CLA
CLA – konjugovaná kyselina linolová
Následují tvrzení podpořená vědeckými experimenty a výsledky testů publikovaných na internetu, ale nejedná se o závěry vyvozené z testování našich produktů.
Ne všechny tuky jsou si rovny. Některé z nich tělo jednoduše využívá k výrobě energie, zatímco jiné mají silné zdravotní účinky.
Konjugovaná kyselina linolová (CLA) je mastná kyselina nacházející se v mase a mléčných výrobcích, o které se předpokládá, že poskytuje různé zdravotní výhody. Je považován za oblíbený pomocník při hubnutí.
Co je CLA?
Kyselina linolová je nejběžnější omega-6 mastná kyselina, která se nachází ve velkém množství v rostlinných olejích, ale v menším množství také v mnoha dalších potravinách. Předpona „konjugovaný“ souvisí s uspořádáním dvojných vazeb v molekule mastné kyseliny.
Existuje 28 různých forem CLA. Rozdíl mezi těmito formami je v tom, že jejich dvojné vazby jsou uspořádány různými způsoby. Je důležité si pamatovat, že i takové malé věci mohou změnit naše buňky.
CLA je v podstatě typ polynenasycené omega-6 mastné kyseliny. Jinými slovy, je to transmastný tuk, ale přirozený typ transtuku, který se nachází v mnoha zdravých potravinách.
Mnoho studií prokázalo, že průmyslové trans-tuky – které se liší od přírodních trans-tuků, jako je CLA – jsou škodlivé, jsou-li konzumovány ve velkém množství.
CLA je typ omega-6 mastné kyseliny, i když technicky jde o transmastné kyseliny, velmi se liší od průmyslových transtuků, které jsou zdraví škodlivé
Může vám pomoci spalovat tuk a zhubnout?
Biologická aktivita CLA byla poprvé objevena výzkumníky, kteří zjistili, že může pomoci v boji proti rakovině u myší. Později jiní vědci zjistili, že může také snížit hladinu tělesného tuku.
Vzhledem k tomu, že se obezita stává celosvětově rostoucím problémem, roste zájem o použití CLA jako potenciální léčby hubnutí.
Ve skutečnosti může být CLA jedním z nejrozsáhleji studovaných doplňků na hubnutí na světě.
Studie na zvířatech naznačují, že CLA může snížit tělesný tuk několika způsoby. Ve studiích na myších bylo zjištěno, že snižuje příjem potravy, zvyšuje spalování tuků, stimuluje odbourávání tuků a inhibuje produkci tuků.
CLA byla také rozsáhle studována v randomizovaných kontrolovaných studiích, což je zlatý standard pro vědecké studie na lidech – i když se smíšenými výsledky. Některé studie ukazují, že CLA může u lidí způsobit významnou ztrátu tuku. Můžete také zlepšit složení těla snížením tělesného tuku a zvýšením svalové hmoty.
Mnoho studií však neprokázalo žádný účinek. Přehled 18 kontrolovaných studií zjistil, že CLA způsobuje střední ztrátu tuku.
Účinky jsou nejviditelnější v prvních šesti měsících, poté se intenzita úbytku tuku zpomaluje. Podle této studie může CLA způsobit průměrný úbytek 1 kg tuku týdně po dobu asi šesti měsíců. Jiná studie zjistila, že CLA způsobila asi o 1,3 kg větší úbytek hmotnosti než placebo.
I když tyto účinky na hubnutí mohou být statisticky významné, jsou poměrně malé – a mohou se objevit vedlejší účinky.
Přestože jsou doplňky CLA spojovány se ztrátou tuku, jejich účinky jsou malé, nespolehlivé a je nepravděpodobné, že by změnily každodenní život
Potenciální přínosy pro zdraví
V přírodě se CLA většinou vyskytuje v tučném mase a mléce přežvýkavců.
Mnoho dlouhodobých observačních studií hodnotilo riziko onemocnění u lidí, kteří konzumují vyšší množství CLA. Je pozoruhodné, že lidé, kteří přijímají velké množství CLA z jídla, mají nižší riziko vzniku různých onemocnění, včetně cukrovky 2. typu a rakoviny.
Také studie v zemích, kde jsou krávy převážně krmeny trávou, nikoli obilím, ukazují, že ti, kteří mají v těle nejvíce CLA, mají nižší riziko srdečních onemocnění. Toto nižší riziko však může být způsobeno jinými ochrannými složkami živočišných produktů krmených trávou, jako je vitamín K2. Hovězí maso a mléčné výrobky z trávy jsou samozřejmě zdravé i z mnoha dalších důvodů.
Četné studie prokázaly, že ti, kteří konzumují nejvíce CLA, mají lepší metabolické zdraví a nižší riziko mnoha nemocí
Velké dávky mohou způsobit závažné nežádoucí účinky
Důkazy naznačují, že malé množství přirozené CLA z potravy je prospěšné.
CLA nacházející se v doplňcích výživy se však vyrábí chemickou úpravou kyseliny linolové z rostlinných olejů. Obvykle jsou v jiné formě než CLA přirozeně se vyskytující v potravinách. Jako obvykle jsou některé molekuly a živiny prospěšné, pokud se přirozeně vyskytují ve skutečných potravinách – ale škodlivé, když jsou konzumovány ve velkém množství.
Studie ukazují, že tomu tak je u doplňků CLA. Vysoké dávky CLA mohou způsobit zvýšenou akumulaci tuku v játrech, což je odrazový můstek k metabolickému syndromu a cukrovce.
Několik studií na zvířatech a lidech prokázalo, že CLA může vyvolat zánět, způsobit inzulínovou rezistenci a snížit "dobrý" HDL cholesterol.
Mějte na paměti, že mnoho relevantních studií na zvířatech používalo mnohem vyšší dávky, než jaké lidé získávají z doplňků.
Některé studie na lidech používající přiměřené dávky však naznačují, že doplňky CLA mohou způsobit různé mírné až středně závažné vedlejší účinky, včetně průjmu, inzulínové rezistence a oxidačního stresu.
CLA nalezená ve většině doplňků výživy se liší od CLA, která se přirozeně vyskytuje v potravinách, škodlivé vedlejší účinky CLA, jako je zvýšená hladina jaterního tuku, byly pozorovány v mnoha experimentech na zvířatech
Dávkování a bezpečnost
Většina studií CLA používala dávky 3,2 až 6,4 gramů denně. Jedna recenze dospěla k závěru, že ke snížení hmotnosti jsou nutné alespoň 3 gramy denně.
Dávky do 6 gramů denně jsou považovány za bezpečné a u lidí nebyly hlášeny žádné závažné nežádoucí vedlejší účinky.
Přidávání CLA do potravin se obecně považuje za bezpečné, ale uvědomte si, že se zvyšující se dávkou se zvyšuje riziko nežádoucích účinků.
Studie CLA obecně používaly dávky 3,2 až 6,4 gramů denně, důkazy ukazují, že až 6 gramů denně nezpůsobuje závažné nežádoucí účinky, ale vyšší dávky zvyšují rizika
Shrnutí
Studie ukazují, že CLA má pouze mírný vliv na hubnutí.
Přestože až 6 gramů denně nezpůsobuje vážné vedlejší účinky, existují obavy z dlouhodobých zdravotních účinků doplňků CLA.
Pravděpodobně zhubnout pár kilo tuku nestojí za potenciální zdravotní rizika – zejména proto, že existují lepší způsoby, jak spalovat tuk.