Kmínu
9 silných zdravotních přínosů kmínu
Následují tvrzení podpořená vědeckými experimenty a výsledky testů publikovaných na internetu, ale nejedná se o závěry vyvozené z testování našich produktů.
Kmín je koření vyrobené ze semen rostliny Cuminum cyminum. Kmín se používá v široké škále jídel, zejména těch z oblastí Středomoří a jihozápadní Asie. Výrazná chuť kmínu se používá v chilli, tamales a různých indických kari. Chuť je zemitá, ořechová, kořenitá a pálivá.
Kmín se navíc dlouho používá v tradiční medicíně. Moderní studie potvrdily, že kmín je tradičně známý pro některé své zdravotní přínosy, včetně schopnosti napomáhat trávení a snižovat kontaminaci potravin. Výzkum také odhalil některé nové výhody, jako je podpora hubnutí a zlepšení hladiny cukru a cholesterolu v krvi.
1. Dokáže podpořit trávení
KmínKmín se tradičně používá nejčastěji k léčbě zažívacích potíží.
Moderní výzkum ve skutečnosti potvrdil, že kmín může pomoci podpořit normální trávení. Může například zvýšit aktivitu trávicích enzymů, což může urychlit trávení.
Kmín také zvyšuje uvolňování žluči z jater. Žluč pomáhá trávit tuky a určité živiny ve střevě.
V jedné studii 57 pacientů se syndromem dráždivého tračníku (IBS) hlásilo zlepšení symptomů po dvou týdnech konzumace extraktu z kmínu.
Kmín může podporovat trávení zvýšením aktivity trávicích bílkovin a může také zmírňovat příznaky syndromu dráždivého tračníku
2. Bohatý zdroj železa
Semena kmínu jsou přirozeně bohatá na železo. Jedna čajová lžička mletého kmínu obsahuje 1,4 mg železa, což je 17,5 % doporučené denní dávky pro dospělé.
Nedostatek železa je jedním z nejčastějších nedostatků živin, který postihuje až 20 % světové populace a 1 % v nejbohatších zemích. Děti potřebují železo zejména k podpoře růstu a mladé ženy potřebují železo k nahrazení krve ztracené během menstruace.
Málo potravin je tak bohatých na železo jako kmín. Díky tomu je dobrým zdrojem železa, i když se používá pouze v malých množstvích k dochucení.
Mnoho lidí po celém světě nemá dostatek železa. Kmín je velmi bohatý na železo, jedna čajová lžička poskytuje téměř 20 % denní potřeby železa
3. Obsahuje prospěšné rostlinné sloučeniny
Kmín obsahuje mnoho rostlinných sloučenin s potenciálními přínosy pro zdraví, včetně terpenů, fenolů, flavonoidů a alkaloidů.
Několik z nich působí jako antioxidanty, což jsou chemické látky, které snižují poškození způsobené volnými radikály v těle. Volné radikály jsou v podstatě osamělé elektrony. Elektrony se rády spárují, a když jsou odděleny, stávají se nestabilními. Tyto osamocené nebo „volné“ elektrony přitahují další páry elektronů z jiných chemických látek v těle. Tento proces se nazývá „oxidace“.
Oxidace mastných kyselin v tepnách vede k ucpávání tepen a srdečním onemocněním. Oxidace také vede k zánětu při cukrovce. Oxidace DNA může přispět k rozvoji rakoviny.
Antioxidanty, jako jsou ty v kmínu, darují elektron osamělému volnému radikálu, který je tak stabilnější. Antioxidanty kmínu pravděpodobně vysvětlují některé jeho zdravotní přínosy.
Volné radikály jsou osamělé elektrony, které způsobují zánět a poškozují DNA. Kmín obsahuje antioxidanty, které stabilizují volné radikál
4. Může pomoci při cukrovce
Některé složky kmínu se ukázaly jako slibné při léčbě cukrovky. Klinická studie ukázala, že koncentrovaný kmínový doplněk zlepšil časné ukazatele diabetu u jedinců s nadváhou ve srovnání s placebem. Kmín také obsahuje sloučeniny, které působí proti některým dlouhodobým účinkům cukrovky.
Jedním z důvodů, proč cukrovka poškozuje tělesné buňky, je konečný produkt pokročilé glykace, AGE. AGE jsou spontánně produkovány v krevním řečišti, když je hladina cukru v krvi dlouhodobě vysoká. AGE se tvoří, když se cukry vážou na proteiny a narušují jejich normální funkci. V případě cukrovky je AGE pravděpodobně zodpovědný za poškození očí, ledvin, nervů a malých krevních cév.
Kmín obsahuje několik složek, které snižují AGE, alespoň ve studiích ve zkumavce.
I když tyto studie testovaly účinky koncentrovaných doplňků stravy s kmínem, pravidelné užívání kmínu jako koření může pomoci kontrolovat hladinu cukru v krvi u lidí s cukrovkou. Dosud není jasné, co je za tyto účinky zodpovědné, ani jaké množství kmínu je potřeba k dosažení výhod.
Kmínové doplňky mohou pomoci zlepšit kontrolu hladiny cukru v krvi, i když není jasné, co tento účinek způsobuje nebo jak je to nutné
5. Dokáže zlepšit hladinu cholesterolu v krvi
Během klinických testů kmín také zlepšil hladinu cholesterolu v krvi.
V jedné studii snižovalo 75 mg kmínu dvakrát denně po dobu osmi týdnů nezdravé hladiny triglyceridů v krvi. V jiné studii klesla hladina oxidovaného „špatného“ LDL cholesterolu téměř o 10 % u pacientů, kteří užívali extrakt z kmínu měsíc a půl. Studie 88 žen zkoumala, zda kmín ovlivňuje hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu. Ti, kteří konzumovali 3 gramy kmínu s jogurtem dvakrát denně po dobu tří měsíců, měli vyšší hladiny HDL než ti, kteří jedli jogurt bez kmínu.
Není známo, zda má kmín z potravy stejný příznivý účinek na hladinu cholesterolu v krvi jako doplňky používané v těchto studiích.
Také ne všechny studie souhlasí s tímto efektem. Jedna studie nezjistila žádnou změnu hladiny cholesterolu v krvi u účastníků, kteří užívali doplněk kmínu.
V několika studiích bylo prokázáno, že doplňky s kmínem zlepšují hladinu cholesterolu v krvi, ale není jasné, zda má použití kmínu jako příchuti v malých množstvích stejné výhody
6. Může podporovat hubnutí a redukci tuku
Podle některých klinických studií bylo prokázáno, že koncentrované doplňky z kmínu podporují hubnutí.
Studie na 88 ženách s nadváhou zjistila, že jogurt obsahující 3 gramy kmínu podporuje hubnutí ve srovnání s těmi, které konzumovaly jogurt bez kmínu. Další studie ukázala, že účastníci, kteří užívali 75 mg doplňků kmínu denně, zhubli o 1,4 kg více než ti, kteří užívali placebo. Ve třetí klinické studii byly účinky koncentrovaného doplňku kmínu zkoumány na 78 dospělých mužích a ženách. Ti, kteří doplněk užívali, zhubli o 1 kg více za osm týdnů než ti, kteří jej neužívali.
Ne všechny studie však souhlasí. V menší studii s denní dávkou 25 mg nebyla ve srovnání s placebem pozorována žádná změna tělesné hmotnosti.
V několika studiích bylo prokázáno, že koncentrované doplňky s kmínem podporují hubnutí, ale ne všechny studie tento přínos prokázaly a pro hubnutí mohou být vyžadovány vyšší dávky
7. Může předcházet nemocem z potravin
Jednou z tradičních rolí kmínu při dochucování byla bezpečnost potravin.
