdravotních přínosů camu camu je proto zapotřebí více kvalitních studií.
Camu camu má antibakteriální vlastnosti a může pomoci snížit krevní tlak, hmotnost a hladinu cukru v krvi, ale k podpoře těchto zjištění je zapotřebí další výzkum
Použití camu camu
Camu camu je velmi kyselé, takže jíst ho samotné je pro většinu lidí nepříjemné. Místo toho se camu camu vyskytuje ve formě dužiny, pyré a šťávy – často slazené pro zvýraznění chuti.
Nicméně bobule jsou nejoblíbenější ve formě prášku. To dává smysl, protože po odstranění vody bude koncentrace camu camu vyšší a trvanlivost se prodlouží.
Camu camu prášek lze snadno přidat do mléčných koktejlů, ovesných vloček, müsli, jogurtů a salátových dresinků, takže jej lze kombinovat s jinými příchutěmi a zamaskovat tak kyselou chuť. Dobrým tipem je přidávat camu camu do jídla vždy po uvaření, abyste zabránili tepelným ztrátám živin, zejména vitamínu C.
Camu camu je velmi kyselý, takže nejběžnějším způsobem, jak ho přidat do stravy, je prášek nebo kapsle
Možné vedlejší účinky camu camu
Možné vedlejší účinky camu camu souvisí s jeho vysokým obsahem vitaminu C. 1 čajová lžička (5 gramů) camu camu může poskytnout 682 mg vitamínu C (RDI 760 %). Tolerovatelná horní hranice (TUL) vitaminu C je 2000 mg denně. Nižší množství jsou pro většinu lidí považována za bezpečná.
Nadměrná konzumace vitaminu C může způsobit zažívací potíže, jako je průjem a nevolnost. Tyto příznaky obvykle vymizí, když se sníží příjem vitaminu C.
Vitamin C podporuje vstřebávání železa, takže lidé trpící přetížením železem – jako je hemochromatóza – se možná budou muset vyhnout camu camu.
Avšak camu camu je pro většinu lidí bezpečný a přetížení vitaminem C je vzácné, protože jde o živinu rozpustnou ve vodě, takže se v těle neukládá.
Dokud budete dodržovat doporučené dávkování, je nepravděpodobné, že budete užívat příliš mnoho vitamínu C. Doporučuje se zkontrolovat štítek, protože různé značky mohou obsahovat různá množství vitamínu C. Také pokud užíváte léky, doporučuje se před užitím prášku camu camu poradit se se zdravotníkem.
Camu camu je vynikajícím zdrojem vitaminu C, avšak nadměrná konzumace může u citlivých lidí vést k poruchám trávení nebo přetížení železem
Shrnutí
Ovoce a semena camu camu jsou bohaté na živiny a silné antioxidanty, včetně vitamínu C a flavonoidů.
Některé výzkumy ukazují, že camu camu může být účinné v boji proti zánětu a při snižování hladiny cukru v krvi a krevního tlaku.
Přestože má čerstvé ovoce camu camu kyselou chuť, lze jej snadno zařadit do jídelníčku ve formě prášku nebo kapslí.