Quinoa
11 prokázaných zdravotních přínosů quinoy
Následují tvrzení podpořená vědeckými experimenty a výsledky testů publikovaných na internetu, ale nejedná se o závěry vyvozené z testování našich produktů.
Quinoa je z hlediska zdraví jednou z nejoblíbenějších potravin na světě.
Quinoa je bezlepková, s vysokým obsahem bílkovin a jedna z mála rostlinných potravin, která obsahuje dostatečné množství všech devíti esenciálních aminokyselin. Kromě toho má vysoký obsah vlákniny, hořčíku, vitamínu B, železa, draslíku, vápníku, fosforu, vitamínu E a je také bohatý na různé užitečné antioxidanty.
1. Velmi výživné
Zrno quinoaQuinoa (vyslovuje se kínvá ['kenwä]) je druh obilí pěstovaného pro jedlá semena. Technicky vzato to není zrno, je to pseudozrno. Jinými slovy, jde v podstatě o semeno, které se připravuje a konzumuje jako zrno.
Quinoa byla důležitou plodinou říše Inků. Byla nazývána „matkou všech zrn“ a věřilo se, že je svatá. V Jižní Americe se konzumuje již tisíce let a teprve nedávno se stal módní potravinou. Dokonce dosáhlo statusu superfood.
Produkty z quinoy lze dnes najít po celém světě, zejména v obchodech se zdravou výživou a v restauracích s přírodními potravinami.
Existují tři hlavní typy: bílá, červená a černá.
Obsah živin v 1 šálku (185 gramů) vařené quinoa:
- Bílkoviny: 8 gramů
- Vláknina: 5 gramů
- Mangan: 58 % doporučené denní dávky (RDA)
- Horčík: 30 % RDA
- Fosfor: 28 % RDA
- Foláty: 19 % RDA
- Měď: 18 % RDA
- Železo: 15 % RDA
- Zinek: 13 % RDA
- Draslík tvoří 9 % RDA
- Více než 10 % doporučené denní dávky pro vitamíny B1, B2 a B6
- Malá množství vápníku, B3 (niacinu) a vitamínu E
To je celkem 222 kalorií s 39 gramy sacharidů a 4 gramy tuku. Obsahuje také malé množství omega-3 mastných kyselin.
Quinoa je bez GMO, bez lepku a nejčastěji v bio kvalitě. I když to technicky není obilí, stále je považováno za celozrnnou potravinu.
Vědci z NASA také zjistili, že je vhodný pro pěstování ve vesmíru, a to především díky vysokému obsahu živin, snadné manipulaci a kultivovatelnosti.
Organizace spojených národů (OSN) vyhlásila rok 2013 „Mezinárodním rokem quinoy“ kvůli její vysoké nutriční hodnotě a příspěvku k potravinové bezpečnosti na celém světě.
Quinoa je jedlé semeno, které se stává stále oblíbenějším mezi lidmi, kteří dbají na své zdraví. Obsahuje mnoho důležitých živin
2. Obsahuje rostlinné sloučeniny quercetin a kaempferol
Květina quinoaZdraví přínosy skutečného jídla přesahují vitamíny a minerály, které znáte. V potravinách jsou tisíce živin, z nichž některé jsou extrémně zdravé. Patří mezi ně rostlinné antioxidanty zvané flavonoidy, u kterých bylo prokázáno, že poskytují řadu zdravotních výhod.
Dva zvláště dobře prozkoumané flavonoidy jsou kvercetin a kaempferol, které se oba nacházejí ve velkém množství v quinoa. Ve skutečnosti je obsah kvercetinu v quinoa ještě vyšší než v potravinách s typicky vysokým obsahem kvercetinu, jako jsou borůvky.
Při pokusech na zvířatech bylo prokázáno, že tyto důležité molekuly mají protizánětlivé, antivirové, protirakovinné a antidepresivní účinky.
Pokud do svého jídelníčku zařadíte quinou, výrazně zvýšíte příjem těchto – a dalších – důležitých živin.
Quinoa má vysoký obsah flavonoidů, včetně kvercetinu a kaempferolu, což jsou silné rostlinné antioxidanty s mnoha zdravotními přínosy
3. Jeho obsah vlákniny je velmi vysoký, mnohem vyšší než u většiny obilovin
Další důležitou výhodou quinoy je vysoký obsah vlákniny.
