Kakao

Kakao

11 zdravotních a nutričních přínosů kakaového prášku

Následují tvrzení podpořená vědeckými experimenty a výsledky testů publikovaných na internetu, ale nejedná se o závěry vyvozené z testování našich produktů.

Předpokládá se, že kakao bylo poprvé použito mayskou civilizací ve Střední Americe. Španělští dobyvatelé v XVI. Do Evropy byla přivezena v 19. století a rychle se stala populární jako lék na podporu zdraví.

Při zpracování kakaových bobů se kakaové boby nejprve rozdrtí, pokud je drcení hrubé, tak se vyrobí drcené syrové kakaové boby a pokud jemné, tak kakaová hmota. Tuk je extrahován z kakaové hmoty, čímž se vyrábí kakaové máslo, a zbytek – po vysušení – se stane kakaovým práškem.

Dnes je kakao nejlépe známé pro svou roli při výrobě čokolády. Moderní výzkumy však ukázaly, že obsahuje důležité složky, které mohou prospívat vašemu zdraví.

1. Bohaté na polyfenoly, které poskytují mnoho zdravotních výhod

Kakaové boby Kakaové boby

Polyfenoly jsou přirozeně se vyskytující antioxidanty, které se nacházejí v potravinách, jako je ovoce, zelenina, čaj, čokoláda a víno.

Souvisejí s řadou zdravotních výhod, včetně snížení zánětu, zlepšení průtoku krve, snížení krevního tlaku a správné hladiny cholesterolu a cukru v krvi.

Kakao je jedním z nejbohatších zdrojů polyfenolů. Obzvláště hojný je ve flavanolech, které mají silný antioxidační a protizánětlivý účinek.

Vlivem zpracování a ohřevu však může kakao ztratit své prospěšné vlastnosti. Často se alkalizuje, aby se snížila hořkost, což vede k 60% snížení obsahu flavanolů.

I když je tedy kakao skvělým zdrojem polyfenolů, ne všechny produkty obsahující kakao nabízejí stejné výhody.

Kakao je bohaté na polyfenoly, které poskytují významné zdravotní výhody, včetně snížení zánětu a normalizace hladiny cholesterolu, ale zpracování kakaa na čokoládu nebo jiné produkty může obsah polyfenolů výrazně snížit

2. Dokáže snížit vysoký krevní tlak zlepšením hladiny oxidu dusnatého

Kakao ve formě prášku i hořké čokolády může pomoci snížit krevní tlak. Tento účinek byl poprvé pozorován u ostrovanů Střední Ameriky, kteří pijí kakao, kteří měli mnohem nižší krevní tlak než jejich příbuzní z pevniny, kteří nepijí kakao.

O flavanolech v kakau se předpokládá, že zlepšují hladiny oxidu dusnatého v krvi, což může zlepšit funkci krevních cév a snížit krevní tlak.

Jeden přehled analyzoval 35 studií, ve kterých bylo pacientům podáváno 1,4 až 105 gramů kakaového produktu nebo zhruba 30 až 1218 mg flavanolů. Zjistili, že kakao způsobilo malé, ale významné snížení krevního tlaku o 2 mmHg. Kromě toho byl účinek větší u lidí, kteří již měli vyšší krevní tlak.

Je však důležité poznamenat, že zpracováním se výrazně snižuje množství flavanolů, takže tohoto efektu s průměrnou čokoládou pravděpodobně nedosáhnete.

Studie ukazují, že kakao má vysoký obsah flavanolů, které snižují krevní tlak zlepšením hladiny oxidu dusnatého a podporou funkce krevních cév

3. Může snížit riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice

Kakaové máslo Kakaové máslo

Kromě snížení krevního tlaku má kakao další vlastnosti, které mohou snížit riziko srdečního infarktu a mrtvice. Kakao bohaté na flavanol zlepšuje hladinu oxidu dusnatého v krvi, který uvolňuje a rozšiřuje tepny a žíly a zlepšuje průtok krve.

Navíc bylo zjištěno, že kakao snižuje hladinu „špatného“ LDL-cholesterolu, má účinek na ředění krve podobně jako aspirin, zlepšuje hladinu cukru v krvi a snižuje zánět. Tyto vlastnosti jsou spojeny s nižším rizikem srdečního infarktu, srdečního selhání a mrtvice.

Revize devíti studií zahrnujících celkem asi 158 000 lidí zjistila, že vyšší konzumace čokolády je spojena s výrazně nižším rizikem srdečních chorob, mrtvice a úmrtí.

Dvě švédské studie prokázaly, že konzumace jedné porce (19–30 gramů) čokolády denně byla spojena s nižším rizikem srdečního selhání, ale při konzumaci většího množství nebyl tento účinek pozorován.

Tyto výsledky naznačují, že častá konzumace malého množství čokolády bohaté na kakao může mít ochranný účinek na srdce.

Kakao může zlepšit průtok krve a snížit hladinu cholesterolu, konzumace porce čokolády denně může snížit riziko srdečního infarktu, srdečního selhání a mrtvice

4. Polyfenoly zlepšují prokrvení mozku a mozkové funkce

Četné studie zjistily, že polyfenoly, jako jsou ty, které se nacházejí v kakau, mohou snížit riziko neurodegenerativních onemocnění zlepšením funkce mozku a průtoku krve. Flavanoly procházejí hematoencefalickou bariérou a účastní se biochemických procesů, které produkují nervové buňky a molekuly důležité pro funkci mozku. Flavanoly navíc ovlivňují produkci oxidu dusnatého, který uvolňuje svaly krevních cév, zlepšuje průtok krve a prokrvení mozku.

Dvoutýdenní studie 34 starších dospělých konzumujících kakao s vysokým obsahem flavanolu zjistila, že průtok krve mozkem se zvýšil o 8 % po jednom týdnu a o 10 % po dvou týdnech.

Další studie naznačují, že denní příjem flavanolů obsažených v kakau může zlepšit duševní výkonnost lidí.

Tyto studie ukazují, že kakao hraje pozitivní roli ve zdraví mozku a má možné pozitivní účinky na neurodegenerativní onemocnění, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba, ale je zapotřebí dalšího výzkumu.

Flavanoly v kakau mohou podporovat produkci nervových buněk, funkci mozku, zlepšovat průtok krve a zásobování mozkovou tkání a mohou hrát roli v prevenci degenerace mozku související s věkem, jako je Alzheimerova choroba, ale další výzkum potřebné

5. Ke zlepšení nálady a příznaků deprese

můžete použít různé nástroje

Kromě pozitivního účinku kakaa na mentální degeneraci související s věkem může jeho účinek na mozek také zlepšit náladu a příznaky deprese.

Důvodem pozitivních účinků na náladu mohou být flavanoly kakaa, přeměna tryptofanu na serotonin, přírodní stabilizátor nálady, jeho obsah kofeinu nebo prostě smyslový požitek z konzumace čokolády.

Jedna studie zabývající se konzumací čokolády a úrovní stresu u těhotných žen zjistila, že častější příjem čokolády vedl ke snížení stresu a lepší náladě u dětí. Jiná studie zjistila, že konzumace kakaa s vysokým obsahem polyfenolů zvyšuje klid a spokojenost. Studie na starších mužích navíc zjistila, že konzumace čokolády byla spojena se zlepšením celkového zdraví a psychické pohody.

Ačkoli jsou výsledky těchto raných studií slibné, je zapotřebí více výzkumu o účincích kakaa na náladu a depresi, než bude možné vyvodit pevnější závěry.

Kakao může mít pozitivní vliv na náladu a příznaky deprese tím, že snižuje hladinu stresu, zvyšuje klid, spokojenost a celkovou psychickou pohodu, ale je zapotřebí další výzkum

6. Flavanoly mohou zlepšit příznaky diabetu 2. typu

Kakaový prášek Kakaový prášek

Zatímco nadměrná konzumace čokolády jistě poškozuje kontrolu hladiny cukru v krvi, kakao má ve skutečnosti určité antidiabetické účinky.

Laboratorní studie ukazují, že kakaové flavanoly mohou zpomalit trávení a vstřebávání sacharidů ve střevě, zlepšit sekreci inzulínu, snížit zánět a stimulovat vychytávání krve do svalů. Některé studie ukázaly, že vyšší příjem flavanolů, včetně těch z kakaa, může vést k nižšímu riziku cukrovky 2. typu. Přezkum studií na lidech navíc zjistil, že konzumace tmavé čokolády nebo kakaa bohatého na flavanol může snížit citlivost na inzulín, zlepšit kontrolu krevního cukru a snížit zánět u diabetiků i nediabetiků.

