Makadamové ořechy

Makadamový ořech

10 zdravotních a nutričních přínosů makadamových ořechů

Následují zjištění podpořená vědeckými experimenty a výsledky testů zveřejněné na internetu, ale nejedná se o závěry vyvozené z testování našich produktů.

Makadamové ořechy jsou bohaté na vitamíny, minerály, vlákninu a antioxidanty. Mezi výhody může patřit úbytek hmotnosti, zlepšení zdraví střev a ochrana před nemocemi, jako je cukrovka a srdeční choroby.

Makadamový ořech je stromový ořech s jemnou, máslovou chutí a krémovou texturou.

Makadamské ořechy pocházející z Austrálie se nyní pěstují v mnoha částech světa, jako je Brazílie, Kostarika, Havaj a Nový Zéland.

Jako většina druhů ořechů jsou makadamové ořechy bohaté na živiny a prospěšné rostlinné sloučeniny. Je také spojována s řadou prospěšných vlastností, včetně lepšího trávení, zdraví srdce, hmotnosti a kontroly hladiny cukru v krvi.

1. Bohaté na živiny

Makadamový ořech Makadamský ořech

Makadamové ořechy mají vysoký obsah kalorií a vysoký obsah zdravých tuků, vitamínů a minerálů. 28 gramů makadamových ořechů obsahuje následující:

  • Bílkoviny: 2 gramy
  • Sacharidy: 4 gramy
  • Cukr: 1 gram
  • Vláknina: 3 gramy
  • Mangan: 58 % denní hodnoty (DV)
  • Tiamin: 22 % DV
  • Měď: 11 % DV
  • Horčík: 9 % DV
  • Železo: 6 % DV
  • Vitamin B6: 5 % DV

Makadamové ořechy jsou také bohaté na mononenasycené tuky, což je typ tuku, který může podporovat zdraví srdce snížením celkového a LDL (špatného) cholesterolu.

Tyto ořechy mají nízký obsah sacharidů a cukrů a mají mírný obsah vlákniny. Tato kombinace způsobuje, že je nepravděpodobné, že by zvýšily hladinu cukru v krvi, což může být zvláště výhodné pro lidi s cukrovkou.

Makadamové ořechy jsou bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, ale zároveň mají nízký obsah sacharidů a cukru a mohou se pochlubit i zdravými mononenasycenými tuky

2. Je plný antioxidantů

Jako většina ořechů jsou makadamové ořechy skvělým zdrojem antioxidantů.

Antioxidanty neutralizují volné radikály, což jsou nestabilní molekuly, které mohou způsobit poškození buněk a zvýšit riziko onemocnění, jako je cukrovka, Alzheimerova choroba a srdeční choroby.

Makadamové ořechy se navíc mohou pochlubit nejvyšším obsahem flavonoidů ze všech ořechů. Tento antioxidant bojuje proti zánětům a pomáhá snižovat cholesterol.

Kromě toho je tento ořech bohatý na tokotrienoly, formu vitamínu E s antioxidačními vlastnostmi, které mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu. Tyto sloučeniny mohou dokonce chránit před rakovinou a onemocněním mozku.

Makadamové ořechy jsou plné flavonoidů a tokotrienolů, antioxidantů, které chrání tělo před poškozením buněk a nemocemi

3. Může zlepšit zdraví srdce

Makadamové ořechy mohou snížit riziko srdečních onemocnění.

Podle různých studií může konzumace 8–42 gramů ořechů denně snížit hladinu celkového a LDL (špatného) cholesterolu až o 10 %.

Je zajímavé, že malá studie na lidech s vysokým cholesterolem zjistila, že strava s vysokým obsahem makadamových ořechů snižuje hladiny tohoto krevního markeru ve stejné míře jako nízkotučná dieta šetrná k srdci.

Konzumace 42–84 gramů makadamových ořechů denně navíc může významně snížit hladiny zánětlivých markerů, jako je leukotrien B4. Zánět je jedním z rizikových faktorů srdečních onemocnění.

Výzkumníci se domnívají, že příznivý účinek makadamových ořechů na srdce může pramenit z jejich vysokého obsahu mononenasycených mastných kyselin.

Tento tuk je trvale spojován s lepším zdravím srdce a nižším rizikem mrtvice a smrtelného infarktu.

Makadamové ořechy jsou bohaté na mononenasycené tuky příznivé pro srdce, konzumace malého množství denně může snížit rizikové faktory srdečních onemocnění, jako je vysoký cholesterol a zánět

4. Může snížit riziko metabolického syndromu

Metabolický syndrom je soubor rizikových faktorů, jako je vysoká hladina cukru a cholesterolu v krvi, které zvyšují riziko mrtvice, srdečních onemocnění a cukrovky 2. typu.

Výzkum ukazuje, že makadamové ořechy mohou chránit jak před metabolickým syndromem, tak před cukrovkou 2. typu.

Nedávná recenze například spojila stravu bohatou na ořechy, včetně makadamových ořechů, se snížením hladiny cukru v krvi nalačno. Ve stravě v tomto přehledu lidé konzumovali 28 až 84 gramů makadamových ořechů denně. Jejich hladina hemoglobinu A1c se výrazně zlepšila, což je indikátor dlouhodobé kontroly krevního cukru.

Také strava bohatá na mononenasycené tuky – které tvoří 80 % tuku v makadamových oříšcích – může pomoci snížit rizikové faktory metabolického syndromu, zejména u lidí s diabetem 2. typu.

Obecně je konzumace ořechů spojena s nižší hladinou cukru v krvi a tělesnou hmotností u lidí s metabolickým syndromem nebo diabetem 2. typu.

Pravidelná konzumace ořechů, včetně makadamových ořechů, může snížit riziko metabolického syndromu a přispět k nižší a stabilnější hladině cukru v krvi

5. Může vám pomoci zhubnout

I když jsou makadamové ořechy bohaté na kalorie, mohou vám pomoci zhubnout.

Částečně je to způsobeno množstvím bílkovin a vlákniny, které obsahuje, dvou živin, o kterých je známo, že snižují pocit hladu a podporují sytost.

Výzkum ukazuje, že některé tuky v ořechách mohou během trávení zůstat ve vláknité stěně ořechů. Takže makadamové ořechy a další ořechy mohou obsahovat méně kalorií, než se dříve myslelo. V třítýdenní studii 71 mladých Japonek snědlo každý den chléb s 10 gramy makadamových ořechů, kokosu nebo másla. Ti ve skupině makadamových ořechů zhubli do konce studie o 0,4 kg, zatímco váha ostatních skupin se nezměnila.

Makadamové ořechy jsou také bohaté na mononenasycené tuky, zejména omega-7 mastné kyseliny, které chrání před nežádoucím přibíráním na váze.

Ve 12týdenní studii měly obézní myši krmené stravou s vysokým obsahem tuku s velkým množstvím makadamového oleje – bohatého na kyselinu palmitolejovou – výrazně menší tukové buňky než ty, které tento produkt nedostávaly.

Není však jasné, zda mají makadamové ořechy stejný příznivý účinek na člověka.

Makadamové ořechy mohou snižovat hlad a podporovat sytost, což může být prospěšné pro hubnutí, a také mohou obsahovat méně kalorií, než se dříve myslelo

6. Může zlepšit zdraví střev

Makadamové ořechy obsahují vlákninu, která zlepšuje trávení a celkové zdraví střev.

Stejně jako u většiny ořechů může rozpustná vláknina v makadamových oříšcích působit jako prebiotikum, což znamená, že pomáhá krmit prospěšné střevní bakterie.

Tyto přátelské bakterie zase produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA), jako je acetát, butyrát a propionát, které mohou snížit zánět a chránit před stavy, jako je syndrom dráždivého tračníku (IBS), Crohnova choroba a ulcerózní kolitida.

Některé důkazy naznačují, že SCFA mohou snížit riziko cukrovky a obezity.

Rozpustná vláknina v makadamových ořeších napomáhá trávení tím, že vyživuje prospěšné střevní bakterie, které mohou zlepšit zdraví střev

7–9. Další možné výhody

Výzkum naznačuje, že makadamové ořechy mohou poskytnout další zdravotní výhody, včetně:

  1. 7. Poskytují protirakovinné vlastnosti: Makadamové ořechy obsahují flavonoidy a tokotrienoly, rostlinné sloučeniny, u kterých bylo ve studiích ve zkumavce prokázáno, že pomáhají v boji proti rakovinným buňkám nebo je zabíjejí. Je však zapotřebí dalšího výzkumu.
  2. 8. Zlepšení zdraví mozku: Studie ze zkumavek a na zvířatech ukazují, že tokotrienoly mohou také chránit mozkové buňky před stavy, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Přesto je nutný lidský výzkum.
  3. 9. Zvyšte dlouhověkost: Pravidelná konzumace ořechů, včetně makadamových, může snížit riziko předčasného úmrtí asi o třetinu.

Upozorňujeme, že tyto potenciální vlastnosti nejsou ani zdaleka prokázány. Jsou zapotřebí další studie na lidech.

Pravidelná konzumace makadamových ořechů může snížit riziko předčasné smrti a pomoci chránit před rakovinou a mozkovými chorobami, ale je důležité si uvědomit, že než budou možné vyvodit nějaké pevné závěry, je třeba provést další výzkum

10. Lze jej snadno přidat do jídelníčku

Makadamové ořechy jsou všestranné a lze je snadno začlenit do většiny diet.

Nejzdravější formou jsou obvykle syrové makadamové ořechy. Suché pečeně jsou dobrou alternativou, pokud nemáte čas je opékat sami, ale zkuste se vyhnout verzím pečeným na oleji, které obsahují zbytečně přidané tuky.

Makadamiové ořechy můžete jíst celé, rozemlít a posypat do polévek a teplých jídel nebo je nahradit krutony v salátech.

Makadamiové máslo je dalším způsobem, jak si tyto ořechy vychutnat. Stejně jako arašídové máslo jej lze namazat na chléb, krekry a plátky ovoce a také přidat do ovesné kaše nebo jogurtu.

Nakonec lze tyto ořechy namočit a rozemlít na kaši, aby vznikl sýr nebo mléko bez mléčných výrobků. Tato pasta může také tvořit základ různých dezertů.

Makadamové ořechy jsou všestranným doplňkem většiny diet, lze je jíst celé, mleté, syrové, pražené nebo jako ořechové máslo a mohou být speciálním doplňkem hlavních jídel, svačin a dezertů.

Shrnutí

Makadamové ořechy jsou bohaté na vitamíny, minerály, vlákninu, antioxidanty a zdravé tuky.

Potenciální výhody zahrnují snížení hmotnosti, zlepšení zdraví střev a ochranu před cukrovkou, metabolickým syndromem a srdečními chorobami.

Pokud vás tento ořech zajímá, zkuste ho dnes zařadit do svého jídelníčku.




Výrobky z makadamových ořechů

Pohled:
Změna pořadí produktů:
Pohled:
Změna pořadí produktů: