Tapioka
Co je tapioka a k čemu je dobrá?
Následují tvrzení podpořená vědeckými experimenty a výsledky testů publikovaných na internetu, ale nejedná se o závěry vyvozené z testování našich produktů.
Tapioka je škrob, který se prodává jako mouka, vločky nebo perly a má nízkou nutriční hodnotu.
Tapioka je škrob extrahovaný z kořene manioku. Skládá se z téměř čistých sacharidů a obsahuje velmi málo bílkovin, vlákniny nebo jiných živin.
Tapioka se v poslední době stala populární jako bezlepková alternativa pšenice a jiných obilovin. O tom se však vedou mnohé spory. Někteří říkají, že má mnoho zdravotních výhod, zatímco jiní tvrdí, že je škodlivý.
Co je tapioka?
List maniokuTapioka je škrob extrahovaný z kořene manioku, hlízy pocházející z Jižní Ameriky. Kořen manioku se pěstuje poměrně snadno. Je základní potravinou v mnoha zemích Afriky, Asie a Jižní Ameriky.
Tapioka je téměř čistý škrob a má velmi omezenou nutriční hodnotu. Zároveň je přirozeně bezlepkový, takže může sloužit jako náhražka pšenice při vaření a pečení pro ty, kteří drží bezlepkovou dietu.
Tapioka je sušený produkt, který se obvykle prodává jako bílá mouka, vločky nebo perly.
Tapioka je škrob extrahovaný z hlízy zvané maniokový kořen, obvykle se prodává jako mouka, vločky nebo perly
Jak se vyrábí?
Produkce se liší místo od místa, ale škrobová tekutina je vždy vytlačena z mletého kořene manioku.
Jakmile tekutina obsahující škrob vyteče, voda se nechá odpařit. Když se všechna voda odpaří, zůstane jemný tapiokový prášek. Prášek se poté zpracuje do požadovaného tvaru, jako jsou vločky nebo kuličky.
Perla je nejběžnější formou. Často se používá do bubble tea, pudinků a dezertů a jako zahušťovadlo při vaření. Protože jsou vločky, tyčinky a kuličky sušené, musí se před konzumací namočit nebo uvařit. Mohou se zdvojnásobit a stát se kožovitými, oteklými a průsvitnými.
Tapiová mouka je často zaměňována s moukou z manioku, což je mletý kořen manioku. Tapioka je však škrobová tekutina extrahovaná z mletého kořene manioku.
Z rozemletého kořene manioku se vymačká škrobová tekutina, voda se nechá odpařit a vznikne tapiokový prášek, ze kterého lze vyrobit vločky nebo perly
K čemu se používá?
Tapioka je bezlepkové obilí, které má mnoho využití:
- Bezlepkový a bezobilný chléb: Tapioková mouka může být použita v receptech na chléb, i když se často kombinuje s jinými moukami.
- Plochý chléb: V rozvojových zemích se často používá k výrobě plochého chleba. Dá se jíst s různými polevami, jako snídaně, večeře nebo dezert.
- Pudinky a dezerty: Jeho perly se používají k výrobě pudinků, dezertů, přesnídávek nebo bubble tea.
- Zahušťovadlo: Lze jej použít jako zahušťovadlo do polévek, omáček a omáček. Je levný, má neutrální chuť a vysokou zahušťovací schopnost.
- Pojivo: Přidává se do hamburgerů, nugetů a těstovin pro zlepšení textury a obsahu vlhkosti, udržení vlhkosti v gelovité formě a zabránění rozmočení.
Kromě toho, že se perly používaly při vaření, používaly se také k vytvrzování oblečení tím, že se vařily společně s oblečením.
Lze ji použít místo tapiokové mouky při pečení a vaření a často se také používá k výrobě dezertů, jako jsou pudinky a bubble tea
Výživová hodnota
Tapioka je většinou čistý škrob, takže se skládá téměř výhradně ze sacharidů. Obsahuje jen malé množství bílkovin, tuků a vlákniny. V malém množství obsahuje i další živiny. Většina z nich tvoří méně než 0,1 % doporučeného denního množství v jedné porci.
Jeden šálek suchých tapiokových perel obsahuje 544 kalorií. Kvůli nedostatku bílkovin a živin je tapioka nutričně slabší ve srovnání s většinou obilovin a mouk.
Ve skutečnosti lze tapioku považovat za zdroj „prázdných“ kalorií, protože poskytuje energii, ale téměř žádné základní živiny.
Tapioka je téměř čistý škrob a obsahuje jen zanedbatelné množství bílkovin a dalších živin
Zdraví přínosy tapioky
Tapio nemá mnoho zdravotních výhod, ale je bez obilovin a lepku.
Vhodné pro omezenou dietu
Mnoho lidí trpí alergií nebo intolerancí na pšenici, obiloviny a lepek. Aby zvládli příznaky, musí dodržovat omezenou dietu.
Vzhledem k tomu, že tapioka je přirozeně bez obilovin a lepku, může být vhodnou náhradou produktů na bázi pšenice nebo kukuřice. Dá se použít například jako mouka na pečení a vaření nebo jako zahušťovadlo do polévek a omáček. Pro zvýšení množství živin se však vyplatí kombinovat s jinými moukami, jako je mandlová mouka nebo kokosová mouka.
A co rezistentní škrob?
Rezistentní škrob je spojován s mnoha příznivými účinky na celkové zdraví. Vyživuje přátelské bakterie střevního systému, čímž snižuje zánět a množství škodlivých bakterií.
Kromě toho dokáže snížit hladinu cukru v krvi po jídle, zlepšit metabolismus glukózy a inzulínu a zvýšit pocit plnosti. To vše jsou faktory, které přispívají k lepšímu metabolickému zdraví.
Kořen manioku je zdrojem přirozeného odolného škrobu. Tapioka získaná z kořene manioku má však nízký obsah přirozeného rezistentního škrobu, pravděpodobně kvůli zpracování.
Chybí výzkum zdravotních přínosů chemicky modifikovaného rezistentního škrobu ve srovnání s přírodním rezistentním škrobem.
Tapioka může nahradit produkty na bázi pšenice nebo kukuřice. Obsahuje také malé množství rezistentního škrobu, který má mnoho zdravotních výhod.
Negativní účinky na zdraví
Pokud je tapioka správně zpracována, nemá mnoho negativních účinků na zdraví.
Většina negativních účinků na zdraví pochází z konzumace špatně zpracovaného kořene manioku.
Navíc tapioka není vhodná pro diabetiky, protože je to téměř čistý sacharid.
Nedostatečně zpracované produkty z manioku mohou způsobit otravu
Kořen manioku přirozeně obsahuje toxickou sloučeninu zvanou linamarin. Ten se v těle přeměňuje na kyanovodík a může způsobit otravu kyanidem. Konzumace špatně zpracovaného kořene manioku může vést k otravě kyanidem, paralytické nemoci zvané konzo, a dokonce i smrti.
V afrických zemích, které se spoléhají na stravu skládající se z nesprávně zpracovaného hořkého kořene manioku, vypukla epidemie konzo – například během válek nebo sucha.
Existuje však několik způsobů, jak odstranit linamarin během zpracování a vaření.
Komerčně vyráběná tapioka obvykle neobsahuje škodlivé množství linamarinu a je bezpečná ke konzumaci.
Alergie na maniok
Neexistuje mnoho zdokumentovaných případů alergické reakce na maniok nebo tapioku.
U lidí alergických na latex se však mohou objevit alergické reakce v důsledku zkřížené reaktivity. To znamená, že tělo zaměňuje sloučeniny v manioku za alergeny v latexu a to způsobuje alergickou reakci. Toto je také známé jako syndrom latexového ovoce.
Nesprávně zpracovaný kořen manioku může způsobit otravu, ale komerčně vyráběné produkty jsou bezpečné. Alergické reakce na tapioku jsou vzácné.
Obohacení pro zdravotní účely
Správně zpracovaná tapioka je bezpečná ke konzumaci a lze ji koupit levně. Ve skutečnosti je to život zachraňující základní potravina v mnoha rozvojových zemích.
Nicméně lidé, kteří většinu svého jídelníčku zakládají na manioku a výrobcích na bázi tapioky, mohou nakonec trpět nedostatkem bílkovin a živin. To může způsobit podvýživu, křivici a strumu.
Ze zdravotních důvodů odborníci experimentovali s obohacením živinami pomocí mouky bohatší na živiny, jako je sójová mouka.
Tapiolová mouka může být obohacena moukou bohatší na živiny v rozvojových zemích, kde jsou maniok a tapioka základními potravinami
Jak vařit s tapiokou
Tapioku lze použít různými způsoby, včetně vaření a pečení. Většina receptů využívajících tapioku se připravuje na dezerty slazené cukrem.
Tapiová mouka
Tapiová mouka je skvělá přísada na vaření. Rychle houstne, dodává omáčkám a polévkám neutrální chuť a hedvábný vzhled.
Někteří dokonce tvrdí, že mrazí a uvolňuje se lépe než kukuřičný škrob nebo mouka. Proto může být vhodnější pro pečivo určené k pozdějšímu použití.
Tato mouka se v receptech často míchá s jinými moukami, aby se zlepšila jak nutriční hodnota, tak textura.
Tapioka se dá použít mnoha způsoby při vaření nebo pečení a je ideální pro přípravu dezertů
Shrnutí
Tapioka je téměř čistý škrob a obsahuje velmi málo živin. Sama o sobě nemá žádné působivé zdravotní přínosy ani nepříznivé účinky. Někdy však může být užitečné pro ty, kteří se potřebují vyhýbat obilninám nebo lepku.