Skořice
10 zdravotních přínosů skořice podložených důkazy
Následují tvrzení podpořená vědeckými experimenty a výsledky testů publikovaných na internetu, ale nejedná se o závěry vyvozené z testování našich produktů.
Skořice je velmi chutné koření. Jeho léčivé vlastnosti jsou vysoce ceněny po tisíce let. Moderní věda potvrdila to, co lidé věděli mnoho a mnoho let.
Zde je 10 zdravotních přínosů skořice podpořených vědeckým výzkumem.
1. Skořice je koření s vysokým obsahem účinných látek a silným léčivým účink
emSkořicové koření se vyrábí z vnitřní vrstvy kůry skořicovníku (Cinnamomum). Jeho použití jako přísady sahá až do starověkého Egypta. Býval vzácný a cenný, považoval se za dar hodný králů. V dnešní době je skořice levná, je k dostání v každém obchodě s potravinami a používá se jako přísada do různých jídel.
Existují dva hlavní typy skořice:
- Cejlonská skořice, také známá jako "pravá" skořice
- Cassia cinnamon je dnes nejběžnější odrůda, která se jednoduše nazývá "skořice"
Výroba skořice začíná oloupáním kmene skořice, po extrakci vnitřní kůry se odstraní dřevnaté části. Stočené závitky po usušení se nazývají skořicové tyčinky. Tyčinky se melou, aby vznikl skořicový prášek. Charakteristická vůně a chuť skořice je způsobena olejovou částí obsahující skořicový aldehyd. Vědci se domnívají, že tato sloučenina je zodpovědná za silné účinky skořice na zdraví a metabolismus.
Skořice je oblíbené koření s vysokým obsahem kyseliny skořicové, o které se předpokládá, že je zodpovědná za většinu zdravotních přínosů skořice
2. Skořice je plná antioxidantů
Cinnamomum verumAntioxidanty chrání tělo před škodlivými oxidačními účinky způsobenými volnými radikály. Skořice je plná silných antioxidantů, jako jsou polyfenoly.
Ve studii, která porovnávala antioxidační účinky 26 koření, byla skořice jasným vítězem, dokonce i před „superpotravinami“, jako je česnek a oregano. Ve skutečnosti je tak účinná, že skořici lze použít jako přírodní konzervant potravin.
Skořice obsahuje velké množství velmi účinných antioxidantů: polyfenolů
3. Skořice má protizánětlivé vlastnosti
Zánět je neuvěřitelně důležitý. Pomáhá tělu bojovat s infekcemi a opravovat poškození tkání. Zánět se však také může stát problémem, pokud je chronický a je namířen proti tělu vlastním tkáním.
V tomto ohledu může být užitečná skořice. Studie ukazují, že toto koření a jeho antioxidanty mají silné protizánětlivé vlastnosti.
Antioxidanty ve skořici mají protizánětlivé účinky, které mohou snížit riziko onemocnění
4. Skořice může snížit riziko srdečních chorob
Skořice je také spojována se snižováním rizika srdečních chorob, které jsou celosvětově nejčastější příčinou předčasného úmrtí.
U pacientů s diabetem 2. typu bylo prokázáno, že 1 gram nebo přibližně půl lžičky skořice denně má příznivé účinky na krevní markery.
Snižuje celkový cholesterol, „špatný“ LDL cholesterol a triglyceridy, zatímco „dobrý“ HDL cholesterol zůstává stabilní. Nedávno velká komplexní studie dospěla k závěru, že těchto účinků lze dosáhnout již s pouhými 120 mg skořice denně. V této studii skořice zvýšila "dobrý" HDL cholesterol.
Při pokusech na zvířatech bylo prokázáno, že skořice snižuje krevní tlak.
Používání všech těchto látek dohromady může drasticky snížit riziko srdečních onemocnění.
Skořice může snížit některé klíčové rizikové faktory srdečních onemocnění, včetně cholesterolu, triglyceridů a krevního tlaku
5. Skořice může zlepšit citlivost na hormon inzulin
Inzulin je jedním z nejdůležitějších hormonů, které regulují metabolismus a spotřebu energie. To je nezbytné pro transport krevního cukru z krevního řečiště do buněk.
Problém je v tom, že mnoho lidí je odolných vůči účinkům inzulínu. To je charakteristickým znakem inzulinové rezistence, závažných stavů, jako je metabolický syndrom a diabetes 2. typu.
Dobrou zprávou je, že skořice může dramaticky snížit inzulínovou rezistenci a pomáhá tomuto důležitému hormonu dělat svou práci. Zvýšením citlivosti na inzulín může skořice snížit hladinu cukru v krvi, jak je uvedeno v další části.
Bylo prokázáno, že skořice významně zvyšuje citlivost na hormon inzulín
6. Skořice snižuje hladinu krevního cukru a má silný antidiabetický účinek
SkořiceSkořice je dobře známá pro své vlastnosti snižující hladinu cukru v krvi. Kromě příznivých účinků na inzulínovou rezistenci může skořice snížit hladinu cukru v krvi řadou dalších mechanismů.
Za prvé bylo prokázáno, že skořice snižuje množství glukózy, která se po jídle dostává do krevního oběhu. Dělá to tak, že ovlivňuje řadu trávicích enzymů, které zpomalují rozklad sacharidů v trávicím systému.
Za druhé: jedna ze složek skořice může působit na buňky napodobováním inzulínu. To výrazně zlepšuje vychytávání glukózy buňkami, i když funguje mnohem pomaleji než samotný inzulín.
Několik studií na lidech potvrdilo antidiabetické účinky skořice a ukázalo se, že snižuje hladinu cukru v krvi nalačno o 10–29 %.
Účinná dávka je obvykle 1–6 gramů nebo asi 0,5–2 čajové lžičky skořice denně.
Bylo prokázáno, že skořice snižuje hladinu cukru v krvi nalačno a 1–6 gramů (0,5–2 čajové lžičky) denně má silný antidiabetický účinek
7. Skořice může mít příznivý vliv na neurodegenerativní onemocnění
Neurodegenerativní onemocnění jsou charakterizována postupnou ztrátou struktury nebo funkce mozkových buněk. Dva nejběžnější typy jsou Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Zdá se, že dvě sloučeniny ve skořici inhibují hromadění proteinu tau v mozku, což je charakteristický znak Alzheimerovy choroby.
Ve studii na myších s Parkinsonovou chorobou pomohla skořice chránit neurony, normalizovat hladiny neurotransmiterů a zlepšit motorické funkce.
Tyto účinky je třeba dále prozkoumat u lidí.
Skořice prokázala, že zlepšuje příznaky Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby ve studiích na zvířatech, ale chybí výzkum na lidech
8. Skořice může chránit před rakovinou
Rakovina je závažné onemocnění charakterizované nekontrolovanou buněčnou proliferací. Potenciální použití skořice v prevenci a léčbě rakoviny bylo široce studováno.
Celkově jsou důkazy omezeny na studie ve zkumavkách a na zvířatech, které naznačují, že výtažky skořice mohou chránit před rakovinou.
Dosahuje svého účinku tím, že snižuje růst rakovinných buněk a tvorbu krevních cév v nádorech a také se zdá, že je toxický pro rakovinné buňky a způsobuje buněčnou smrt.
Během studie na myších s rakovinou tlustého střeva bylo zjištěno, že skořice je účinným aktivátorem detoxikačních enzymů používaných v tlustém střevě, čímž inhibuje další růst rakoviny.
Tyto výsledky jsou podpořeny experimenty ve zkumavce, které ukazují, že skořice aktivuje ochranné antioxidační reakce v lidských buňkách tlustého střeva.
Studie na zvířatech a ve zkumavkách ukazují, že skořice může mít ochranný účinek proti rakovině
9. Skořice pomáhá v boji proti bakteriálním a plísňovým infekcím
Cinnamaldehyd je jednou z hlavních aktivních složek skořice a může pomoci v boji proti různým typům infekcí.
Bylo prokázáno, že skořicový olej účinně léčí respirační infekce způsobené houbami.
Může také inhibovat růst některých bakterií, včetně listerie a salmonely.
Důkazy jsou však omezené a zatím nebylo prokázáno, že skořice snižuje infekce v jiných částech těla.
Antimikrobiální účinek skořice může pomoci zabránit zubnímu kazu a snížit zápach z úst.
Cinnaldehyd má protiplísňové a antibakteriální vlastnosti, které mohou pomoci snížit riziko infekce a pomoci v boji proti zubnímu kazu a špatnému dechu
10. Skořice může pomoci v boji proti viru HIV
HIV je virus, který pomalu ničí imunitní systém a bez léčby může nakonec vést k AIDS. Předpokládá se, že skořice extrahovaná z odrůd kasie pomáhá v boji proti HIV-1, nejběžnějšímu kmenu lidského viru HIV. Během laboratorní studie na buňkách infikovaných HIV byla léčba skořicí nejúčinnější z 69 zkoumaných léčivých rostlin.
K potvrzení těchto účinků jsou zapotřebí studie na lidech.
Studie ve zkumavkách ukázaly, že skořice může pomoci v boji proti HIV-1, nejběžnějšímu typu HIV u lidí
Je lepší použít cejlonskou - "pravou" skořici
Všechna skořice není stejná. Odrůda kasie obsahuje značné množství složky zvané kumarin, která je ve velkých dávkách považována za škodlivou. Všechna skořice má zdravotní přínosy, ale kasie může ve velkých dávkách způsobovat problémy kvůli obsahu kumarinu.
Cejlon – „pravá“ skořice – je v tomto ohledu mnohem lepší a studie ukazují, že má mnohem nižší hladiny kumarinu než odrůda kasie.
Většina skořice dostupné v obchodech s potravinami je bohužel levnější odrůda kasie.
Shrnutí
Koneckonců, skořice je jedním z nejchutnějších a nejzdravějších koření na světě.
Může snížit hladinu cukru v krvi, snížit riziko srdečních onemocnění a má spoustu dalších úžasných zdravotních výhod.
Užívejte odrůdu kasie v malých dávkách nebo místo ní použijte cejlonskou skořici!