Šípkový
Co je šípek a jaké jsou jeho výhody?
Následují tvrzení podpořená vědeckými experimenty a výsledky testů publikovaných na internetu, ale nejedná se o závěry vyvozené z testování našich produktů.
Růže jsou symboly krásy a zdraví, od měkkých okvětních lístků až po ostnaté trny. Patří do rodu Rosa z čeledi Rosaceae. Jednou z méně známých částí růže je šípek, kulatý plod plný semen pokrytý okvětními lístky růže, plod růže. Šípky jsou obvykle červenooranžové, i když existují i žluté a černé odrůdy. Šípky se vyvíjejí po odkvětu v jarních a letních měsících, po opadu okvětních lístků, obvykle na začátku nebo v polovině podzimu. Bobule sbírané po prvním mrazu sezóny jsou sladší.
Šípkům, které jsou bohaté na živiny a jsou užitečné v boji proti nemocem, je věnována značná pozornost kvůli jejich roli při ochraně zdraví a krásy.
Šípek ve výživě
ŠípkovýŠípky obsahují mnoho malých, jedlých semen, která jsou vynikajícím zdrojem mnoha živin. 2 polévkové lžíce (16 gramů) divokých šípků obsahují následující:
- Kalorie: 26
- Sacharidy: 6 gramů
- Vláknina: 4 gramy
- Vitamin A: 4 % doporučené denní dávky (NRV)
- Vitamin B5: 3 % NRV
- Vitamin C: 76 % NRV
- Vitamin E: 6 % NRV
Šípky získávají svou červenooranžovou barvu z karotenoidních pigmentů známých jako lykopen a beta-karoten. Bylo prokázáno, že tyto pigmenty podporují zdraví pokožky a očí.
Jsou také bohaté na antioxidanty bojující proti nemocem, jako je vitamín C, katechiny, kvercetin a kyselina ellagová. Strava bohatá na tyto sloučeniny může pomoci snížit zánět a oxidační stres v těle.
Vitamín C navíc hraje klíčovou roli při syntéze kolagenu a imunitním zdraví.
Výživový obsah šípků však do značné míry závisí na půdě a podmínkách pěstování, technice zpracování a konkrétním druhu. Například mnoho produktů ze šípků se zpracovává teplem a vodou, což výrazně snižuje jejich hladinu vitaminu C.
Šípky mají vysoký obsah antioxidantů, zejména vitamínu C, a tyto sloučeniny mohou mít různé zdravotní přínosy
Výhody šípků
Šípky byly po staletí používány v tradičním a lidovém léčitelství díky svým protizánětlivým a bolestem tlumícím vlastnostem.
Vlastnosti proti stárnutí
Šípkový olej je oblíbenou složkou proti stárnutí v kosmetickém průmyslu, ačkoli výzkum podporující jeho výhody je omezený. Vyrábí se lisováním šípku za studena a extrakcí jeho přírodních olejů.
Šípková semínka mají vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin, které podporují zdravé kožní membrány a chrání pokožku před zánětlivými stavy, jako je ultrafialové (UV) záření, cigaretový kouř a znečištění.
V 8týdenní studii vedlo užívání 3 mg šípkového prášku denně k významné redukci vrásek pokožky a výraznému zvýšení vlhkosti a pružnosti pokožky. Vědci tyto výsledky připsali silnému antioxidantu šípku, profilu vitamínu C a mastných kyselin, které všechny chrání a vyživují povrch pokožky.
Přímé použití vitaminu C na kůži navíc výrazně zvyšuje syntézu kolagenu a regeneraci buněk, takže produkty bohaté na přírodní vitamin C, jako je šípkový olej, mohou působit proti stárnutí.
Šípkový olej může také podporovat hojení ran. V nedávné studii krysy léčené tímto olejem měly výrazně rychlejší hojení ran než kontrolní skupina. Lidský výzkum je však stále potřebný.
Může snížit bolest při artritidě
Šípek byl rozsáhle studován pro svůj účinek na bolest při osteoartróze.
Osteoartróza je jednou z nejčastějších forem artritidy, která postihuje 10 % mužů a 13 % žen starších 60 let. Jedná se o postupné opotřebení kloubní chrupavky, které může vést k silné bolesti a zánětu.
