Jalovcové bobule esenciální olej
5 nově objevených výhod plodů jalovce
Následují tvrzení podpořená vědeckými experimenty a výsledky testů publikovaných na internetu, ale nejedná se o závěry vyvozené z testování našich produktů.
Jalovec, Juniperus communis, je stálezelený keř, který roste v mnoha částech světa, včetně Severní Ameriky, Evropy a Asie. Vyrábí šištice se semeny běžně známé jako bobule jalovce. Přestože se barva bobulí liší, většina je tmavě modrá. Jejich vůně bývá popisována jako dřevitá nebo kořeněná. Mají fantastickou příchuť borovice a obvykle se používají jako koření nebo dochucovadla jídel.
Tyto malé bobule se používají pro kulinářské a léčebné účely od starověku a současný výzkum naznačuje, že mohou mít různé zdravotní přínosy. Zde je 5 nedávno objevených výhod plodů jalovce.
1. Vysoký obsah živin, silné rostlinné sloučeniny
Jalovcové plodyPřestože nutriční informace o plodech jalovce jsou omezené, je známo, že obsahují určité vitamíny a několik rostlinných sloučenin.
Stejně jako většina ostatních bobulovin je dobrým zdrojem vitamínu C a 28gramová porce obsahuje 10 % denní hodnoty (DV) ve vodě rozpustné živiny. Vitamin C je nezbytný pro zdraví imunitního systému, syntézu kolagenu a funkci krevních cév. Působí také jako silný antioxidant, chrání buňky před poškozením způsobeným nestabilními molekulami, takzvanými volnými radikály.
Bobule také obsahují mnoho rostlinných sloučenin, včetně flavonoidů, antioxidantů, esenciálních olejů a kumarinů, což jsou chemické sloučeniny s různými ochrannými vlastnostmi.
Esenciální oleje v plodech jalovce obsahují látky známé jako monoterpeny, včetně limonenu, kafru a beta-pinenu. Bylo prokázáno, že monoterpeny mají protizánětlivé, protirakovinné, antioxidační a antibakteriální vlastnosti.
Kumariny a flavonoidní antioxidanty také nabízejí řadu zdraví prospěšných účinků. Konzumace stravy bohaté na tyto sloučeniny může zlepšit zdraví a chránit před chronickými onemocněními, včetně kardiovaskulárních a neurologických onemocnění.
Jalovcové bobule mají vysoký obsah vitamínu C a bohaté na flavonoidní antioxidanty, monoterpeny a kumariny, které mohou mít různé zdravotní přínosy
2. Poskytuje protizánětlivý a antioxidační účinek
Potraviny bohaté na antioxidanty jsou důležité pro zdraví, protože pomáhají chránit buňky před poškozením, které by jinak mohlo vést k onemocnění.
Bobule jalovce jsou bohaté na esenciální oleje a flavonoidy, které působí jako silné antioxidanty a mohou pomoci snížit zánět.
Test ve zkumavce odhalil více než 70 sloučenin v jalovcovém esenciálním oleji, z nichž alfa-pinen, beta-pinen, myrcen, limonen a sabinen tvoří většinu monoterpenů. To vše přispívá k silnému antioxidačnímu účinku oleje. Studie zjistila, že olej snižuje poškození buněk v kvasinkových buňkách zvýšením aktivity enzymů katalázy, glutathionperoxidázy a superoxiddismutázy. Hlavní úlohou těchto enzymů je chránit buňky před poškozením volnými radikály.
Další studie ve zkumavce ukázala, že jalovcový esenciální olej významně snižuje zánět v buňkách lidské kůže, což je účinek, který výzkumníci připisují vysoké koncentraci monoterpenů v oleji.
Bobule jalovce jsou také bohaté na flavonoidy rutin, luteolin a apigenin, které mají podle studií na zvířatech a lidech silné antioxidační a protizánětlivé účinky.
Jalovcové plody obsahují esenciální oleje a flavonoidy, které mají antioxidační a protizánětlivé účinky
3. Může mít antidiabetické vlastnosti
Jalovcové bobule se v tradiční medicíně používají k léčbě cukrovky a nedávné studie potvrzují, že mohou mít také antidiabetické vlastnosti.
Studie na potkanech s cukrovkou zjistila, že užívání doplňků s extraktem z jalovcových bobulí významně snížilo hladinu cukru v krvi a zvýšilo HDL (hodný) cholesterol, který chrání srdce.
Podobně další studie o antidiabetických účincích extraktu z bobulí jalovce čínského zjistila, že významně snižuje hladinu krevního cukru, cholesterolu a triglyceridů u diabetických potkanů.
Výzkumníci se domnívají, že tyto antidiabetické účinky jsou způsobeny vysokou koncentrací antioxidantů v bobulích.
I když jsou tyto výsledky slibné, k potvrzení tohoto potenciálního zdravotního přínosu je nutný lidský výzkum.
Některé studie na hlodavcích ukazují, že extrakt z jalovcových bobulí může zlepšit vysokou hladinu cukru v krvi, ačkoliv lidský výzkum chybí
4. Může podporovat zdraví srdce
Jalovcové bobule mohou podporovat zdraví srdce zlepšením HDL (dobrého) cholesterolu a snížením vysokých triglyceridů, LDL (špatného) a celkového cholesterolu.
Studie na diabetických potkanech ukázala, že léčba extraktem z jalovcových bobulí snížila hladinu celkového cholesterolu o 57 % a hladiny triglyceridů o 37 % ve srovnání s kontrolní skupinou. Další studie na potkanech ukázala, že extrakt z jalovcových bobulí také zvýšil hladinu HDL (dobrého) cholesterolu.