Navzdory těmto slibným výsledkům existují ve výzkumu nesrovnalosti, některé studie ukazují pouze omezený účinek, mírně horší kontrolu diabetu nebo vůbec žádný zjistitelný účinek.

Nicméně tato zjištění spolu s konkrétnějšími pozitivními účinky na zdraví srdce naznačují, že kakaové polyfenoly mohou mít pozitivní účinky jak v prevenci, tak při kontrole diabetu, ačkoli je zapotřebí dalšího výzkumu.

Kakao a hořká čokoláda mohou snižovat riziko cukrovky a udržovat zdravou hladinu cukru v krvi, ale ve vědeckých důkazech jsou některé protichůdné výsledky, takže je zapotřebí další výzkum

7. Může pomoci regulaci hmotnosti

v řadě překvapivých způsobů

Poněkud paradoxně může konzumace kakaa – i ve formě čokolády – pomoci s kontrolou hmotnosti. Předpokládá se, že kakao pomáhá regulovat výdej energie, snižuje chuť k jídlu a záněty a zvyšuje oxidaci tuků a pocit sytosti.

Lidé, kteří jedli čokoládu častěji, měli podle populační studie nižší index tělesné hmotnosti (BMI) než lidé, kteří ji jedli méně často, přestože první skupina konzumovala více kalorií a tuku. Studie hubnutí s použitím nízkosacharidové diety navíc ukázala, že skupina, která jedla 42 gramů 81% čokolády denně, zhubla rychleji než skupina, která jedla normální stravu.

Jiné studie však zjistily, že konzumace čokolády může vést k nárůstu hmotnosti. Mnoho z nich však nerozlišovalo mezi druhy čokolády, které konzumovali – bílá a mléčná čokoláda nemají stejné výhody jako hořká čokoláda.

Celkově se zdá, že kakao a produkty bohaté na kakao mohou být prospěšné pro hubnutí nebo udržení hmotnosti, ale je zapotřebí více výzkumu.

Kakaové produkty jsou spojeny s nižší hmotností, přidání kakaa do vašeho jídelníčku vám může pomoci zhubnout rychleji, ale je zapotřebí více výzkumu, aby bylo možné přesně určit, jaký typ a množství kakaa je ideální

8. Může mít protirakovinné vlastnosti

Flavanoly nacházející se v ovoci, zelenině a dalších potravinách přitahují velký zájem díky svým protirakovinným vlastnostem, nízké toxicitě a malým množstvím škodlivých vedlejších účinků.

Kakao má ze všech potravin nejvyšší koncentraci flavanolů, takže může výrazně ovlivnit jejich množství ve stravě.

Studie s kakaem ve zkumavkách zjistily, že jeho složky mají antioxidační účinek, chrání buňky před poškozením reaktivními molekulami, bojují proti zánětu, inhibují buněčný růst, způsobují smrt rakovinných buněk a pomáhají předcházet šíření rakovinných buněk.< /p> p>

Pokusy na zvířatech se stravou bohatou na kakao nebo kakaové extrakty přinesly pozitivní výsledky v boji proti rakovině prsu, slinivky, prostaty, jater a tlustého střeva a také leukémii.

Studie na lidech ukázaly, že strava bohatá na flavanoly je spojena se sníženým rizikem rakoviny. Důkazy konkrétně pro kakao jsou však rozporuplné, některé studie nenalezly žádný pozitivní účinek a některé dokonce zjistily zvýšené riziko.

Malé studie na lidech o kakau a rakovině naznačují, že může být silným antioxidantem a hraje roli v prevenci rakoviny, ale je zapotřebí mnohem více výzkumu.

Laboratorní a zvířecí studie flavanolů kakaa prokázaly slibné protirakovinné vlastnosti, ale chybí studie u lidí

9. Obsah theobrominu a theofylinu může pomoci těm, kteří trpí astma

Astma je chronické zánětlivé onemocnění, které způsobuje ucpání a zánět dýchacích cest a může být život ohrožující. Kakao je považováno za prospěšné pro astmatiky, protože obsahuje antiastmatické sloučeniny, jako je theobromin a theofylin.

Theobromin je podobný kofeinu a může pomoci při přetrvávajícím kašli. Kakaový prášek obsahuje asi 1,9 gramu theobrominu na 100 gramů. Theofylin pomáhá rozšířit plíce, uvolnit dýchací cesty a snížit zánět. Pokusy na zvířatech ukázaly, že kakaový extrakt může snížit kontrakci dýchacích cest i tloušťku tkáně.

Tato zjištění však dosud nebyla klinicky testována na lidech a není jasné, zda je kakao bezpečné v kombinaci s jinými léky na astma.

Přestože se jedná o zajímavou oblast výzkumu, je příliš brzy říkat, jak lze kakao použít při léčbě astmatu.

Kakaový extrakt prokázal některé antiastmatické vlastnosti ve studiích na zvířatech, ale než bude možné jej doporučit jako léčbu, jsou nutné studie na lidech

10. Jeho antibakteriální a imunitu stimulující vlastnosti mohou mít příznivý vliv na zuby a pokožku

Četné studie odhalily ochranné vlastnosti kakaa proti zubnímu kazu a onemocnění dásní. Kakao obsahuje mnoho složek, které mají antibakteriální, antienzymatické a imunitu stimulující vlastnosti, což může přispět k jeho účinkům na zdraví ústní dutiny.

V jedné studii se počet dutin u krys infikovaných orálními bakteriemi, které dostávaly kakaový extrakt, výrazně snížil ve srovnání s těmi, které dostávaly pouze vodu.

Nicméně neexistují žádné významné studie na lidech a většina kakaových produktů konzumovaných lidmi také obsahuje cukr. Proto je třeba vyvinout nové produkty, které otestují přínos kakaa pro orální zdraví.

Navzdory všeobecnému přesvědčení kakao v čokoládě nezpůsobuje akné. Ve skutečnosti bylo prokázáno, že kakaové polyfenoly mají významný přínos pro pokožku.

Je prokázáno, že dlouhodobá konzumace kakaa přispívá k ochraně před sluncem, prokrvení pokožky a zlepšuje povrch a hydrataci pokožky.

Kakao může pomáhat udržovat zdravé zuby tím, že bojuje s bakteriemi způsobujícími dutiny, ale to neplatí pro sladké výrobky a také podporuje zdravou pokožku tím, že ji chrání před sluncem a zlepšuje prokrvení, povrch pokožky a hydrataci< /h3>

11. Je snadné jej zařadit do jídelníčku

Není jasné, kolik kakaa by se mělo konzumovat, aby se dosáhlo zdravotních výhod. Evropský úřad pro bezpečnost potravin doporučuje 2,5 gramu kakaového prášku s vysokým obsahem flavanolu nebo 10 gramů hořké čokolády s vysokým obsahem flavanolu – obsahující alespoň 200 mg flavanolů – denně pro zlepšení zdraví srdce. Toto číslo však bylo považováno za příliš nízké jinými výzkumníky, kteří tvrdí, že k dosažení výhod je potřeba vyšší množství flavanolů.

Obecně je důležité vybírat zdroje kakaa s vysokým obsahem flavanolů – čím méně zpracované, tím lépe.

Konzumujte kvalitní hořkou čokoládu obsahující minimálně 70 % kakaa, do mléčných koktejlů, pudinků přidejte kakaový prášek, drcené raw kakao, připravte z ní čokoládovou pěnu a posypte jí ovoce.

Pro zdraví srdce přidejte do svého jídelníčku 2,5 gramu kakaového prášku s vysokým obsahem flavanolu nebo 10 gramů čokolády s vysokým obsahem flavanolu

Shrnutí

Kakao fascinuje svět po tisíce let.

Zdravotní přínosy kakaa zahrnují snížení zánětu, zlepšení zdraví srdce a mozku, regulaci krevního cukru a kontrolu hmotnosti a zdravé zuby a kůži.

Výživné a snadno kreativním způsobem přidány do vašeho jídelníčku. Pokud chcete maximalizovat přínosy pro zdraví, použijte nealkalizovaný kakaový prášek nebo hořkou čokoládu, která obsahuje více než 70 % kakaa.

Pamatujte, že čokoláda obsahuje značné množství cukru a tuku, takže pokud ji chcete používat, držte se rozumných porcí a kombinujte ji se zdravou a vyváženou stravou.




Chci kakao!

Pohled:
Změna pořadí produktů:
Pohled:
Změna pořadí produktů: