Mango
Zdraví přínosy konzumace manga
Následují tvrzení podpořená vědeckými experimenty a výsledky testů publikovaných na internetu, ale nejedná se o závěry vyvozené z testování našich produktů.
V některých částech světa je mango (mangifera indica) nazýváno „králem ovoce“. Má velké, kostnaté semeno. Mango pochází z Indie a jihovýchodní Asie a pěstuje se již více než 4000 let. Existují stovky odrůd manga, z nichž každá má jedinečnou chuť, tvar, velikost a barvu.
Toto ovoce je nejen chutné, ale také se může pochlubit působivým nutričním profilem. Studie ve skutečnosti spojují mango a jeho živiny s přínosy pro zdraví, jako je zlepšení imunity, trávení a zraku a také nižší riziko některých typů rakoviny.
Další je přehled nutričních výhod manga.
Bohatý na živiny
Mango má nízký obsah kalorií, ale je plné živin.
Jeden šálek (165 gramů) nakrájeného manga obsahuje přibližně:
- Kalorie: 99
- Bílkoviny: 1,4 gramu
- Sacharidy: 24,7 gramů
- Tuk: 0,6 gramu
- Vláknina: 2,6 gramu
- Vitamin C: 67 % doporučeného denního příjmu (RDI)
- Měď: 20 % RDI
- Kyselina listová: 18 % RDI
- Vitamin B6: 11,6 % RDI
- Vitamin A: 10 % RDI
- Vitamin E: 9,7 % RDI
- Vitamin B5: 6,5 % RDI
- Vitamin K: 6 % RDI
- Niacin (vitamín B3): 7 % RDI
- Draslík: 6 % RDI
- Riboflavin (vitamín B3): 5 % RDI
- Mangan: 4,5 % RDI
- Tiamin (vitamín B1): 4 % RDI
- Horčík: 4 % RDI
Obsahuje také malé množství fosforu, kyseliny pantotenové, vápníku, selenu a železa.
Jeden šálek (165 gramů) manga poskytuje téměř 70 % RDI pro vitamín C – vitamín rozpustný ve vodě, který podporuje imunitní systém, pomáhá tělu vstřebávat železo a podporuje růst a regeneraci.
p >Mango má nízký obsah kalorií, přesto vysoký obsah živin – zejména vitamínu C, který podporuje imunitu, vstřebávání železa, růst a regeneraci
Vysoký obsah antioxidantů
Kousky mangaMango je plné polyfenolů – rostlinných sloučenin, které působí jako antioxidanty. Obsahuje více než tucet různých typů polyfenolů, včetně mangiferinu, katechinů, antokyanů, kvercetinu, kempferolu, rhamnetinu, kyseliny benzoové a dalších.
Antioxidanty jsou velmi důležité, protože chrání buňky před škodlivými účinky volných radikálů. Volné radikály jsou vysoce reaktivní sloučeniny, které se mohou vázat na buňky a poškozovat je. Výzkumy spojily škodlivé účinky volných radikálů se známkami stárnutí a chronických onemocnění.
Mezi polyfenoly vzbudil největší zájem mangiferin, který je někdy nazýván „super antioxidant“, protože je zvláště účinný.
Laboratorní studie a studie na zvířatech ukázaly, že mangiferin může působit proti škodám spojeným s rakovinou, cukrovkou a dalšími nemocemi.
Mango obsahuje více než tucet různých typů polyfenolů, včetně mangiferinu, který je zvláště účinný, polyfenoly působí v těle jako antioxidanty
Může posílit imunitu
Mango je vynikajícím zdrojem živin pro posílení imunity. Jeden šálek (165 gramů) manga poskytuje 10 % denní potřeby vitamínu A.
Vitamin A je nezbytný pro zdravý imunitní systém, protože pomáhá bojovat s infekcemi. Nízké hladiny vitaminu A jsou spojeny s vyšším rizikem infekce.
Navíc 165 gramů manga poskytuje téměř tři čtvrtiny denní potřeby vitamínu C. Tento vitamín může pomoci tělu produkovat bílé krvinky, které jsou nezbytné pro boj s několika nemocemi. Může podpořit efektivnější fungování těchto buněk a zlepšit obranyschopnost pokožky.
Mango dále obsahuje kyselinu listovou, vitamín K, vitamín E a několik druhů vitamínů B, které rovněž přispívají k udržení imunity.
Mango je vynikajícím zdrojem kyseliny listové, několika vitamínů B a vitamínů A, C, K a E – všechny tyto látky pomáhají zvyšovat imunitu
Může podporovat zdraví srdce
MangoMango obsahuje mnoho živin, které podporují zdravou činnost srdce. Například hořčík a draslík, které přispívají k udržení zdravého rozsahu srdeční frekvence a uvolnění krevních cév, čímž zajišťují nižší krevní tlak.
Mango také obsahuje jedinečný antioxidant zvaný mangiferin.
