Modrá brusinka

Modrá brusinka

9 prokázaných zdravotních přínosů borůvek

Následují tvrzení podpořená vědeckými experimenty a výsledky testů publikovaných na internetu, ale nejedná se o závěry vyvozené z testování našich produktů.

Borůvky jsou sladké, výživné a mimořádně oblíbené. Často označovaná jako superpotravina, je nízkokalorická a neuvěřitelně užitečná. Je tak chutné a příjemné, že jej mnoho lidí považuje za své oblíbené ovoce.

Zde je 10 prokázaných zdravotních přínosů borůvek:

1. Borůvky mají nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah živin

Modrá brusinka Modrá brusinka

Kř borůvky (vaccinium sect. cyanococcus) - také známý jako borůvka - je kvetoucí keř, který vytváří bobule s modrofialovým odstínem. Plod borůvky je malý - asi 5 až 16 milimetrů v průměru - s malou korunou na jednom konci. Zpočátku je zelená, během zrání se pak zbarví do modrofialova.

Dva nejběžnější typy jsou

  • Highbush borůvka: nejběžnější pěstovaná odrůda
  • Borůvky nízké, trpasličí nebo divoké: obvykle menší a bohatší na některé antioxidanty

Borůvky patří mezi nejvýživnější bobule. 1 šálek (148 gramů) borůvek obsahuje:

  • Vláknina: 4 gramy
  • Vitamin C: 24 % RDI
  • Vitamin K: 36 % RDI
  • Mangan: 25 % RDI
  • Malá množství různých dalších živin

Navíc je to přibližně 85 % vody. Plný šálek obsahuje pouze 84 kalorií s 15 gramy sacharidů.

Borůvky jsou velmi oblíbené bobule, mají nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah vitamínů C a K a vlákniny

2. Borůvky jsou králem antioxidačních potravin

Antioxidanty chrání tělo před volnými radikály, což jsou nestabilní molekuly, které mohou poškozovat buňky a přispívat ke stárnutí a nemocem, jako je rakovina.

Borůvky mají jednu z nejvyšších hladin antioxidantů ze všech známých druhů ovoce a zeleniny

Hlavní antioxidační sloučeniny v borůvkách patří do rodiny polyfenolových antioxidantů zvaných flavonoidy. Jedna skupina flavonoidů – antokyany – může být považována za zodpovědnou za příznivý účinek těchto bobulí na zdraví.

Bylo prokázáno, že borůvky přímo zvyšují hladinu antioxidantů v těle.

Borůvky mají nejvyšší antioxidační kapacitu ze všech oblíbených druhů ovoce a zeleniny a zdá se, že největší vliv na to mají flavonoidní antioxidanty v bobulích

3. Borůvky snižují poškození DNA, což může pomoci chránit před stárnutím a rakovinou

Oxidační poškození DNA je nevyhnutelnou součástí každodenního života. Říká se, že se vyskytuje desítky tisíckrát denně v každé buňce těla. Poškození DNA je jedním z důvodů, proč stárneme. To také hraje důležitou roli při rozvoji onemocnění, jako je rakovina.

Vysoký obsah antioxidantů v borůvkách může neutralizovat některé volné radikály, které poškozují DNA.

V jedné studii 168 lidí vypilo 1 litr směsi brusinkové a jablečné šťávy denně. Po čtyřech týdnech se oxidační poškození DNA způsobené volnými radikály snížilo o 20 %.

Tato zjištění jsou v souladu s menšími studiemi, které používaly čerstvé nebo práškové borůvky.

Mnoho studií ukazuje, že borůvky a brusinkový džus snižují poškození DNA, což je hlavní příčina stárnutí a rakoviny

4. Borůvky chrání cholesterol v krvi před poškozením

Oxidační poškození není omezeno na buňky a DNA. Problematické je i to, když se oxiduje „špatný“ LDL cholesterol. Ve skutečnosti je oxidace „špatného“ LDL cholesterolu zásadním krokem v procesu onemocnění srdce.

Antioxidanty v borůvkách úzce souvisí se sníženými hladinami oxidovaného LDL. Borůvky jsou proto velmi dobré pro srdce.

50 gramů borůvek denně snížilo oxidaci LDL o 27 % u obézních lidí během osmi týdnů.

Další studie zjistila, že konzumace 75 gramů borůvek k hlavnímu jídlu výrazně snížila oxidaci „špatného“ LDL cholesterolu.

