Rajče
Rajčata: Fakta o výživě a přínosy pro zdraví
Následují tvrzení podpořená vědeckými experimenty a výsledky testů publikovaných na internetu, ale nejedná se o závěry vyvozené z testování našich produktů.
Rajčata jsou hlavním zdrojem živin antioxidačního lykopenu, který poskytuje mnoho zdravotních výhod, včetně snížení rizika srdečních chorob a rakoviny.
Rajče (Solanum lycopersicum) pochází z Jižní Ameriky a patří do čeledi hluchavkovitých. I když se botanicky jedná o ovoce, obvykle se připravuje a jí jako zelenina.
Je vynikajícím zdrojem vitamínu C, draslíku, kyseliny listové a vitamínu K.
Zralá rajčata jsou obvykle červená, ale mají různé barvy, včetně žluté, oranžové, zelené a fialové. A co víc, existuje mnoho poddruhů rajčat s různými tvary a chutí.
Fakta o výživě

Obsah vody v rajčatech je kolem 95 %. Zbývajících 5 % tvoří hlavně sacharidy a vláknina.
Živiny obsažené v malém (100 gramovém) syrovém rajčeti: 18 kalorií, 95 % vody, 0,9 g bílkovin, 3,9 g sacharidů, 2,6 g cukru, 1,2 g vlákniny, 0,2 g tuku
Sacharidy
4 % syrových rajčat jsou sacharidy, což znamená méně než 5 gramů sacharidů ve středním vzorku (125 gramů).
Jednoduché cukry, jako je glukóza a fruktóza, tvoří téměř 70 % obsahu sacharidů.
Vláknina
Rajčata jsou dobrým zdrojem vlákniny a poskytují přibližně 1,5 gramu na průměrné rajče.
Většina vlákniny v rajčatech (87 %) je nerozpustná ve formě hemicelulózy, celulózy a ligninu.
Čerstvá rajčata mají nízký obsah sacharidů. Obsah sacharidů tvoří především jednoduché cukry a nerozpustná vláknina. Tyto plody jsou většinou voda.
Vitaminy a minerály
Rajčata jsou vynikajícím zdrojem mnoha vitamínů a minerálů:
- Vitamin C: Tento vitamin je základní živinou a antioxidantem. Středně velké rajče může poskytnout asi 28 % referenčního denního příjmu (RDI).
- Draslík: Základní minerál, který má příznivý vliv na kontrolu krevního tlaku a prevenci srdečních chorob.
- Vitamin K1: Také známý jako phyllokin, je důležitý pro podporu srážení krve a udržení zdraví kostí.
- Kyselina listová (vitamín B9): Jeden z vitamínů B, folát, je důležitý pro normální růst tkání a funkci buněk. Je to zvláště důležité pro těhotné ženy.
Rajčata jsou dobrým zdrojem mnoha vitamínů a minerálů, jako je vitamín C, draslík, vitamín K a kyselina listová
Další rostlinné sloučeniny
Obsah vitamínů a rostlinných sloučenin v rajčatech se může značně lišit v závislosti na odrůdě a období odběru vzorků.
Hlavní rostlinné složky rajčat jsou:
- Lykopen: Červený pigment a antioxidant, příznivé účinky lykopenu na zdraví byly rozsáhle studovány.
- Beta-karoten: Beta-karoten, antioxidant, který často dodává jídlu žlutý nebo oranžový nádech, se v těle přeměňuje na vitamín A.
- Naringenin: Bylo prokázáno, že flavonoid nacházející se ve slupce rajčat snižuje zánět a chrání myši před různými nemocemi.
- Kyselina chlorogenová: Kyselina chlorogenová, silná antioxidační sloučenina, může snížit krevní tlak u lidí s vysokým krevním tlakem.
Chlorofyl a karotenoidy, jako je lykopen, jsou zodpovědné za bohatou barvu rajčat.
Když začne proces zrání, chlorofyl (zelený) se rozloží a syntetizují se karotenoidy (červené).
Lykopen
Lykopen – nejhojnější karotenoid ve zralých rajčatech – je zvláště pozoruhodný, pokud jde o rostlinné sloučeniny ovoce. V nejvyšší koncentraci se nachází v kůži. Obecně platí, že čím červenější je rajče, tím více lykopenu obsahuje.
Výrobky z rajčat – jako je kečup, rajčatová šťáva, rajčatový protlak a rajčatové omáčky – jsou nejbohatším zdrojem lykopenu v západní stravě, poskytují více než 80 % lykopenu.
Množství lykopenu ve zpracovaných rajčatových produktech je často mnohem vyšší než v čerstvých rajčatech. Například kečup obsahuje 10–14 mg lykopenu na 100 gramů, zatímco malé čerstvé rajče (100 gramů) obsahuje pouze 1–8 mg.
Pamatujte však, že kečup se často konzumuje ve velmi malých množstvích. Takže může být snazší zvýšit příjem lykopenu konzumací nezpracovaných rajčat – která také obsahují mnohem méně cukru než kečup.
Další potraviny ve stravě mohou mít silný vliv na vstřebávání lykopenu. Konzumace této rostlinné sloučeniny se zdrojem tuku může zvýšit vstřebávání až čtyřnásobně. Ne každý však absorbuje lykopen stejnou rychlostí.
I když zpracované rajčatové produkty obsahují více lykopenu, stále se doporučuje jíst čerstvá, celá rajčata, kdykoli je to možné.
Lykopen je jednou z nejhojnějších rostlinných sloučenin v rajčatech a v nejvyšší koncentraci se nachází v rajčatových produktech, jako je kečup, šťáva a omáčka
Zdraví přínosy rajčat
Konzumace rajčat a produktů na bázi rajčat je spojována se zlepšením zdraví pokožky a snížením rizika srdečních chorob a rakoviny.
Zdraví srdce
Srdeční onemocnění – včetně srdečního infarktu a mrtvice – jsou celosvětově hlavní příčinou úmrtí. Studie na mužích středního věku spojila nízké hladiny lykopenu a beta-karotenu v krvi s rizikem srdečního infarktu a mrtvice.
Rostoucí množství důkazů z klinických studií naznačuje, že suplementace lykopenem může snížit LDL (špatný) cholesterol.
Klinické studie rajčatových produktů ukazují příznivé účinky na záněty a markery oxidačního stresu.
Navíc mají ochranný účinek na vnitřní vrstvu cév a mohou snižovat riziko krevních sraženin.
Prevence rakoviny
Rakovina je nekontrolovaný růst abnormálních buněk, které se šíří za jejich normální hranice a často napadají jiné části těla.
Pozorovací studie prokázaly souvislost mezi rajčaty – a rajčatovými produkty – a nižším výskytem rakoviny prostaty, plic a žaludku.
Přestože se předpokládá, že za to může vysoký obsah lykopenu, je zapotřebí vysoce kvalitní lidský výzkum, aby se potvrdil důvod těchto výhod.
Studie na ženách ukázala, že vysoké koncentrace karotenoidů, které se nacházejí ve velkém množství v rajčatech, mohou chránit před rakovinou prsu.
Zdraví pokožky
Rajčata jsou prospěšná pro zdraví pokožky.
Potraviny na bázi rajčat bohaté na lykopen a další rostlinné sloučeniny mohou chránit před spálením.
Jedna studie zjistila, že lidé, kteří konzumovali 40 gramů rajčatového protlaku s olivovým olejem – který obsahoval 16 mg lykopenu – denně po dobu 10 týdnů, zažili o 40 % méně spálení sluncem.
Studie ukazují, že rajčata a rajčatové produkty mohou snížit riziko srdečních onemocnění a mnoha typů rakoviny. Toto ovoce je také prospěšné pro zdraví pokožky, protože chrání před spálením od slunce.
Proces komerčního zrání
Když rajčata začnou dozrávat, produkují plynný hormon, ethylen.
Komerčně pěstovaná rajčata se sklízejí a expedují ještě zelená a nezralá. Potravinářské společnosti je před prodejem stříkají umělým plynem etylenem, aby byly červené. Tento proces brání rozvoji přirozené chuti a může vést k rajčatům bez chuti.
To je důvod, proč místně pěstovaná rajčata mohou chutnat lépe, protože dozrávají přirozeně.
Pokud si koupíte nezralá rajčata, můžete proces zrání urychlit tím, že je zabalíte do novin a necháte je pár dní na kuchyňské lince. Nezapomeňte denně kontrolovat svou vyspělost.
Rajčata se často sbírají, když jsou ještě zelená a nezralá, a poté se uměle dozrávají pomocí ethylenu. To může vést k menšímu vývoji chuti, což vede k rajčatům bez chuti.
Bezpečnost a vedlejší účinky
Rajčata jsou obecně dobře snášena, alergie na rajčata je velmi vzácná.
Alergie
Ačkoli alergie na rajčata je vzácná, jedinci alergičtí na pyl trav jsou pravděpodobně alergičtí na rajčata.
Tento stav se nazývá syndrom pylové potravinové alergie nebo syndrom orální alergie.
Při orálním alergickém syndromu imunitní systém napadá ovocné a zeleninové proteiny podobné pylu, což vede k alergickým reakcím, jako je svědění v ústech, svědění v krku a otoky úst nebo hrdla.
Lidé s alergií na latex mohou také zaznamenat zkříženou reakci s rajčaty.
Rajčata jsou obecně dobře snášena, ale u lidí alergických na pyl trav mohou způsobit alergické reakce.
Shrnutí
Rajčata jsou šťavnatá a sladká, plná antioxidantů a mohou pomoci v boji proti mnoha nemocem.
Mají obzvláště vysoký obsah lykopenu, což je rostlinná sloučenina spojená se zlepšením zdraví srdce, prevencí rakoviny a ochranou proti spálení sluncem.
Rajčata mohou být cennou součástí zdravé stravy.