Syrovátkový protein

Syrovátkový protein

10 zdravotních přínosů syrovátkového proteinu založených na důkazech

Následují tvrzení podpořená vědeckými experimenty a výsledky testů publikovaných na internetu, ale nejedná se o závěry vyvozené z testování našich produktů.

Syrovátkový protein je jedním z nejvíce studovaných doplňků stravy na světě, a to z dobrého důvodu. Má velmi vysokou nutriční hodnotu a vědecké studie odhalily mnoho zdravotních výhod.

Zde je 10 zdravotních výhod syrovátkového proteinu, které jsou podpořeny studiemi na lidech.

1. Syrovátka je vysoce kvalitní protein

Syrovátkový protein Syrovátkový protein

Syrovátkový protein je proteinová frakce syrovátky, což je tekutina oddělená od mléka při výrobě mléka. Jedná se o kompletní, vysoce kvalitní protein, který obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Je také lehce stravitelný a – ve srovnání s jinými proteiny – rychle vstřebatelný ve střevech.

Tyto vlastnosti z něj dělají jeden z nejlepších dostupných zdrojů bílkovin ve stravě.

Jako doplněk stravy je syrovátkový protein široce oblíbený mezi kulturisty, sportovci a těmi, kteří chtějí doplnit svou stravu o další bílkoviny.

Syrovátkový protein má velmi vysokou nutriční hodnotu, je jedním z nejlepších zdrojů vysoce kvalitních dietních bílkovin, je velmi snadno stravitelný a rychle se vstřebává ve srovnání s jinými proteiny

2. Syrovátkový protein podporuje růst svalů

Svalová hmota s věkem přirozeně ubývá. To obvykle vede k přibírání tuku a je spojeno s rizikem mnoha chronických onemocnění. Tuto nepříznivou změnu tělesného složení lze ale částečně zpomalit, předejít nebo zvrátit kombinací silového tréninku a vhodné stravy.

Intenzivní trénink – kombinovaný s jídly s vysokým obsahem bílkovin nebo proteinovými doplňky – se ukazuje jako účinná preventivní strategie. Zvláště účinné jsou vysoce kvalitní zdroje bílkovin, jako je syrovátka, která je bohatá na větvenou aminokyselinu leucin. Leucin je nejprospěšnější (anabolická) aminokyselina pro růst svalů. Z tohoto důvodu syrovátkový protein účinně zabraňuje ztrátě svalové hmoty související s věkem a zlepšuje sílu a lepší vzhled.

Z hlediska růstu svalů se ukázalo, že syrovátkový protein je o něco lepší než jiné typy proteinů, jako je kasein nebo sója.

Syrovátkový protein je vynikající pro podporu růstu svalů a udržování těla v kombinaci se silovým tréninkem

3. Syrovátkový protein může snížit krevní tlak

Vysoký krevní tlak je jedním z hlavních rizikových faktorů srdečních onemocnění. Několik studií spojuje konzumaci mléčných výrobků se snížením krevního tlaku. Tento účinek je připisován rodině bioaktivních peptidů v mléčných výrobcích nazývaných "inhibitory angiotenzin-konvertujícího enzymu" (ACE inhibitory). ACE inhibitory v syrovátkových proteinech se nazývají laktokininy. Četné pokusy na zvířatech prokázaly jeho příznivý účinek na krevní tlak.

Omezený počet studií na lidech zkoumal účinky syrovátkových proteinů na krevní tlak a mnoho odborníků tvrdí, že důkazy jsou neprůkazné.

Studie u subjektů s nadváhou ukázala, že suplementace syrovátkovým proteinem (54 g/den po dobu 12 týdnů) snížila systolický krevní tlak o 4 %. Jiné mléčné bílkoviny (kasein) měly podobné účinky. To je podpořeno další studií, která zjistila významné účinky, když účastníkům byl podáván koncentrát syrovátkové bílkoviny (22 g/den) po dobu 6 týdnů. Krevní tlak se však snížil pouze u těch, kteří měli zpočátku vysoký nebo mírně zvýšený krevní tlak.

Ve studii s použitím mnohem nižšího množství (méně než 3,25 g/den) syrovátkového proteinu v mléčném nápoji nebyl pozorován žádný významný účinek na krevní tlak.

Syrovátkové proteiny mohou snížit krevní tlak u lidí s vysokým krevním tlakem díky bioaktivním peptidům nazývaným laktokininy

4. Syrovátkový protein může pomoci při léčbě cukrovky 2. typu

Diabetes 2. typu je chronické onemocnění charakterizované vysokou hladinou cukru v krvi a poruchou funkce inzulínu. Inzulin je hormon, který má stimulovat vychytávání krevního cukru do buněk a udržovat ho ve zdravých mezích.

Syrovátkový protein účinně snižuje hladinu cukru v krvi, zvyšuje jak hladinu inzulínu, tak citlivost na jeho účinky. Zdá se, že ve srovnání s jinými zdroji bílkovin, jako jsou vaječné bílky nebo ryby, má syrovátkový protein přednost.

Tyto vlastnosti syrovátkového proteinu lze dokonce přirovnat k vlastnostem léků na cukrovku, jako je sulfonylmočovina. Výsledkem je, že syrovátkový protein lze efektivně použít jako doplňkovou léčbu diabetu 2. typu.

U zdravých lidí a lidí s diabetem 2. typu se ukázalo, že užívání doplňku se syrovátkovým proteinem před nebo s jídlem s vysokým obsahem sacharidů mírně snižuje hladinu cukru v krvi.

Syrovátkový protein je účinný při snižování hladiny cukru v krvi, zejména pokud je užíván před jídlem s vysokým obsahem sacharidů nebo s ním, a může být zvláště prospěšný pro lidi s diabetem 2. typu

5. Syrovátkový protein může pomoci snížit zánět

Zánět je součástí reakce těla na poškození. Krátkodobý zánět je prospěšný, ale za určitých podmínek se může stát chronickým. Chronický zánět může být škodlivý a je rizikovým faktorem mnoha onemocnění. To může odrážet základní zdravotní problémy nebo špatné návyky životního stylu.

Komplexní přehledová studie zjistila, že vysokodávkované doplňky syrovátkového proteinu významně snižují hladiny C-reaktivního proteinu (CRP), klíčového ukazatele zánětu v těle.

Ukázalo se, že vysoké dávky syrovátkového proteinu snižují hladinu C-reaktivního proteinu v krvi, což naznačuje, že může pomoci snížit zánět

6. Syrovátkový protein může být prospěšný při zánětlivém onemocnění střev

Zánětlivé onemocnění střev je charakterizováno chronickým zánětem trávicího systému. Toto je souhrnné označení pro Crohnovu chorobu a ulcerózní kolitidu.

Jak u hlodavců, tak u lidí mají doplňky stravy se syrovátkovým proteinem příznivé účinky na zánětlivé onemocnění střev. Dostupné důkazy jsou však slabé a je třeba provést další studie, než bude možné učinit jakákoli pevná prohlášení.

Syrovátkové proteinové doplňky mohou mít příznivé účinky na zánětlivé onemocnění střev

7. Syrovátkový protein může zvýšit antioxidační obranyschopnost organismu

Antioxidanty jsou látky, které v těle působí proti oxidaci, snižují oxidační stres a riziko různých chronických onemocnění.

Glutathion je jedním z nejdůležitějších antioxidantů v lidském těle. Na rozdíl od většiny antioxidantů, které získáváme prostřednictvím stravy, je glutathion produkován tělem. Produkce glutathionu v těle závisí na přítomnosti několika aminokyselin, jako je cystein, který je někdy přítomen v omezeném množství. Z tohoto důvodu mohou potraviny s vysokým obsahem cysteinu, jako je syrovátkový protein, zvýšit přirozenou antioxidační obranu těla.

Několik studií na lidech a hlodavcích zjistilo, že syrovátkové proteiny mohou snížit oxidační stres a zvýšit hladinu glutathionu.

Syrovátkové proteinové doplňky mohou posílit antioxidační obranu těla tím, že podporují produkci glutathionu, jednoho z hlavních antioxidantů v těle

8. Syrovátkový protein může mít příznivý vliv na krevní lipid

Vysoký cholesterol, zejména LDL cholesterol, je rizikovým faktorem srdečních onemocnění.

Ve studii na subjektech s nadváhou vedlo užívání 54 gramů syrovátkového proteinu denně po dobu 12 týdnů k významnému snížení celkového cholesterolu, včetně LDL („špatného“) cholesterolu.

Před vyvozením závěrů je třeba provést další šetření.

Dlouhodobé suplementace vysokými dávkami syrovátkové bílkoviny může snížit hladinu cholesterolu, důkazy jsou v tomto bodě velmi omezené

9. Syrovátkový protein způsobuje silný pocit plnosti, který může pomoci snížit hlad

Sytost je termín používaný k popisu pocitu plnosti po jídle. Je opakem chuti k jídlu a hladu, který pomáhá potlačovat chuť k jídlu. Některé potraviny zasytí více než jiné, tento efekt je částečně způsoben jejich složením makroživin (bílkoviny, sacharidy, tuky). Protein je zdaleka nejsytější ze tří makroživin.

Nicméně ne všechny proteiny mají stejný vliv na sytost. Syrovátkový protein se zdá být sytější než jiné typy proteinů, jako je kasein a sója. Tyto vlastnosti jsou užitečné zejména pro ty, kteří potřebují konzumovat méně kalorií, tedy zhubnout.

Syrovátkový protein – ve srovnání s jinými proteiny – velmi zasytí, takže je užitečným doplňkem stravy při hubnutí

10. Syrovátkový protein vám může pomoci zhubnout

Zvýšená spotřeba bílkovin je dobře známá strategie hubnutí.

Jezení většího množství bílkovin vám může pomoci zhubnout:

  • potlačení chuti k jídlu, což vede ke snížení příjmu kalorií
  • stimuluje metabolismus, pomáhá spálit více kalorií
  • pomáhá udržovat svalovou hmotu při hubnutí

Syrovátkový protein se ukázal jako zvláště účinný při hubnutí a ve srovnání s jinými typy proteinů může pozitivně ovlivnit spalování tuků a pocit sytosti.

Konzumace velkého množství bílkovin je velmi účinný způsob, jak zhubnout, některé studie ukazují, že syrovátkový protein může mít vážnější účinek než jiné typy bílkovin

Nežádoucí účinky, dávkování, způsob použití

Syrovátkový protein lze velmi snadno začlenit do vaší stravy. Prodává se jako prášek, který lze přidat do mléčných koktejlů, jogurtů nebo jednoduše smíchat s vodou či mlékem.

Doporučená dávka je obvykle 25–50 gramů denně, ale dodržujte pokyny pro dávkování na obalu. Pamatujte, že konzumace příliš velkého množství bílkovin je zbytečná. Tělo dokáže v daný čas využít pouze omezené množství bílkovin. Nadměrná konzumace může také způsobit zažívací potíže, jako je nevolnost, bolest, nadýmání, křeče a průjem. Umírněnou konzumaci doplňků stravy se syrovátkovým proteinem však většina lidí až na výjimky dobře snáší.

Pokud jste někdy měli problémy s játry nebo ledvinami, poraďte se se svým lékařem, než začnete užívat proteinový doplněk.

Na konci dne je syrovátkový protein nejen pohodlným způsobem, jak zvýšit příjem bílkovin, ale může také poskytnout obrovské zdravotní výhody.




Chci syrovátkový protein!

Nenašel jsem takový produkt
Zadejte název hledaného zboží!
Typ vyhledávání
a
nebo
Vyhledávání
Všechny kategorie
kde hledat
Méně
EAN kód
Krátký popis produktu
Bližší specifikace zboží
Další vlastnosti
Parametry produktu
Minimální cena zboží
Maximální cena zboží