Bylo prokázáno, že antioxidanty v borůvkách snižují dominantní rizikový faktor srdečních onemocnění tím, že zabraňují oxidativnímu poškození „špatného“ LDL cholesterolu

5. Borůvky mohou snížit krevní tlak

Zdá se, že borůvky mají významný přínos pro lidi s vysokým krevním tlakem, což je hlavní rizikový faktor srdečních onemocnění.

V osmitýdenní studii zaznamenali obézní lidé s vysokým rizikem srdečních onemocnění pokles krevního tlaku o 4–6 % po konzumaci 50 gramů borůvek denně.

Další studie pozorovaly podobné účinky, zejména u žen po menopauze.

Pravidelný příjem brusinek vede podle mnoha studií ke snížení krevního tlaku

6. Borůvky mohou pomoci předcházet onemocnění srdce

I když konzumace borůvek může snižovat krevní tlak a oxidovaný LDL cholesterol, je důležité mít na paměti, že se jedná o rizikové faktory, nikoli o skutečné nemoci. Bylo by mnohem informativnější vědět, zda borůvky pomáhají předcházet skutečným problémům, jako je srdeční infarkt, který je celosvětově nejčastější příčinou úmrtí.

Studie s 93 600 zdravotními sestrami zjistila, že osoby s nejvyšším příjmem anthokyanů – hlavního antioxidantu v borůvkách – měly o 32 % nižší riziko srdečního infarktu než osoby s nejnižším příjmem. Protože tato studie byla pozorovací, nemohla prokázat, že snížení rizika způsobily samotné antokyany.

Než bude možné formulovat jakákoli očekávání, je třeba provést další šetření.

Některé důkazy naznačují, že konzumace ovoce bohatého na antokyany, jako jsou borůvky, je spojena se sníženým rizikem srdečního infarktu

7. Borůvky mohou pomoci udržet mozkovou činnost a zlepšit paměť

Oxidační stres může urychlit proces stárnutí mozku a negativně ovlivnit jeho fungování.

Podle studií na zvířatech mohou antioxidanty v borůvkách ovlivnit oblasti mozku, které jsou nezbytné pro inteligenci.

Zdá se, že prospívají stárnoucím neuronům, což vede ke zlepšení komunikace mezi buňkami.

Slibné výsledky přinesly také lidské studie. V jedné z těchto studií devět starších dospělých s mírnou kognitivní poruchou konzumovalo denně brusinkovou šťávu. Po 12 týdnech zaznamenali zlepšení mnoha markerů mozkových funkcí.

Šestiletá studie na více než 16 000 starších lidech zjistila, že borůvky a jahody pomáhají oddálit duševní stárnutí až o 2,5 roku.

Zdá se, že antioxidanty v borůvkách napomáhají funkci mozku a oddalují duševní úpadek

8. Antokyany v borůvkách mohou mít antidiabetický účinek

V porovnání s jiným ovocem poskytují borůvky střední množství cukru. Jeden šálek obsahuje 15 gramů cukru, což je ekvivalent malého jablka nebo velkého pomeranče. Bioaktivní sloučeniny v borůvkách však převažují nad negativními účinky cukru, pokud jde o kontrolu hladiny cukru v krvi.

Podle výzkumu mají antokyany v borůvkách příznivý vliv na citlivost na inzulín a metabolismus glukózy. Tyto antidiabetické účinky se vyskytují jak v brusinkové šťávě, tak v extraktu.

Ve studii na 32 obézních lidech rezistentních na inzulín dvě borůvkové smoothie denně způsobily výrazné zlepšení citlivosti na inzulín.

Lepší citlivost na inzulín by měla snížit riziko metabolického syndromu a cukrovky 2. typu, dvou největších zdravotních problémů na světě.

Mnoho studií dokazuje, že borůvky jsou antidiabetické, zlepšují citlivost na inzulín a snižují hladinu cukru v krvi

9. Borůvky mohou snížit poškození svalů po namáhavém cvičení

Namáhavé cvičení může vést k bolesti svalů a únavě. To je částečně způsobeno lokálním zánětem svalové tkáně a oxidačním stresem.

Doplňky s borůvkami mohou snížit poškození na molekulární úrovni, minimalizovat bolest a snížit svalový výkon.

V malé studii s 10 atletkami brusinky urychlily regeneraci svalů po namáhavém cvičení nohou.

Jedna studie naznačuje, že borůvky mohou pomoci svalům zotavit se po namáhavém cvičení, i když je zapotřebí více výzkumu

Shrnutí

Borůvky jsou neuvěřitelně zdravé a výživné. Podporuje zdraví srdce, funkci mozku a mnoho dalších částí těla.




Chci borůvky!

Pohled:
Změna pořadí produktů:
Pohled:
Změna pořadí produktů: