Datle
8 prokázaných zdravotních přínosů datlového ovoce
Následují tvrzení podpořená vědeckými experimenty a výsledky testů publikovaných na internetu, ale nejedná se o závěry vyvozené z testování našich produktů.
Datlové ovoce je bohaté na vlákninu a antioxidanty. Jeho nutriční přínosy mohou podporovat zdraví mozku a předcházet některým nemocem.
Datlové ovoce je plodem datlové palmy, která se pěstuje v mnoha tropických oblastech světa. Datlové ovoce se v posledních letech stalo velmi populární.
Téměř všechny datle prodávané v západních zemích jsou sušené. Datle lze určit podle vzhledu, zda jsou sušené nebo ne. Vrásčitá pokožka znamená, že je vysušená, zatímco hladká pokožka znamená svěžest.
V závislosti na odrůdě jsou čerstvé datle poměrně malé a jejich barva se liší od jasně červené po jasně žlutou. Mezi běžně konzumované odrůdy patří datlové ovoce Medjool a Deglet Noor.
Datlové ovoce je žvýkací a má sladkou chuť. Je také bohatá na některé důležité živiny a má mnoho výhod a využití.
1. Velmi výživné
DatleDatlové ovoce má vynikající nutriční profil.
Protože je sušený, jeho obsah kalorií je vyšší než u většiny čerstvého ovoce. Kalorický obsah datlí je podobný jako u jiného sušeného ovoce, jako jsou rozinky a fíky.
Většina kalorií v datlích pochází ze sacharidů a zbytek z velmi malého množství bílkovin. Navzdory kalorickému obsahu datlí obsahuje kromě značného množství vlákniny také některé důležité vitamíny a minerály.
100 gramů datlí Medjool poskytuje následující živiny:
- Kalorie: 277
- Sacharidy: 75 gramů
- Vláknina: 7 gramů
- Bílkoviny: 2 gramy
- Draslík: 15 % DV
- Horčík: 13 % DV
- Měď: 40 % DV
- Mangan: 13 % DV
- Železo: 5 % DV
- Vitamin B6: 15 % DV
Datlové ovoce je také bohaté na antioxidanty, které mohou poskytnout mnoho zdravotních výhod.
Ovoce datle obsahuje kromě vlákniny a antioxidantů mnoho vitamínů a minerálů, ale je vysoce kalorické, protože jde o sušené ovoce
2. Vysoký obsah vlákniny
Datlová palmaDostatečný příjem vlákniny je důležitý pro celkové zdraví.
100gramová porce obsahuje téměř 7 gramů vlákniny. Zahrnutí datlí do jídelníčku je skvělý způsob, jak zvýšit příjem vlákniny.
Vláknina může mít příznivý vliv na zdraví trávicího systému tím, že zabraňuje zácpě. Podporuje pravidelnou stolici tím, že přispívá k tvorbě stolice.
V jedné studii 21 lidí, kteří jedli 7 datlí denně po dobu 3 týdnů, zlepšilo frekvenci stolice a výrazně zvýšilo pohyby střev ve srovnání s těmi, kteří datle nejedli.
Vláknina v datlích může být navíc užitečná při kontrole hladiny cukru v krvi. Vláknina zpomaluje trávení a může pomoci zabránit tomu, aby hladina cukru v krvi po jídle příliš stoupla.
Datle mají nízký glykemický index (GI), který měří, jak rychle se zvýší hladina cukru v krvi po konzumaci určitého jídla.
Datle má vysoký obsah vlákniny, což může být prospěšné při prevenci zácpy a kontrole hladiny cukru v krvi
3. Má vysoký obsah antioxidant
Datlové ovoce obsahuje různé antioxidanty, které mají mnoho zdravotních výhod, včetně snížení rizika mnoha nemocí.
Antioxidanty chrání vaše buňky před volnými radikály, což jsou nestabilní molekuly a mohou způsobit škodlivé reakce v těle, které mohou vést k onemocnění.