Jedna studie, která zkoumala čtyři druhy quinoy, naměřila 10 až 16 gramů vlákniny na 100 gramů quinoy. To je 17-27 gramů/hrnek, což je více než dvojnásobek vlákniny než většina celých zrn. Vařená quinoa obsahuje mnohem méně vlákniny, protože absorbuje hodně vody. Bohužel většina vlákniny je nerozpustná, což znamená menší zdravotní přínos než rozpustná vláknina. I tak je obsah rozpustné vlákniny v quinoi stále poměrně vysoký, přibližně 2,5 gramu na šálek nebo 1,5 gramu na 100 gramů.
Četné studie prokázaly, že rozpustná vláknina může přispět ke snížení hladiny krevního cukru a cholesterolu, zvýšení sytosti a snížení hmotnosti.
Quinoa má mnohem vyšší obsah vlákniny než většina obilovin, většina vlákniny je nerozpustná, ale jeden šálek quinoy stále obsahuje 2,5 gramu rozpustné vlákniny
4. Je bez lepku, takže je ideální pro lidi s intolerancí lepku
Semeno quinoaPodle průzkumu z roku 2013 se asi třetina lidí ve Spojených státech pokusila minimalizovat nebo se vyhnout konzumaci lepku.
Bezlepková dieta může být zdravá, pokud je založena na přirozených bezlepkových potravinách. Problémy však mohou nastat, když lidé jedí bezlepkové potraviny vyrobené z rafinovaných škrobů. Tyto potraviny nejsou o nic lepší než jejich protějšky obsahující lepek, protože bezlepkové nezdravé jídlo je především nezdravé jídlo.
Mnoho vědců zkoumalo quinou jako vhodnou přísadu do bezlepkové diety pro ty, kteří se nechtějí vzdát chleba a těstovin.
Studie ukázaly, že použití quinoy místo typických bezlepkových přísad, jako je rafinovaná tapioka, bramborová, kukuřičná a rýžová mouka, může dramaticky zvýšit nutriční a antioxidační hodnotu vaší stravy.
Použití quinoy přirozeně bezlepkové místo typických bezlepkových surovin může zvýšit antioxidační a nutriční hodnotu stravy během bezlepkového jídla
5. Velmi vysoký obsah bílkovin se všemi esenciálními aminokyselin
Protein se skládá z aminokyselin, z nichž devět se nazývá esenciální, protože si je tělo neumí vyrobit, ale lze je získat potravou.
Pokud potravina obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, nazývá se kompletní bílkovina.
Problém je, že mnoho rostlinných potravin postrádá určité esenciální aminokyseliny, jako je lysin.
Quinoa je však výjimkou, protože obsahuje dostatečné množství všech esenciálních aminokyselin, což z ní dělá vynikající zdroj bílkovin. Má více a lepších bílkovin než většina obilovin.
Quinoa je vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin pro vegetariány a vegany.
Quinoa má vyšší obsah bílkovin než většina rostlinných potravin, obsahuje všechny potřebné aminokyseliny, které tělo potřebuje, takže je výborným zdrojem bílkovin i pro vegetariány a vegany
6. Má nízký glykemický index, což je dobré pro kontrolu krevního cukru
Glykemický index ukazuje, jak rychle potraviny zvyšují hladinu cukru v krvi. Konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem může zvýšit hlad a přispět k obezitě. Takové potraviny jsou také spojeny s mnoha běžnými chronickými západními chorobami, jako je cukrovka 2. typu a srdeční choroby.
Quinoa má glykemický index 53, který je považován za nízký.
Je však důležité mít na paměti, že jeho obsah sacharidů je poměrně vysoký, takže není dobrou volbou pro nízkosacharidovou dietu.
Glykemický index quinoy se pohybuje kolem 53, což lze považovat za nízké, ale zároveň má poměrně vysoký obsah sacharidů
7. Je bohatý na důležité minerály, jako je železo a hořčík
Mnoho lidí nemá přístup k některým důležitým živinám. To platí zejména pro některé minerály, zejména hořčík, draslík, zinek a v případě žen i železo.
Quinoa je velmi bohatá na všechny čtyři minerály, zejména hořčík, přičemž jeden šálek (185 gramů) poskytuje asi 30 % RDA.
Problém je v tom, že obsahuje také látku zvanou kyselina fytová, která se dokáže vázat na tyto minerály a snižovat jejich vstřebávání.
Avšak namáčení a/nebo naklíčení quinoy před vařením může snížit obsah kyseliny fytové, čímž se tyto minerály stanou dostupnějšími.