Nedávný přehled 24 studií zjistil, že šípkové doplňky mohou pomoci zmírnit příznaky osteoartrózy bojem proti oxidativnímu stresu a zánětům kloubů. Kromě toho přezkum tří studií zjistil, že ti, kteří užívali šípkový prášek, měli dvakrát vyšší pravděpodobnost, že budou hlásit zlepšení bolesti při osteoartróze. Nicméně omezený počet studií je varovným signálem. A konečně, nedávný přehled zjistil, že šípky snižují bolest a ztuhlost u lidí s osteoartrózou, ale nezlepšují rozsah pohybu.
Zatímco se zdá, že šípky snižují bolest při osteoartróze, je zapotřebí více výzkumu, aby se vyvinulo vhodné dávkování.
Může pomoci při odbourávání tuku
Šípek byl zkoumán jako potenciální pomocník při ztrátě tuku.
Ve 12týdenní studii na 32 lidech užívání 100 mg šípků každý den významně snížilo břišní tuk ve srovnání s kontrolní skupinou. Autoři tento účinek připisovali tiliroside, který jako silný antioxidant dokáže zvýšit metabolismus tuků.
Tento účinek byl také prokázán v mnoha studiích na hlodavcích. Je však zapotřebí komplexnějšího výzkumu.
Může podporovat zdraví srdce
Konzumace šípků může zlepšit zdraví srdce snížením cholesterolu a krevního tlaku.
Během 6týdenní studie na 31 lidech vedlo pití šípkového nápoje obsahujícího 40 gramů šípkového prášku denně k významnému snížení krevního tlaku, celkového cholesterolu a LDL (špatného) cholesterolu ve srovnání s kontrolní skupinou. Nápoj dále obsahoval 31 gramů vlákniny. Nejen, že vysoký příjem vlákniny může přispět ke zlepšení zdraví srdce, roli může hrát i vysoká hladina antioxidantů v šípcích.
Je však zapotřebí další výzkum.
Šípek může zabránit stárnutí pleti, snížit bolesti při osteoartróze, podpořit hubnutí a podpořit zdraví srdce, ale stále je zapotřebí více výzkumu
Nejčastější použití šípků
Šípek lze použít v potravinách a lze jej nalézt také v komerčních produktech.
Mnoho kultur jej používá v polévkách, čajích a dezertech. Například šípkový čaj je oblíbený nápoj v Evropě, nyponsoppa je klasická švédská šípková polévka a džemy z tohoto ovoce jsou oblíbené na Blízkém východě.
Navíc jej lze rozemlít na jemný prášek a použít jako doplněk stravy pro účinky proti stárnutí a zdraví kloubů.
Šípkový olej se široce používá v kosmetických přípravcích proti stárnutí.
Šípky lze použít jako zvýrazňovač chuti do jídla a lze je použít jako olej nebo rozemleté na prášek jako doplněk stravy
Má šípek vedlejší účinky?
Šípek je široce považován za bezpečný, ale v současné době není známo, zda je bezpečný během těhotenství nebo kojení.
Ačkoli chybí výzkum vedlejších účinků konzumace velkého množství šípků, přílišná konzumace vitamínu C může způsobit nevolnost, žaludeční nevolnost, zácpu a pálení žáhy.
Nakonec, nadměrný příjem šípků – kvůli vitamínu C – může poškodit ty, kteří trpí opakujícími se ledvinovými kameny, srpkovitou anémií a hemochromatózou – typem poruchy zvýšeného vstřebávání železa.
Před užíváním šípků se vždy poraďte se zdravotnickým pracovníkem.
V případě nadměrné konzumace mohou být nejčastějšími vedlejšími účinky šípků žaludeční potíže, nevolnost a pálení žáhy, před užíváním šípkových doplňků se určitě poraďte se zdravotníkem
Shrnutí
Šípek se tradičně používá jako přírodní lék na mnoho onemocnění.
Může pomoci snížit známky stárnutí a snížit krevní tlak, cholesterol a bolesti při osteoartróze.
I když jsou šípky pro většinu lidí bezpečné, je nejlepší poradit se s odborníkem, než vyzkoušíte doplňky.