Ve srovnání s podobnými druhy ovoce, jako jsou fíky a sušené švestky, mají datle nejvyšší obsah antioxidantů. Zde je přehled tří nejsilnějších antioxidantů v datlích:
- • Flavonoidy: Flavonoidy jsou silné antioxidanty, které mohou pomoci snížit zánět. Bylo zkoumáno, že snižují riziko cukrovky, Alzheimerovy choroby a některých typů rakoviny.
- • Karotenoidy: Bylo prokázáno, že karotenoidy podporují zdraví srdce a mohou snižovat riziko očních onemocnění, jako je makulární degenerace.
- • Kyselina fenolová: Kyselina fenolová, známá pro své protizánětlivé vlastnosti, může pomoci snížit riziko rakoviny a srdečních onemocnění.
Datle obsahuje několik antioxidantů, které mohou pomoci předcházet určitým chronickým onemocněním, jako jsou srdeční choroby, rakovina, Alzheimerova choroba a cukrovka
4. Může podporovat zdraví mozku
Konzumace datlí může zlepšit funkci mozku.
Laboratorní studie zjistily, že datle je užitečná při snižování zánětlivých markerů, jako je interleukin 6 (IL-6) v mozku. Vysoké hladiny IL-6 jsou spojeny s vyšším rizikem neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.
Další studie, včetně studií na zvířatech, navíc ukázaly, že datle jsou užitečné při snižování aktivity amyloidních beta proteinů, které mohou tvořit plaky v mozku.
Když se v mozku hromadí plaky, mohou narušit komunikaci mezi mozkovými buňkami, což nakonec vede ke smrti mozkových buněk a Alzheimerově chorobě.
Studie na zvířatech ukázala, že myši krmené potravou smíchanou s datlemi měly výrazně lepší paměť a schopnost učení a vykazovaly méně úzkostného chování ve srovnání s těmi, které datle nekonzumovaly.
Potenciální mozkové stimulační vlastnosti datlí jsou připisovány obsahu protizánětlivých antioxidantů, včetně flavonoidů. K potvrzení role datlí ve zdraví mozku je však zapotřebí více studií na lidech.
Datle může být užitečné při snižování zánětu a prevenci tvorby plaků v mozku, což může být důležité při prevenci Alzheimerovy choroby
5. Může podporovat přirozený porod
Datle byly také zkoumány, aby se zabránilo předčasnému porodu.
Konzumace těchto plodů v posledních týdnech těhotenství může pomoci rozšířit děložní čípek a snížit potřebu indukovaného porodu. Mohou být také užitečné při zkrácení pracovní doby.
Starší metaanalýza z roku 2011, která se zabývala studiemi, ve kterých těhotné ženy jedly datle před porodem, zjistila, že ty, které jedly datle, měly kratší dobu porodu než ty, které jedly datle nejedly, ale také poznamenává, že vztah mezi konzumací datlí a rychlejší doručení je třeba dále prozkoumat.
Podle studie z roku 2017 na 154 těhotných lidech měly ženy, které jedly datle, mnohem menší pravděpodobnost porodu než ty, které datle nejedly.
Třetí studie zjistila podobné výsledky u 91 těhotných žen, které konzumovaly 70–76 gramů datlí denně počínaje 37. týdnem těhotenství. Měli aktivní porod v průměru o 4 hodiny méně než ti, kteří datle nejedli.
Přestože se zdá, že konzumace datlí podporuje porod a zkracuje délku porodu, k potvrzení těchto účinků je zapotřebí další výzkum.
Úloha datlí v těhotenství je pravděpodobně způsobena sloučeninami, které se vážou na oxytocinové receptory, které zřejmě napodobují účinky oxytocinu v těle. Oxytocin je hormon, který způsobuje kontrakce během porodu.
Ovoce datle navíc obsahuje taniny, což jsou sloučeniny, u kterých bylo prokázáno, že podporují kontrakce. Je také dobrým zdrojem přírodního cukru a kalorií, které jsou nezbytné pro udržení energetické hladiny během porodu.