Pokusy na zvířatech ukázaly, že mangiferin chrání srdeční buňky před zánětem, oxidačním stresem a apoptózou (řízená buněčná smrt). Může také snížit hladinu cholesterolu, triglyceridů a volných mastných kyselin v krvi.
Mango obsahuje hořčík, draslík a antioxidant mangiferin, které všechny podporují zdravou činnost srdce
Může podporovat fungování trávicího systému
Mango má mnoho vlastností, které jsou velmi prospěšné pro zdraví trávení.
Jedním z nich jsou trávicí enzymy zvané amylázy. Trávicí enzymy rozkládají velké molekuly potravy, takže je lze snadno vstřebat. Amylázy štěpí komplexní sacharidy na cukry, jako je glukóza a maltóza. Tyto enzymy jsou aktivnější ve zralém mangu, a proto jsou sladší než nezralé.
A co víc, protože mango obsahuje hodně vody a vlákniny, může pomoci vyřešit trávicí problémy, jako je zácpa a průjem.
Čtyřtýdenní studie u dospělých s chronickou zácpou zjistila, že každodenní konzumace manga byla při zmírnění příznaků tohoto onemocnění účinnější než doplněk obsahující podobné množství rozpustné vlákniny.
To znamená, že kromě vlákniny obsahuje mango další složky, které podporují trávicí systém.
Mango obsahuje trávicí enzymy, vodu, vlákninu a další sloučeniny, které podporují zdravý trávicí systém
Může podporovat zdraví očí
Mango je plné živin, které podporují zdravou funkci očí.
Dvě klíčové antioxidační živiny jsou lutein a zeaxanthin. Hromadí se v sítnici, zejména v jejím jádru, makule. Uvnitř sítnice působí lutein a zeaxanthin jako přirozené opalovací krémy a absorbují přebytečné světlo. Zdá se také, že chrání oči před škodlivým modrým světlem.
Kromě toho je mango vynikajícím zdrojem vitamínu A, který také podporuje zdraví očí. Nedostatek vitaminu A je spojován se suchýma očima a šeroslepostí. Vážný nedostatek vitaminu A může způsobit ještě větší problémy, jako je zjizvení rohovky.
Mango obsahuje lutein, zeaxanthin a vitamín A – které podporují zdraví očí, lutein a zeaxanthin mohou chránit před slunečním zářením, zatímco nedostatek vitamínu A může způsobit problémy se zrakem
Může zlepšit zdraví vlasů a pokožky
Mango stromMango má vysoký obsah vitamínu C, který je nezbytný pro zdravé vlasy a pokožku. Tento vitamín je nezbytný pro produkci kolagenu, proteinu, který dodává strukturu pokožce a vlasům. Kolagen činí pokožku elastickou a zabraňuje ochabování a tvorbě vrásek.
Kromě toho je mango dobrým zdrojem vitamínu A, který stimuluje růst vlasů a produkci kožního mazu – tekutiny, která pomáhá hydratovat pokožku hlavy pro zdravé vlasy. Kromě toho se vitamin A a další retinoidy integrují do pokožky a chrání ji před sluncem.
Kromě vitamínů A a C obsahuje mango vysoké množství polyfenolů, které fungují jako antioxidanty. Tyto antioxidanty chrání vlasové folikuly před škodlivými účinky oxidačního stresu.
Mango obsahuje vitamín C, který dodává pokožce pružnost, zabraňuje ochabování a vráskám a také poskytuje vitamín A, který je nezbytný pro zdravé vlasy
Může pomoci snížit určitá rizika rakoviny
Mango má vysoký obsah polyfenolů, které mohou mít protirakovinné vlastnosti. Polyfenoly mohou přispívat k ochraně před oxidativním stresem, který je spojen s mnoha typy rakoviny.
Ve zkumavkách a studiích na zvířatech bylo zjištěno, že mangové polyfenoly snižují oxidační stres, zabíjejí nebo zastavují růst různých rakovinných buněk, včetně leukémie, rakoviny tlustého střeva, plic, prostaty a prsu.
Mangiferin, jeden z hlavních polyfenolů v mangu, v poslední době přitahuje pozornost pro své slibné protirakovinné účinky. Při pokusech na zvířatech snížil zánět, chránil buňky před oxidačním stresem a buď zastavil růst rakovinných buněk, nebo je zabil.
I když jsou tyto studie slibné, k lepšímu pochopení protirakovinných účinků mangových polyfenolů jsou zapotřebí studie na lidech.
Mangové polyfenoly mohou bojovat proti oxidačnímu stresu spojenému s rakovinou tlustého střeva, plic, prostaty, prsu a kostí
Shrnutí
Mango je bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty a má mnoho zdravotních výhod, včetně potenciálních protirakovinných účinků a také zlepšené imunity, zdraví trávicího traktu, zdraví očí, kůže a vlasů.