Erythritol
Erythritol: cukr bez kalorií?
Následují tvrzení podpořená vědeckými experimenty a výsledky testů publikovaných na internetu, ale nejedná se o závěry vyvozené z testování našich produktů.
Nízkokalorické sladidlo: erythritol. Příliš dobré, aby to byla pravda! Je přírodní, nezpůsobuje vedlejší účinky a chutná téměř přesně jako cukr – ale bez kalorií! V podstatě má vše, co je na běžném cukru dobré, bez negativ, i když někteří lidé zpochybňují jeho výhody.
Tento článek založený na důkazech shrnuje výhody a potenciální vedlejší účinky erythritolu.
Co je erythritol?
ErythritolErythritol patří do třídy sloučenin nazývaných cukerné alkoholy. Výrobci potravin používají mnoho různých typů cukerných alkoholů. Patří mezi ně xylitol, sorbitol a maltitol. Většina z nich funguje jako nízkokalorická sladidla ve výrobcích bez cukru nebo s nízkým obsahem cukru.
Většina cukerných alkoholů se v přírodě vyskytuje v malých množstvích, zejména v ovoci a zelenině. Struktura těchto molekul jim umožňuje stimulovat receptory sladké chuti na jazyku.
Erythritol se zdá být velmi odlišný od jiných cukerných alkoholů.
Za prvé, obsahuje mnohem méně kalorií:
- Stolní cukr: 4 kalorie/gram
- Xylitol: 2,4 kalorií/gram
- Erythritol: 0,24 kalorií/gram
Obsahuje pouze 6 % obsahu kalorií cukru, ale 70 % sladké chuti!
Vyrábí se fermentací cukru, melasy nebo škrobu při velkovýrobě.
Erythritol je cukerný alkohol používaný jako nízkokalorické sladidlo, které obsahuje pouze asi 6 % kalorií obsažených ve stejném množství cukru
Je erythritol bezpečný?
Celkově se erythritol jeví jako velmi bezpečný. Bylo provedeno několik studií na zvířatech týkajících se jeho toxicity a účinků na metabolismus. Navzdory dlouhodobému podávání velkého množství erythritolu nebyly pozorovány žádné závažné vedlejší účinky.
Většina cukrových alkoholů přichází s důležitým varováním: mohou způsobit zažívací potíže. Pro jejich unikátní chemickou strukturu je tělo nedokáže strávit, a tak procházejí většinou trávicí soustavy, alespoň do tlustého střeva, v nezměněné podobě. Jsou fermentovány rezidentními bakteriemi v tlustém střevě, které jako vedlejší produkt produkuje plyn.
Následkem toho může konzumace velkého množství cukerných alkoholů způsobit nadýmání a zažívací potíže. Ve skutečnosti patří do kategorie vlákniny známé jako FODMAP (fermentovatelné oligo-, di-, monosacharidy a polyoly).
Erythritol se však liší od jiných cukerných alkoholů. Většina z nich se vstřebá do krevního oběhu, než se dostane do tlustého střeva. Chvíli koluje v krvi, až se nakonec v nezměněné podobě vyloučí močí. Asi 90 % erythritolu se vylučuje tímto způsobem.
Ačkoli erythritol nemá žádné závažné vedlejší účinky, jeho konzumace velkého množství může způsobit zažívací potíže, jak je vysvětleno v další kapitole.
Většina požitého erythritolu se vstřebává do krevního oběhu a vylučuje se močí a zdá se, že má vynikající bezpečnostní profil
Nežádoucí účinky erythritolu
Asi 90 % požitého erythritolu se vstřebá do krevního řečiště. Zbývajících 10 % se dostane do tlustého střeva nestrávené.
Na rozdíl od většiny cukerných alkoholů se zdá, že odolává fermentaci střevními bakteriemi.
Podle nutričních studií je velmi dobře snášen do 1 gramu na kilogram tělesné hmotnosti. Jedna studie však zjistila, že 50 gramů erythritolu v jedné dávce zvyšuje nevolnost a pálení žáhy.
Kromě toho, že pokud ho sníte velké množství najednou, je nepravděpodobné, že si způsobí žaludeční potíže, ale citlivost na erythritol se může u každého člověka lišit.
Přibližně 10 % požitého erythritolu se nevstřebá do krve a dostane se do tlustého střeva, takže konzumace velkého množství erythritolu může způsobit nežádoucí účinky na trávení
Nezvyšuje hladinu krevního cukru ani inzulínu
Lidé nemají enzymy potřebné k rozkladu erythritolu. Erythritol se vstřebává do krevního řečiště a poté se nezměněný vylučuje močí.
Když zdraví lidé dostanou erytritidu, hladina cukru v krvi nebo inzulínu se nemění. Nemá žádný vliv na cholesterol, triglyceridy ani jiné biomarkery.
Pro ty, kteří mají nadváhu, diabetiky nebo jiné problémy související s metabolickým syndromem, se erythritol jeví jako vynikající alternativa cukru.
Erythritol nezvyšuje hladinu cukru v krvi, a proto je vynikající náhradou cukru pro diabetiky
Může snížit riziko srdečních onemocnění
Studie na potkanech s cukrovkou ukazují, že působí jako antioxidant, možná snižuje poškození cév způsobené vysokou hladinou cukru v krvi.
Další studie na 24 dospělých s diabetem 2. typu zjistila, že užívání 36 gramů erythritolu každý den po dobu jednoho měsíce zlepšilo funkci krevních cév a potenciálně snížilo riziko srdečních onemocnění.
Erythritol je však nesporný. Jedna studie spojovala vysoké hladiny erythritolu v krvi s přírůstkem tuku u mladých dospělých.
Před tvrzením o zdravotní relevanci těchto výsledků jsou zapotřebí další studie.
Erythritol působí jako antioxidant a může zlepšit funkci krevních cév u lidí s diabetem 2. typu, tyto výhody mohou snížit riziko srdečních onemocnění, ale je zapotřebí více výzkumu
Jedním z běžných škodlivých vedlejších účinků nadměrného příjmu cukru je špatné zdraví zubů, kazy a zubní kaz. Škodlivé bakterie v ústech využívají cukr jako energii. Při tom se uvolňují kyseliny, které ničí zubní sklovinu. Výsledkem je, že cukrové alkoholy sladké chuti, jako je xylitol a erythritol, se ukázaly být produkty „šetrné k zubům“, protože je orální bakterie nedokážou využít pro energii. Xylitol a erythritol oba přímo inhibují růst bakterií.
Vliv erythritolu na zubní kaz zkoumalo několik studií a výsledky jsou smíšené. Některé studie prokázaly snížení zubního kamene a škodlivých bakterií, zatímco jiné nezjistily žádné snížení dutin. Tříletá studie na 485 školních dětech však zjistila, že erythritol chrání před zubním kazem více než xylitol nebo sorbitol. Jedna recenze dospěla ke stejnému závěru a uvádí, že erythritol byl účinnější proti plaku a zubnímu kazu než xylitol nebo sorbitol.
Erythritol může inhibovat růst bakterií v ústech a na rozdíl od cukru nevyživuje bakterie, které způsobují zubní kaz
Shrnutí
V souhrnu se erythritol jeví jako vynikající sladidlo:
- Neobsahuje téměř žádné kalorie
- Má 70 % sladící schopnosti cukru
- Nezvyšuje hladinu krevního cukru ani inzulínu
- Studie na lidech prokázaly velmi málo vedlejších účinků: u některých lidí mohou způsobit menší zažívací potíže
- Studie, ve kterých byla zvířatům podávána velká množství krmiva po dlouhou dobu, neprokázaly žádné škodlivé účinky.
Lidé, kteří dbají na své zdraví, si mohou jídlo osladit stévií nebo medem. Med však obsahuje hodně kalorií a fruktózy a mnoho lidí neocení pachuť stévie.
Erythritol se zdá být nejlepším řešením ze všech.