Přestože chybí studie na lidech, výzkumy ukazují, že konzumace bobulí je vynikajícím způsobem, jak snížit rizikové faktory srdečních onemocnění.
Dokud však nebude k dispozici více lidských výzkumů o účincích plodů jalovce na zdraví srdce, není známo, zda konzumace těchto bobulí může snížit riziko srdečních onemocnění.
Některé studie na zvířatech naznačují, že extrakt z bobulí jalovce může zlepšit rizikové faktory srdečních onemocnění, ale studie u lidí chybí
5. Antibakteriální a antimykotický účinek
Zkumavky a pokusy na zvířatech ukazují, že plody jalovce mají silné antibakteriální a protiplísňové vlastnosti. Ty jsou připisovány silným sloučeninám v jejich oleji, včetně sabinenu, limonenu, myrcenu a alfa- a beta-pinenu.
Ve studii ve zkumavce jalovcový esenciální olej prokázal antibakteriální a protiplísňovou aktivitu proti 16 druhům bakterií, kvasinkám, kvasinkám podobným houbám a dermatofytům, což je typ houby, která roste na kůži a způsobuje onemocnění, jako je kožní onemocnění.
Nejsilnější fungicidní účinek byl prokázán proti dermatofytům a druhům Candida, které způsobují plísňové infekce, jako jsou orální a kvasinkové infekce.
Další studie ve zkumavce zjistila, že jalovcový esenciální olej významně inhiboval tři bakterie - M. gordonae, M. avium a M. intracellulare - aktivita, která může způsobit vážné infekce u lidí.
Extrakt z bobulí může mít také antibakteriální účinek proti mnoha bakteriím, včetně Campylobacter jejuni, který často způsobuje otravu jídlem, a Staphylococcus aureus, který způsobuje kůži, může způsobit plicní a kostní infekce.
I když může být jasné, že bobule jalovce mají antibakteriální a protiplísňové vlastnosti, jsou zapotřebí studie na lidech, aby se zjistilo, zda lze jeho extrakt použít k léčbě plísňových nebo bakteriálních infekcí u lidí.
Zkumavky a studie na zvířatech ukazují, že extrakt z bobulí jalovce má silné antibakteriální a protiplísňové účinky, ale k potvrzení těchto výhod jsou zapotřebí studie na lidech
Použití plodů jalovce
Na rozdíl od jiných bobulí se plody jalovce obvykle používají pouze v malém množství k ochucení jídla – ve velkém se nekonzumují. Mají kořeněnou chuť podobnou borovici, díky čemuž jsou oblíbené pro ochucení receptů a ochucení nápojů.
Bobule jalovce se používají například k dochucení marinád a kořenících směsí a dodávají ginu charakteristickou chuť.
Obvykle se prodávají sušené – celé nebo drcené – ale dají se koupit i čerstvé.
Pamatujte, že existuje mnoho různých druhů jalovce a ne všechny jsou jedlé. Ke kulinářským účelům se nejčastěji používají bobule Juniperus communis.
Jalovcový esenciální olej se používá také v aromaterapii a má údajně uklidňující účinek. Pamatujte, že esenciální oleje by se neměly polykat.
Čaj z plodů jalovce lze zakoupit v čajových filtrech nebo si jej připravit doma z rozdrcených plodů jalovce.
Dávkování a bezpečnostní opatření
Doplňky a extrakty z jalovcových bobulí lze zakoupit online a ve vybraných obchodech se zdravou výživou.
Protože chybí studie na lidech, není jasné, jaká dávka je nejúčinnější pro využití jejich léčebných výhod. Většina etiket jalovcových doplňků doporučuje konzumovat 1–6 gramů denně, rozdělených do několika dávek.
Tyto doplňky nejsou vhodné pro děti a měly by se jim vyhnout těhotné ženy, protože jalovec je považován za stimulant dělohy a ve vysokých dávkách může způsobit potrat. Doplňky mohou interagovat s určitými léky, jako jsou diuretika a psychiatrické léky. Mnoho online zdrojů navíc tvrdí, že koncentrované doplňky z jalovcových bobulí mohou poškodit ledviny, ačkoli neexistují žádné důkazy, které by tato tvrzení podporovaly.
Nicméně vzhledem k nedostatku lidského výzkumu, na kterém by se dala založit bezpečnost a účinnost doplňků z bobulí jalovce, může být nejlepší zvolit jiné dobře prozkoumané možnosti přírodní léčby. V každém případě si před vyzkoušením nového doplňku vždy promluvte se svým poskytovatelem zdravotní péče.
Jalovcové bobule se obvykle používají v malých množstvích k dochucení receptů a nápojů, o bezpečnosti nebo účinnosti doplňků jalovce se toho moc neví, takže jiná, lépe prozkoumaná alternativa je pravděpodobně lepší volbou
Shrnutí
Díky aromatické chuti jalovcových bobulí je oblíbenou přísadou do marinád, kořenících směsí a speciálních koktejlů.
Extrakt získaný z bobulí prokázal mnoho zdravotních přínosů během pokusů na zvířatech a výzkumu ve zkumavce. Může mít protizánětlivé a antioxidační vlastnosti a může snižovat hladinu cukru v krvi a rizikové faktory srdečních chorob.
Nicméně kvůli nedostatku lidských výzkumů o možných léčivých účincích plodů jalovce a jejich doplňků je jejich bezpečnost a účinnost velkou neznámou. Proto je nejlepší používat čerstvé nebo sušené plody jalovce v malých množstvích jako kulinářskou přísadu a volit lépe prozkoumané alternativy doplňků z plodů jalovce.