Datlí může podporovat a usnadňovat přirozený porod u těhotných žen, pokud je konzumováno v posledních týdnech těhotenství
6. Přírodní sladidlo
Datlové ovoce je zdrojem fruktózy, což je přirozený typ cukru, který se v ovoci nachází.
Proto jsou datle velmi sladké a mají lahodnou chuť podobnou karamelu. Díky obsahu živin, vlákniny a antioxidantů jsou v receptech skvělou náhradou bílého cukru.
Nejlepší způsob, jak nahradit bílý cukr, je připravit datlovou ovocnou pastu jako v tomto receptu. Vyrábí se smícháním datlí s vodou. Základním pravidlem je nahradit cukr pastou z datlového ovoce v poměru 1:1. Pokud například recept vyžaduje 1 šálek cukru, nahraďte jej 1 šálkem datlové ovocné pasty.
Je důležité poznamenat, že ačkoli má datle vysoký obsah vlákniny a živin, stále má poměrně vysoký obsah kalorií, takže je nejlepší je konzumovat s mírou.
Díky sladké chuti, živinám, vláknině a antioxidantům datlového ovoce je zdravou náhradou bílého cukru
7. Další možné přínosy pro zdraví
Lidé tvrdí, že datle mají některé další zdravotní přínosy, které nebyly důkladně prozkoumány.
- Zdraví kostí: Datle obsahuje mnoho minerálů včetně fosforu, vápníku a hořčíku. U všech z nich byla zkoumána jejich schopnost předcházet stavům souvisejícím s kostmi, jako je osteoporóza.
- Kontrola hladiny cukru v krvi: Datle může pomoci kontrolovat hladinu cukru v krvi díky svému nízkému glykemickému indexu, vláknině a antioxidantům. Jejich konzumace tedy může pomoci při léčbě cukrovky.
I když jsou tyto potenciální zdravotní přínosy slibné, k vyvození jakýchkoli závěrů je zapotřebí více studií na lidech.
Některá tvrzení, že datle podporují zdraví kostí a pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi, ale tyto účinky nebyly důkladně prozkoumány
8. Lze jej snadno přidat do jídelníčku
Datlové ovoce je neuvěřitelně všestranné a je z něj vynikající svačina. Často se kombinuje s jinými potravinami, jako jsou mandle, ořechové máslo nebo měkký sýr.
Datlové ovoce je také velmi lepkavé, takže je užitečným pojivem v pečivu, jako jsou koláče a tyčinky. Datle můžete také kombinovat s ořechy a semínky, abyste vytvořili zdravé svačiny nebo energetické kuličky.
A co víc, datle můžete použít k oslazení omáček, jako jsou salátové dresinky a marinády, nebo je přimíchat do smoothies a ovesných vloček.
Je důležité si uvědomit, že vzhledem k vysoce kalorické sladké chuti datlového ovoce je snadné jeho konzumaci přehánět. Z tohoto důvodu je nejlepší jej konzumovat s mírou.
Datlové ovoce lze jíst mnoha způsoby, obvykle se konzumuje syrové, ale hodí se i k oblíbeným jídlům
Shrnutí
Datle je zdravé ovoce, které by mělo být součástí vašeho jídelníčku.
Je bohatý na mnoho živin, vlákniny a antioxidantů, z nichž všechny mohou poskytnout zdravotní výhody od lepšího trávení až po snížení rizika onemocnění.
Existuje několik způsobů, jak přidat datle do svého jídelníčku. Jedním z populárních způsobů konzumace je jako přírodní sladidlo v různých potravinách. Dá se z toho udělat i skvělá svačina.
Datle je nejsnáze k nalezení v sušené formě, i když mají vyšší obsah kalorií než čerstvé ovoce, takže je důležité je konzumovat s mírou.
Datle by rozhodně měly být součástí vašeho jídelníčku, protože jsou výživné a chutné.