Několik koření, včetně kmínu, má antimikrobiální vlastnosti, které mohou snížit riziko alimentárních onemocnění.
Mnoho složek kmínu omezuje růst bakterií přenášených potravinami a některých infekčních hub. Během trávení kmín uvolňuje složku zvanou megalomycin, která má antibiotické vlastnosti.
Studie ve zkumavce navíc ukázala, že kmín snižuje odolnost některých bakterií vůči lékům.
Tradiční používání kmínu jako koření může omezit růst infekčních bakterií a plísní, což může snížit nemoci přenášené potravinami
8. Může pomoci proti drogové závislosti
Drogová závislost je na mezinárodní úrovni stále větším problémem. Opioidní drogy jsou návykové, protože unášejí normální smysl pro touhu a odměnu v mozku. To vede k nepřetržitému nebo zvýšenému používání.
Studie na myších ukázaly, že sloučeniny v kmínu snižují návykové chování a abstinenční příznaky. Je však zapotřebí mnohem více výzkumu, aby se zjistilo, zda by tento účinek byl užitečný u lidí.
Další kroky zahrnují nalezení konkrétní složky, která způsobila tento účinek, a testování, zda funguje u lidí.
Extrakty kmínu snižují známky drogové závislosti u myší, ale zatím není známo, zda budou mít podobný účinek u lidí
9. Dokáže bojovat proti zánět
Testy ve zkumavce ukázaly, že extrakty kmínu inhibují zánět.
Existuje několik složek kmínu, které mají protizánětlivý účinek, ale vědci zatím nevědí, které jsou nejdůležitější. Bylo prokázáno, že rostlinné sloučeniny nalezené v mnoha kořeních snižují hladiny klíčového zánětlivého markeru, NF-kappaB.
V současné době není dostatek informací, abychom věděli, zda kmín ve stravě nebo kmínové doplňky jsou užitečné při léčbě zánětlivých onemocnění.
Kmín obsahuje několik rostlinných sloučenin, které ve studiích ve zkumavce snižují zánět, ale není jasné, zda jej lze použít k léčbě zánětlivých onemocnění u lidí
Užívání kmínu
Některé z blahodárných účinků kmínu si můžete vychutnat i v malém množství, a to kořením jídla. Tato množství poskytují antioxidanty, železo a potenciální výhody pro kontrolu hladiny cukru v krvi.
Další experimentální výhody, jako je úbytek hmotnosti a zlepšení hladiny cholesterolu v krvi, mohou vyžadovat vyšší dávky, případně ve formě doplňku stravy.
Několik studií testovalo doplňky stravy obsahující až 1 gram (asi 1 čajovou lžičku) kmínu, aniž by účastníci zaznamenali nějaké problémy. Byly však hlášeny i závažné alergické reakce na kmín, ale ty jsou velmi vzácné.
Měli byste však být opatrní, pokud užíváte doplněk stravy, který obsahuje mnohem více kmínu, než můžete sníst s jídlem.
Jako u každé jiné složky nemusí být vaše tělo vybaveno ke zpracování dávek, které by za normálních okolností nebyly součástí vaší stravy.
Pokud se rozhodnete vyzkoušet doplňky, řekněte svému lékaři, co užíváte, a používejte doplňky k doplnění, nikoli nahrazení lékařské léčby.
Kmín má mnoho výhod, když se používá jako koření v malých množstvích. Další výhody jsou dostupné pouze v dalších dávkách
Shrnutí
Kmín má mnoho zdravotních přínosů podložených důkazy. Některé z nich jsou známy již od starověku, zatímco jiné jsou teprve nyní objevovány.
Použití kmínu jako koření zvyšuje příjem antioxidantů, stimuluje trávení, poskytuje železo, může zlepšit kontrolu krevního cukru a chránit před nemocemi z potravin.
Užívání vyšších dávek jako doplněk je spojeno se ztrátou hmotnosti a zlepšením hladiny cholesterolu v krvi, i když je zapotřebí další výzkum.