Jablečný ocet
5 zdravotních výhod jablečného octa
Následují tvrzení podpořená vědeckými experimenty a výsledky testů publikovaných na internetu, ale nejedná se o závěry vyvozené z testování našich produktů.
Jablečný ocet je oblíbeným domácím lékem. Lidé ji po staletí používali k vaření a léčitelství. Mnoho lidí tvrdí, že může zmírnit mnoho zdravotních potíží, ale co říká výzkum?
Jablečný ocet má různé zdravotní vlastnosti, včetně antimikrobiálních a antioxidačních účinků. A co víc, důkazy naznačují, že může mít zdravotní přínosy, jako je podpora hubnutí, snížení cholesterolu a cukru v krvi a zmírnění příznaků cukrovky. K dispozici je však jen málo výsledků výzkumu, takže je třeba provést další studie, než je lze doporučit jako alternativní terapii.
Tento článek představuje šest potenciálních zdravotních výhod jablečného octa.
1. Mimořádně zdravé materiály
Jablečný ocet se vyrábí ve dvou krocích. Při výrobě se drcená jablka nejprve ošetří kvasinkami, které zkvasí a přemění cukry na alkohol. Poté se přidávají bakterie, které alkohol dále fermentují a mění jej na kyselinu octovou, která je hlavní složkou octa. Kyselina octová dodává octu jeho silně kyselou vůni a chuť. Podle vědců je tato kyselina zodpovědná za zdravotní přínosy jablečného octa. Obsah kyselin v jablečném octu je 5–6 %.
Jablečný ocet se vyrábí fermentací jablečného cukru na kyselinu octovou, která je hlavní složkou octa a je zodpovědná za jeho zdravotní přínosy
2. Může pomoci zabít škodlivé bakterie
Ocet může pomoci zabíjet různé patogeny, včetně bakterií. Lidé tradičně používali ocet k léčbě a dezinfekci plísní nehtů, vší, bradavic a ušních infekcí. Hippokrates, otec moderní medicíny, používal ocet k čištění ran před více než 2000 lety.
Ocet je také konzervant potravin a studie ukazují, že inhibuje růst bakterií, jako je E. coli, v potravinách, a tím zabraňuje kažení potravin.
Neoficiální zdroje také naznačují, že zředěný jablečný ocet může také pomoci při léčbě akné.
Primární složka octa – kyselina octová – dokáže zabíjet škodlivé bakterie a bránit jejich rozmnožování, dříve se používala jako dezinfekční prostředek a přírodní konzervant
3. Může pomoci snížit hladinu cukru v krvi a léčit cukrovku
K dnešnímu dni je jedním z nejpřesvědčivějších použití octa pomoc při léčbě cukrovky 2. typu. Diabetes 2. typu je charakterizován vysokou hladinou cukru v krvi způsobenou inzulínovou rezistencí nebo neschopností produkovat inzulín.
Pro lidi s cukrovkou je důležité udržovat hladinu cukru v krvi v normálním rozmezí, protože někteří vědci se domnívají, že vysoká hladina cukru v krvi je hlavní příčinou stárnutí a různých chronických onemocnění.
Nejúčinnějším a nejzdravějším způsobem, jak kontrolovat hladinu cukru v krvi, je vyhýbat se rafinovaným sacharidům a cukru, ale jablečný ocet může také hodně pomoci.
Výzkumy naznačují, že ocet má následující výhody pro hladinu krevního cukru a inzulínu:
- Podle malé studie může ocet zlepšit citlivost na inzulín o 19–34 % během jídla s vysokým obsahem sacharidů a výrazně snížit hladinu cukru v krvi a inzulínovou odpověď.
- V malé studii na 5 zdravých lidech ocet snížil hladinu cukru v krvi o 31,4 % po snězení 50,4 g bílého chleba.
- Podle malé studie mezi diabetiky snížila konzumace 2 polévkových lžic jablečného octa před spaním následující ráno hladinu cukru v krvi o 4 %.
- Několik studií na lidech ukazuje, že ocet může zlepšit funkci inzulínu a snížit postprandiální hladinu cukru v krvi.
Je velmi důležité nikdy nenahrazovat lékařské ošetření neověřenými zdravotními produkty! Pokud v současné době užíváte léky na snížení hladiny cukru v krvi, poraďte se se svým lékařem, než zvýšíte příjem jakéhokoli octa.
Jablečný ocet se ukázal jako slibný při zlepšování citlivosti na inzulín a snižování postprandiální hladiny cukru v krvi
4. Může vám pomoci zhubnout
Možná vás to překvapí, ale studie ukazují, že ocet vám může pomoci zhubnout. Několik studií na lidech ukázalo, že ocet může zvýšit pocity plnosti. To může přispět ke snížení příjmu kalorií a tím ke snížení hmotnosti. Například podle jedné studie vedl ocet s jídlem s vysokým obsahem sacharidů ke zvýšenému pocitu plnosti a účastníci po zbytek dne snědli o 200–275 kalorií méně.
Kromě toho studie na 175 obézních lidech ukázala, že každodenní konzumace jablečného octa snižuje břišní tuk, což napomáhá hubnutí. Mějte však na paměti, že tato studie probíhala po dobu 3 měsíců, takže skutečné účinky na tělesnou hmotnost jsou značně nejisté. Pouhé přidání nebo odečtení určitých potravin nebo přísad má však jen zřídka znatelný vliv na váhu. Úplná změna stravy nebo životního stylu způsobuje dlouhodobý úbytek hmotnosti.
Celkově může jablečný ocet přispět ke snížení hmotnosti tím, že podporuje sytost, snižuje hladinu cukru v krvi a hladinu inzulínu. Jedna polévková lžíce jablečného octa obsahuje jen asi tři kalorie, což je velmi málo.
Studie naznačují, že ocet může zvýšit pocity plnosti a pomoci vám sníst méně kalorií, což může vést ke ztrátě hmotnosti
5. Zlepšuje zdraví srdce zvířat
Srdeční choroby jsou jednou z hlavních příčin úmrtí. Mnoho biologických faktorů je spojeno s rizikem srdečních onemocnění. Výzkum naznačuje, že ocet může zlepšit několik z těchto rizikových faktorů. Většina studií však byla provedena na zvířatech.
Tyto studie na zvířatech naznačují, že jablečný ocet může snížit hladinu cholesterolu a triglyceridů a také riziko několika dalších typů srdečních onemocnění. Některé studie na potkanech také ukázaly, že ocet snižuje krevní tlak, což je hlavní rizikový faktor pro srdeční onemocnění a problémy s ledvinami.
Neexistuje žádný dobrý důkaz o tom, že by ocet měl nějaké příznivé účinky na zdraví lidského srdce. Než vyvodí nějaké pevné závěry, musí výzkumníci provést další studie.
Mnoho studií na zvířatech prokázalo, že ocet může snížit hladinu triglyceridů a cholesterolu v krvi, stejně jako krevní tlak, ale neexistují žádné konkrétní důkazy, že snižuje riziko srdečních onemocnění u lidí
Shrnutí
Mnoho webových stránek a naturopatických poradců tvrdí, že jablečný ocet má výjimečné zdravotní přínosy, včetně zvýšení energie a léčby nemocí. Bohužel existuje jen málo výzkumů, které by podpořily většinu tvrzení o přínosech pro zdraví.
Některé studie však naznačují, že může mít určité výhody, včetně zabíjení bakterií, snižování hladiny cukru v krvi a podpory hubnutí. Jablečný ocet se zdá být bezpečný, pokud ho nepřijmete příliš mnoho.