Mungo Fazole
10 úžasných zdravotních přínosů fazolí mungo
Následují tvrzení podpořená vědeckými experimenty a výsledky testů publikovaných na internetu, ale nejedná se o závěry vyvozené z testování našich produktů.
Mungo fazole jsou jedním z nejlepších rostlinných zdrojů bílkovin. Je bohatý na esenciální aminokyseliny, antioxidanty a živiny, které mohou pomoci snížit krevní tlak, LDL cholesterol a riziko srdečních onemocnění.
Fazole mungo (Vigna radiata) je malá zelená fazole patřící do rodiny luštěnin. Pěstuje se od pradávna. Fazole mungo pocházejí z Indie, ale později se rozšířily do Číny a různých částí jihovýchodní Asie.
Tyto fazole mají mírně sladkou chuť a prodávají se čerstvé, jako klíčky nebo sušené fazole.
Fazole mungo jsou neuvěřitelně všestranné a obvykle se jedí v salátech, polévkách a míchaných těstovinách. Mají vysoký obsah živin a věří se, že pomáhají s mnoha nemocemi.
1. Je plná zdravých živin
Mungo fazoleMungo fazole jsou bohaté na vitamíny a minerály. Jeden šálek 200 gramů vařených fazolí mungo obsahuje: energii 212 kalorií, tuk 0,8 g, bílkoviny 14,2 g, sacharidy 38,7 g, vlákninu 15,4 g, kyselinu listovou (B9) 80 % referenčního denního příjmu (RDI) -a, mangan 30 % RDI, hořčík 24 % RDI, vitamín B1 22 % RDI, fosfor 20 % RDI, železo 16 % RDI, měď 16 % RDI -a, draslík 15 % RDI , zinek 11 % RDI, vitamíny B2, B3, B5, B6 a selen.
Tato fazole je jedním z nejlepších zdrojů rostlinných bílkovin. Jsou bohaté na esenciální aminokyseliny, jako je fenylalanin, leucin, isoleucin, valin, lysin, arginin a mnoho dalších. Esenciální aminokyseliny jsou ty, které si tělo nedokáže vyrobit samo.
Protože se fazole mungo konzumují také naklíčené, je důležité si uvědomit, že klíčení mění jejich nutriční složení. Naklíčené fazole obsahují méně kalorií a více volných aminokyselin a antioxidantů než nenaklíčené fazole. Klíčení navíc snižuje hladinu kyseliny fytové, která je antinutriční látkou. Antinutrienty mohou snížit vstřebávání minerálů, jako je zinek, hořčík a vápník.
Mungo fazole obsahují mnoho důležitých vitamínů, minerálů, bílkovin a vlákniny, naklíčené mungo fazole obsahují méně kalorií, ale více antioxidantů a aminokyselin
2. Vysoké hladiny antioxidantů mohou snížit riziko chronických onemocnění
Mungo fazole obsahují mnoho zdravých antioxidantů, včetně fenolových kyselin, flavonoidů, kyseliny kávové a kyseliny skořicové. Antioxidanty pomáhají neutralizovat potenciálně škodlivé molekuly zvané volné radikály. Ve velkém množství mohou volné radikály interagovat s buněčnými složkami a způsobit vážné poškození. Toto poškození je spojeno s chronickým zánětem, srdečními chorobami, rakovinou a dalšími nemocemi.
Podle experimentálních studií jsou antioxidanty z fazolí mungo schopny neutralizovat poškození způsobené volnými radikály v buňkách plic a žaludku související s rakovinným bujením.
Je zajímavé, že naklíčené fazole mungo mají působivější antioxidační profil a mohou obsahovat až šestkrát více antioxidantů než nenaklíčené fazole mungo.
Nicméně většina výzkumů o schopnosti antioxidantů z fazolí mungo bojovat proti chorobám pochází pouze ze studií ve zkumavce. Než bude možné učinit doporučení, je zapotřebí více lidského výzkumu.
Mungo fazole jsou dobrým zdrojem antioxidantů, které mohou snížit riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka a některé druhy rakoviny. Než však bude možné učinit zdravotní doporučení, je zapotřebí více výzkumu na lidech.
3. Antioxidanty vitexin a isovitexin mohou zabránit úpalu
V mnoha asijských zemích se polévka z fazolí mungo obvykle jí v horkých letních dnech. Je to proto, že fazole mungo mají protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají chránit před úpalem, vysokou tělesnou teplotou, žízní a dalšími.
Někteří odborníci se však ptají, zda je polévka z fazolí mungo lepší než pitná voda, protože hydratace je klíčovým faktorem v prevenci úpalu.
Mungo fazole také obsahují antioxidanty vitexin a isovitexin. Pokusy na zvířatech ukázaly, že tyto antioxidanty v polévce z fazolí mungo mohou skutečně pomoci chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály během úpalu.
Navzdory tomu všemu bylo provedeno velmi málo výzkumů o fazolích mungo a úpalu, takže je třeba provést další výzkum, ideálně na lidech, než bude možné učinit jakákoli zdravotní doporučení.
Mungo fazole obsahují antioxidanty, jako je vitexin a isovitexin, které mohou chránit před poškozením volnými radikály během úpalu
4. Dokáže snížit „špatný“ LDL cholesterol a riziko srdečních chorob
Vysoký cholesterol, zejména „špatný“ LDL cholesterol, může zvýšit riziko srdečních onemocnění. Je zajímavé, že výzkumy ukazují, že fazole mungo mohou mít vlastnosti, které mohou snižovat LDL cholesterol.
Například studie na zvířatech ukázaly, že antioxidanty ve fazolích mungo mohou snížit hladinu LDL cholesterolu v krvi a chránit částice LDL před interakcí s nestabilními volnými radikály.
A co víc, podle přehledu 26 studií konzumace jedné porce (asi 130 gramů) luštěnin, jako jsou fazole denně, významně snížila hladinu LDL cholesterolu v krvi. Další analýza 10 studií zjistila, že strava bohatá na luštěniny (kromě sóji) může snížit hladinu LDL cholesterolu v krvi přibližně o 5 %.
Studie na zvířatech prokázaly, že antioxidanty z fazolí mungo mohou snížit hladinu „špatného“ LDL cholesterolu, zatímco studie na lidech spojují vyšší spotřebu luštěnin se snížením hladiny LDL cholesterolu
5. Bohaté na draslík, hořčík a vlákninu, které mohou snižovat krevní tlak
Podle odhadů má jeden ze tří dospělých vysoký krevní tlak. Vysoký krevní tlak je vážným zdravotním problémem, protože vás vystavuje riziku onemocnění srdce – hlavní příčiny úmrtí na světě.
Mungo fazole mohou pomoci snížit krevní tlak. Dobrý zdroj draslíku, hořčíku a vlákniny. Studie spojují každou z těchto živin s výrazně nižším rizikem vysokého krevního tlaku.
A co víc, analýza osmi studií ukázala, že vyšší příjem luštěnin, jako jsou fazole, snížil krevní tlak u dospělých s hypertenzí i bez ní.
Je zajímavé, že studie ve zkumavkách a na zvířatech ukázaly, že určité proteiny z fazolí mungo mohou potlačovat enzymy, které přirozeně zvyšují krevní tlak. Stále však není jasné, jaký vliv by tyto proteiny měly na hladiny krevního tlaku u lidí.
Mungo fazole jsou dobrým zdrojem draslíku, hořčíku a vlákniny, které snižují krevní tlak u dospělých s vysokým krevním tlakem i bez něj
6. Vláknina a rezistentní škrob v mungo fazolích mohou podporovat zdraví trávicího traktu
Mungo fazole obsahují mnoho živin, které jsou skvělé pro zdraví trávení.
Na jedné straně mají vysoký obsah vlákniny, což znamená působivých 15,4 gramů na vařený šálek (200 gramů). Fazole mungo obsahují druh rozpustné vlákniny zvané pektin, který může pomoci udržet vaše střeva zdravá tím, že urychlí pohyb potravy střevem.
Mungo, stejně jako jiné luštěniny, také obsahuje odolný škrob. Rezistentní škrob funguje podobně jako rozpustná vláknina tím, že pomáhá krmit zdravé střevní bakterie. Bakterie jej pak tráví a přeměňují na mastné kyseliny s krátkým řetězcem – především butyrát. Studie ukazují, že butyrát podporuje zdraví trávení mnoha způsoby. Dokáže například vyživovat buňky tlustého střeva, posílit imunitní obranu střeva a dokonce snížit riziko rakoviny tlustého střeva.
Kromě toho se zdá, že sacharidy obsažené v mungo fazolích jsou snadněji stravitelné než sacharidy obsažené v jiných luštěninách. Ve srovnání s jinými luštěninami je proto u fazolí mungo méně pravděpodobné, že způsobí nadýmání.
Mungo fazole obsahují rozpustnou vlákninu a rezistentní škrob, které mohou podporovat zdraví trávení. Sacharidy v mungo fazolích méně pravděpodobně způsobí nadýmání než jiné luštěniny.
7. Složení živin může snížit hladinu cukru v krvi
Pokud se neléčí, může vysoká hladina cukru v krvi způsobit vážné zdravotní problémy. To je jedna z hlavních charakteristik diabetu a je spojena s mnoha chronickými onemocněními. To je důvod, proč zdravotníci nabádají lidi, aby udržovali hladinu cukru v krvi ve zdravých mezích.
Mungo fazole mají mnoho vlastností, které pomáhají udržovat nízkou hladinu cukru v krvi. Mají vysoký obsah vlákniny a bílkovin, což pomáhá zpomalit uvolňování cukru do krevního oběhu.
Pokusy na zvířatech také ukázaly, že antioxidanty z fazolí mungo, vitexin a isovitexin, mohou snížit hladinu cukru v krvi a pomoci inzulínu efektivněji fungovat.
Mungo fazole mají vysoký obsah vlákniny a bílkovin a obsahují antioxidanty, které mohou snižovat hladinu cukru v krvi a pomáhají inzulínu efektivněji fungovat
8. Může podporovat hubnutí tím, že potlačuje hlad a zvyšuje hormony sytosti
Mungo fazole mají vysoký obsah vlákniny a bílkovin, což vám může pomoci zhubnout.
Studie ukázaly, že vláknina a bílkoviny mohou potlačit hormony hladu, jako je ghrelin. A co víc, další studie zjistily, že obě živiny mohou podporovat uvolňování hormonů sytosti, jako je peptid YY, GLP-1 a cholecystokinin.
Tím, že omezují chuť k jídlu, mohou pomoci snížit příjem kalorií, což napomáhá hubnutí. Podle přehledu devíti studií se lidé po konzumaci luštěnin, jako jsou fazole, cítili v průměru o 31 % plnější ve srovnání s jinými základními potravinami, jako jsou těstoviny a chléb.
Mungo fazole mají vysoký obsah vlákniny a bílkovin, což může pomoci omezit pocit hladu snížením hladiny hormonů hladu, jako je ghrelin, a zvýšením hladiny hormonů sytosti, jako je peptid YY, GLP-1 a cholecystokinin
9. Kyselina listová v mungo fazolích může podpořit zdravé těhotenství
Ženám se doporučuje během těhotenství jíst hodně potravin bohatých na kyselinu listovou. Kyselina listová je nezbytná pro optimální růst a vývoj dítěte.
Většina žen však nepřijímá dostatek kyseliny listové, což je spojováno s vyšším rizikem vrozených vad.
Jeden šálek (200 gramů) vařených fazolí mungo poskytuje 80 % RDI kyseliny listové.
Má také vysoký obsah železa, bílkovin a vlákniny, které ženy během těhotenství potřebují více.
Těhotné ženy by se však měly vyhýbat konzumaci syrových klíčků fazolí mungo, protože mohou přenášet bakterie, které mohou způsobit infekci. Vařené fazole a klíčky by měly být bezpečné.
Mungo fazole mají vysoký obsah kyseliny listové, železa a bílkovin, kterých ženy v těhotenství potřebují více. Vyhněte se syrovým klíčkům fazolí mungo během těhotenství, protože mohou obsahovat škodlivé bakterie.
10. Všestranné a snadno se přidává do vašeho jídelníčku
Fazole mungo jsou chutné, všestranné a snadno se zařazují do jídelníčku.
Lze je použít místo většiny ostatních fazolí v pokrmech, jako jsou kari, saláty a polévky. Tyto fazole mají mírně nasládlou chuť a často se z nich vyrábí krém do asijských dezertů.
Fazole jednoduše uvařte do měkka, asi 20–30 minut. Případně ho můžete vařit v tlakovém hrnci asi pět minut.
Fazole mungo lze jíst naklíčené, syrové i vařené. Naklíčené fazole lze nejlépe konzumovat ve smažených pokrmech a kari.
Fazole mungo jsou všestranné a lze je snadno zařadit do jídelníčku. Fazole se často vaří nebo vaří v páře, zatímco klíčky se obvykle konzumují syrové nebo vařené
Shrnutí
Mungo fazole mají vysoký obsah živin a antioxidantů, což může mít zdravotní přínosy.
Ve skutečnosti může chránit před úpalem, napomáhat zdraví trávení, podporovat hubnutí a snižovat „špatný“ LDL cholesterol, krevní tlak a hladinu cukru v krvi.
Protože jsou fazole mungo zdravé, chutné a všestranné, zvažte jejich zařazení do svého jídelníčku.