Quinoa má také poměrně vysoký obsah oxalátu, který snižuje vstřebávání vápníku a může způsobit problémy některým jedincům, kteří mají opakující se ledvinové kameny.
Quinoa má velmi vysoký obsah minerálních látek, ale kyselina fytová může částečně zabránit jejich vstřebávání, nicméně namáčení nebo klíčení většinu kyseliny fytové rozloží
8. Působí příznivě na látkovou výměnu
Vzhledem k vysokému obsahu užitečných živin dává quinoa smysl, že může zlepšit kvalitu metabolismu.
Studie na lidech zjistila, že používání quinoy místo obvyklého bezlepkového chleba a těstovin výrazně snížilo hladinu krevního cukru, inzulínu a triglyceridů.
Výzkum na potkanech ukázal, že přidání quinoy do stravy s vysokým obsahem fruktózy téměř úplně zabránilo negativním účinkům fruktózy.
K úplnému pochopení účinků quinoy na metabolické zdraví je však zapotřebí více výzkumu.
Dvě studie na lidech a potkanech ukázaly, že quinoa může zlepšit metabolismus, snížit hladinu krevního cukru, inzulínu a triglyceridů, ale je zapotřebí další výzkum
9. Velmi vysoký obsah antioxidant
Quinoa obsahuje velmi vysoké hladiny antioxidantů, které neutralizují volné radikály a o nichž se předpokládá, že pomáhají v boji proti stárnutí a mnoha nemocem.
Studie provedená na pěti zrnech, třech pseudozrnách a dvou luštěninách zjistila, že quinoa má nejvyšší obsah antioxidantů z deseti potravinových složek.
Zdá se, že klíčení semen zvyšuje obsah antioxidantů ještě více.
Quinoa se zdá být velmi bohatá na antioxidanty a klíčení zvyšuje hladinu antioxidantů ještě více
10. Může přispět ke snížení hmotnosti
Chcete-li zhubnout, musíte přijmout méně kalorií, než spálíte. Některé vlastnosti potravin mohou podpořit hubnutí, například urychlením metabolismu nebo snížením chuti k jídlu. Je zajímavé, že quinoa má několik těchto vlastností.
Má vysoký obsah bílkovin, což zvyšuje metabolismus a výrazně snižuje chuť k jídlu. A vysoký obsah vlákniny může zvýšit pocit plnosti a tím celkově snížit spotřebu kalorií.
Skutečnost, že quinoa má nízký glykemický index, je další důležitou vlastností, protože výběr takových potravin je spojen se sníženým příjmem kalorií.
Ačkoli v současnosti neexistují žádné studie zabývající se účinky quinoy na tělesnou hmotnost, zdá se intuitivní, že by mohla být užitečnou složkou zdravé diety na hubnutí.
Quinoa má vysoký obsah vlákniny a bílkovin a nízký glykemický index a všechny tyto vlastnosti souvisí s hubnutím a zlepšením zdraví
11. Je snadné jej zařadit do jídelníčku
Ačkoli se nejedná o přímý zdravotní přínos, je důležitý fakt, že quinou lze velmi snadno začlenit do vašeho jídelníčku. Je také chutné a hodí se k mnoha druhům jídel.
V závislosti na typu quinoy může být důležité ji před vařením opláchnout vodou, abyste se zbavili saponinů na vnější straně, které jsou hořké. Některé produkty to však již provedly, takže tento krok není potřeba.
Může být připraven za 15–20 minut:
- V hrnci zahřejte 2 šálky vody
- Přidejte 1 šálek syrové quinoa, dochuťte trochou soli
- Vařte 15–20 minut
- To je ono!
Nyní absorboval většinu vody a má nadýchaný vzhled. Pokud je dobře připraveno, má lehce oříškovou chuť a je docela křupavé.
Na internetu snadno najdete mnoho zdravých a rozmanitých receptů na quinou, včetně snídaňových misek, obědů a večeří.
Shrnutí
Quinoa, bohatá na vlákninu, minerály, antioxidanty a všech devět esenciálních aminokyselin, je jednou z nejzdravějších a nejvýživnějších potravin na naší planetě.
Může zlepšit hladinu cukru a cholesterolu v krvi a dokonce podpořit hubnutí.
A co víc, je přirozeně bezlepkový, lahodný, všestranný a neuvěřitelně snadno se připravuje.